Magnavox Odyssey - reklame fra 70-tallet. (Foto: Arkiv)
40 år med spillutvikling har tatt oss fra dette: "Magnavox Odyssey - reklame fra70-tallet". (Foto: Arkiv)

I dag kommer det etterlengtede spillet Call of Duty: Modern Warfare 3 for salg over hele kloden. Spillserien har skapt debatt på grunn av dine mange kontroversielle sekvenser, hvor spillere må gjøre vanskelige moralske valg.  Spillkonsollenes far, Ralph Baer, er stolt over det nye mediet han var med på å forme, men liker ikke det voldelige innholdet.

– Det er en skam. Det jeg skapte har blitt forvridd! Du kan se det samme i musikk, litteratur, kunst – ja, alle former for kunst.

Med kallenavnet ‘far til alle videospill’ er Baer litt av en legende i spillindustrien. Han er mannen som skapte en av de aller første spillkonsollene for hjemmebruk. Magnavox Odyssey kom på markedet i 1972 (1974 i Norge), men Baer hadde en prototype klar allerede i 1968.

I et intervju med avisa The Salt Lake Tribune(fra Salt Lake City i Utah) ser han tilbake på karrieren sin, og innrømmer at ingen hadde noen gang forestilt seg at spill skulle bli så stort som i 2011.

– Kunne jeg forutse hvor langt dette kom til å gå? Svaret er selvfølgelig nei. Ingen forstod, på den tiden, at dette kom vokse helt ut av kontroll. Det var helt umulig å forutse – det var helt fantastisk. Jeg er så glad for at det skjedde, og hadde ikke jeg startet det ville noen andre fylt mine sko.

LES: Politianmelder Call of Duty: Modern Warfare 2

Den første hjemmekonsollen

Call of Duty: Modern Warfare 3 - cover. (Foto: Activision)
Til dette: "Butikkcover til spillet Call of Duty: Modern Warfare 3". (Foto: Activision)

Magnavox Odyssey var den første hjemmekonsollen, og bandet vei for andre selskapet som Atari og Nintendo. I dag har spillindustrien større omsetning enn selv Hollywood, og er verdens største underholdningsmaskineri.

Forrige spill i Modern Warfare-serien slo alle rekorder, og det er ventet at Modern Warfare 3 (som kommer i butikker over hele verden i dag 8. november) vil slå nye rekorder.

– Alt jeg startet med var en morsom idé, resultatet ble en liten boks du kan koble til TV’en. Og det fortsetter å vokse seg større og større.

AVSTEMNING: Stem på historiens beste spillkonsoll

Undertegnede husker godt de første spillene som ble testet en gang på sen 80-tall eller tidlig 90-tall på fars 286-datamaskin. Den gang var jeg sikker på at teknologien allerede hadde nådd sitt toppunkt. Så feil tok jeg.

Når prøvde du din første spillkonsoll? Hvordan trodde du spillfremtiden kom til å bli da du var liten? Legg inn din kommentar under traileren!

KOMMENTAR: Diskuter voldsfremstillingene, ikke spillmediet