Forholdet mellom Hollywood-stjerna Depp og den legendariske journalisten Hunter S. Thompson har ikke bare resultert i filmen Fear and Loathing in Las Vegas (1998). Depp har latt seg inspirere av den særegne reporteren i mange av hans roller, blant annet Rango (2010), Pirates of the Caribbean-filmene (2003-?) og den premiereaktuelle filmen The Rum Diary (2011).

Trykk på bildet øverst for å se intervjuet med Johnny Depp.

Galskap fra første stund

– Mitt første møte med Thompson fant sted på en bar i Woody Creek, Colorado – rett utenfor Aspen. Plutselig flyr inngangsdøren i andre enden av lokalet opp, mens gnister føyk omkring. Jeg så en veldig stor mann med solbriller og en safarihatt på; med elektriske sjokkpistoler i hver hånd. Mens folk i baren kastet seg unna, kunne du høre han rope: «Out of the way, you bastards!»

Høyt narkotikaforbruk, forakt for systemet og en livshistorie uten om det vanlige – Thompson var den rake motsetningen til Depp, som da hadde vært i medienes rampelys helt siden han var 17 år.

– Han gikk rett mot bordet mitt, stilte seg foran meg, strakk ut en hånd og sa: «How do you do, my name is Hunter.» Etter det var vi som erteis, helt til han forlot denne verdenen.

Thompson avsluttet sitt eget liv i 2005, og ønsket, i stil med sin eksentriske personlighet, å ha en begravelse utenom det vanlige.

Asken etter forfatteren ble skutt ut av en kanon på toppen av et 47 meter høyt tårn (designet av Thompson selv) utenfor Aspen i august 2005, med en stor forsamling feststemte kjendiser tilstede. Det hele betalt av nettopp Johnny Depp.

(artikkelen fortsetter under traileren for filmen ‘The Rum Diary’, som har premiere fredag 25. november)

Galskapens journalistiske gudfar

Ordet ‘gonzo’ ble først brukt om Thompsons arbeid på 70-tallet, og han var den mest kjente (og helsprøe, som du allerede har fortsått) journalisten innen sjangeren. Gonzojournalistikk hevder aldri å være objektiv, og presenterer saken fra et ekstremt subjektivt ståsted. Ofte er journalisten selv med i handlingene, noen ganger til og med fortelles det hele i førstepersonsperspektiv.

Det store inntaket av dop satte naturlig nok sitt preg på skriveriene til Thompson, og han valgte ofte å fortelle helt åpenlyst i sine essayer og artikler at han var høy som et jetfly.

MER OM: Gonzojournalistikk på Wikipedia

Selv avviste han vanlige journalister som uinteressante, verden oppfattes ikke nøytralt mente han. Som i dette sitatet fra et intervju med The Atlantic.

– Objektiv journalistikk er en av hovedgrunnen til at amerikansk politiet har vært korrupt så lenge. Ingen kan være objektive om Nixon.

Filmpolitiet digger Hunter S. Thompson, og har du lyst til å grave dypere inn i materien anbefaler vi disse bøkene:

Husk at du kan se Filmbonanza onsdager kl. 2130 på NRK2.