'Skrik' av Edward Munch. (Foto: munch.museum.no)
'Skrik' av Edvard Munch er Norges mest kjente maleri. (Foto: munch.museum.no)

– Jeg satt på badet og gjorde grimaser til speilet, uttalte skuespilleren under årets filmfestival i Venezia til journalister ifølge Aftonbladet.

David Cronenbergs A Dangerous Method forteller historien om trekantforholdet mellom psykoanalytikeren Sigmund Freud, hans mentor Carl Jung og jenta Sabrina Spielrein.

Den kanadiske regissøren er kjent for å ta opp temaer rundt kropp, vold og medier – ofte med ekstreme virkemidler. Videodrome fra 1983 sjokkerte meg med sin forvridde science fiction-fortelling om TV – sjekk traileren her.

Filmen er et periodedrama rundt miljøet til de innflytelsesrike psykoanalytikerne er med andre ord et perfekt utgangspunkt for Cronenbergs videre utforskning av menneskesinnet og seksualitet.

Brukte Skrik i forarbeidet

Spielrein stammet også kraftig, noe som lignet tics – ufrivillige bevegelser og ansiktsuttrykk. Personer med en Tourettes-syndrom har ofte slike kroppslige tics, i tillegg til vokal tics (ord eller fraser som personen må si, uten å kunne kontrollere når).

– I dagbøkene hennes står det at hun kjente seg som en hund og en demon, forteller Knightley som brukte mye tid på å forberede seg til rollen. – Jeg så dokumentarer om Tourettes-syndrom, og snakkes med to psykoanalytikere om hvordan slike tics kunne se ut.

Skuespilleren øvde seg også foran speilet, og lot seg inspirere av Edvard Munchs malerier.

– Jeg brukte faktisk Edvard Munch-maleriet ”Skrik” som inspirasjon!

Måtte si nei

Forholdet mellom Spielrein og Jung skal ifølge historien ha vært av sadomasochistisk art, noe som også satte Knightleys egne grenser på prøve.

– Det er rett og slett ikke min greie, forteller hun. – Jeg hadde problemer med å forstå [Spielreins] masochistiske sider.

Dermed sa hun først nei til rollen, men Cronenberg var fast bestemt på å ha med filmstjerna – som frem til nå er mest kjent for sin rolle i Pirates-filmene.

TOPP 5: Gale vitenskapsmenn – sjekk lista her

– David var nøye med at scenene skulle filmes slik at de føltes sjokkerende, ikke som voyeurisme.

Og Cronenberg har klart å sjokkere meg i nesten alle filmene jeg har sett – fra tidligere nevnte Videodrome, til science fiction-klassikeren The Fly, og ikke minst filmene med Viggo Mortensen (A History of Violence (2005) og Eastern Promises (2007)).

ANMELDELSE: Eastern Promises – solid film om voldens konsekvenser

Hvilken Cronenberg-film er din favoritt? Eventuelt, hvilken av hans filmer bør man starte med om man ikke har sett de før?

(kommentarfeltet finner du under traileren, Filmpolitiets anmeldelse av filmen kommer i morgen onsdag)