Han var en av de største filmstjernene i verden, men likevel hadde han en veldig liten rolle i filmene han spilte i. Desmond Llewelyn spilte rollen som den britiske utstyrsspesialisten Q, og var med i hele 17 Bond-filmer frem til sin død i 1999.

Nå er det klart at ungkaren Ben Whishaw (Layer Cake (2004), Parfymen (2006) og The International (2009) har fått rollen som Q i den nye Bond-filmen Skyfall, det bekrefter agenten til den unge britiske skuespilleren.

LES: Bond 23 får endelig premieredato

Daniel Craig har selv uttrykt et ønske om å få rollefiguren tilbake i filmene, som sist var med på lerretet i 2002-filmen Die Another Day spilt av John Cleese (han var også med i The World is not Enough som assistenten ‘R’).

Q har tradisjonelt sett vært eldre enn Bond, kan det være en ny retning for filmene vi nå ser? Whishaw er bare 31 år.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Skuespillerne i Bond 23 - Skyfall. (Foto: REUTERS/Luke MacGregor)
Skuespillerne i 'Skyfall' – fra Javier Bardem, Berenice Marlohe, regissør Sam Mendez, Dame Judi Dench, Daniel Craig og Naomie Harris, sammen med prodosentene Barbara Broccoli og Michael G. Wilson. (Foto: REUTERS/Luke MacGregor)

Med en yngre Q vil manusforfatterne kunne speile det faktum at gadgetutviklinga har gått ekstremt raskt i løpet av de ti årene filmfiguren har vært borte fra lerretet.

ANMELDELSE: GoldenEye 007 Wii – kun for nostalgikere

Kommer Whishaw til å tilføre litt science fiction til agentserien? Llewelyn var jo tross alt mannen som introduserte GPS-sporing i Thunderballfra 1967, rakettsigarett i You Only Live Twice fra 1967 og ikke minst de stadig mer overdådige funksjonene til Aston Martin-bilene.

Her er Filmpolitiets ‘most-wanted-gadgets’-liste, legg inn dine forslag i kommentarfeltet under:

Pierce Brosnan sammen med Llewelyn. (Foto: MGM)
Pierce Brosnan sammen med Llewelyn. (Foto: MGM)

  •  Biler som kjører på veien er gammeldags, hvor blir det av flyvebilen? Pierce Brosnan lekte seg med en motorisert fallskjermgreie i 1999.
  • AR – augumented reality – på godt norsk; «forsterket virkelighet». Briller eller linser som gir Bond ekstra informasjon om omgivelser, slik som Terminator hadde.
  • Tulleapps! Hvor morsomt hadde det ikke vært med en egen Android/iPhone-app som styrer raketter? Bond har jo allerede kjørt bil med telefonen sin (Tomorrow Never Dies, 1997). Nicholas Green foreslår på Twitter en app som profilerer folk ut ifra informasjon som er tilgjengelig på sosiale nettverk – det er tøft!
  • Nanodress – se for deg en høyteknologisk (og stilig) dress som aldri blir krøllete eller våt. Da kan Bond være kul hele tida.
  • – Det bør alltid være med en laser, skriver Eivind Hauger på Twitter. Det er vi selvsagt helt enige i, det har vært alt for få lasere siden Goldfinger i 1964.

Legg inn dine gadgetfavoritter i kommentarfeltet under bildeserien, som viser noen av de merkverdige tingene James Bond har fått fra Q i løpet av årene.

ANMELDELSE: Quantum of Solace – for langt fra den originale Bond

James Bond gadgets. (Foto: MGM)
En av de første gadgets som ble brukt i filmserien, en geigerteller fra 'Dr. No' fra 1962. (Foto: MGM)

James Bond gadgets. (Foto: MGM)
I 'For Your Eyes Only' fra 1981 var ansiktsgjenkjenning siste skrik, likevel var grafikken ganske skral. (Foto: MGM)

James Bond gadgets. (Foto: MGM)
Forskjellige minifly har hjulpet Bond fra mange farlige oppdrag. (Foto: MGM)

James Bond gadgets. (Foto: MGM)
Like sikkert som at Bond bruker dress, er det at han har en ekstremt dyr klokke. Denne har innebygd motorsag. (Foto: MGM)

James Bond gadgets. (Foto: MGM)
Denne Lotusen har jeg lyst på. (Foto: MGM)

James Bond gadgets. (Foto: MGM)
Til ære for Desmond Llewelyn, du er beintøff. (Foto: MGM)