Ukas liste er basert på mine egne erfaringer med jula; sosialt samvær med familien og etegilder KOMBINERT med litt kvalitetsspilling!

Jula har også brakt med seg en del kjeft.

Jeg er ikke vant til å ha så mye fritid, så når jula kommer dukker det plutselig opp masse ‘tidslommer’ av ymse slag hvor spilling egner seg helt perfekt.Skjønt, helt perfekt har det ikke alltid vært. Ikke alle liker at noen forsvinner inn i et spill midt i den mest sosiale høytiden av alle. Og resultatet har ofte vært at jula også har brakt med seg en del kjeft.

Så i tillegg til rene spillanbefalinger skal jeg også forsøke å gi deg en ide om når det passer best å spille de gjeldende spillene – slik at du kanskje slipper unna kjeft.

Så….her er mine fem spillanbefalingene for den søte juletid:

5:Wordfeud

Det perfekte to-minutter-til-rådighet’-spillet – dette er ordspillet du kan smette inn mellom potetene og rosenkålen på juleaften eller hvis du unnskylder deg og sier du har en ‘rammeavtale’.

Folk kan bli sinte når de spiller Wordfeud, og derfor kan det være like greit å spille mot en ukjent.

Wordfeud er kort sagt scrabble på mobil eller lesebrett – sammen med en venn eller mot en potensiell venn. Folk kan bli sinte når de spiller Wordfeud, og derfor kan det være like greit å spille mot en ukjent. Dessuten går debatten konstant om ‘CDF’ er et akseptabelt norsk ord mens ‘MC’ ikke er det, og her ligger mye av grunnen til folks irritasjon.
 
 
Samme hvor irriterende Wordfeud kan være til tider, betaler det seg når jeg klinker inn en nittipoenger mot sjefen.
Dessuten går det fint an å hevde seg i Wordfeud selv om man ikke kan mange fremmedord – det eneste du må lære deg, er å se etter ’TW’- (trippel ordpoeng) og ’TL’-feltene (trippel bokstavpoeng) og plassere så mange av bokstavene dine oppå disse feltene som mulig.

Et tips tilslutt: før du plukker opp mobilen ved matbordet, si at en av smakskombinasjonene på bordet var så god at du må notere det til senere. Da skulle du ha ryggen klar.

Trykk her for å komme til Wordfeuds hjemmeside!

Topplista fortsetter under en skjermdump av Wordfeud.

Wordfeud (Foto: Wordfeud)
Wordfeud (Foto: Wordfeud)

4Farming Simulator

Sist jul ble jeg introdusert for dette 360 graders landbruksspillet av min bror. Det førte til at vi ble sittende mye inne ved laptopen mens de andre var ute i den blå timen, ble røde i kinnene og skjerpet apetitten før middag. Jeg ville gjort det samme igjen.

Jeg vil si at GIANTS Software har prioritert kjøretøy, omgivelser og spillbarhet – nettopp i den rekkefølgen. Og det de endte opp med, var et spill for oss med maskin- og redskapsfetisj.

Farming Simulator TAR TID.

ALT av kjøretøy kan skaffes i Farming Simulator 2011, og omtrent alle via mods. Dette vil i praksis si at du kan lete frem traktoren du husker med nostalgi fra fellessetra på åttitallet og plassere den trygt og godt i din egen garasje ved foten av Rocky Mountains. Det er i alle fall slik jeg synes det ser ut i hjemtraktene i Farming Simulator 2011.

Når du setter deg ned med dette spillet, bør det imidlertid være avklart på forhånd. For Farming Simulator TAR TID. Det bør heller ikke være midt i stua, blant kransekaker og kaffe og slektas inkvisisjoner om jobb og bil og hus og slikt. Det kan imidlertid spilles med et barn på fanget, for dette spillet fascinerer både store og små.

Farming Simulator bør spilles på kvelden, etter endt sosialt samvære – sammen med en venn, enten via nett eller i samme rom. Da vil du få en bra spillopplevelse.

Som du sår, høster du: Jula 2010 gikk med til Farming Simulator 2011

Jeg ser dessuten at GIANTS Software har sluppet Ski Region Simulator 2012 også, og har du prøvd det, vær så snill og legg igjen din vurdering nederst på siden!

Topplista fortsetter under en traktor med høypresse.

Farming Simulator 2011 (Foto: GIANTS Software)
Farming Simulator 2011 (Foto: GIANTS Software)

3:Puzzle Agent 1 & 2

Puzzle Agent er som Fargo and X-Files – The Game!, bare at det ikke er det.

Vanvittige hendelser oppe i Scroggins, Minnesota gjør at FBIs puslespillagent Nelson Tethers må ta turen opp for å etterforske. Jeg spiller som Tethers, og etterforskingen foregår ved at jeg løser små puslespill for å komme videre. Alt fra klassiske Jola Sigmond-greier til kryptiske konstruksjoner som gjerne tar litt tid, men som er EPIC WIN når endelig får jævelen på rygg.

I jula er det nemlig helt greit å ligge på sofaen og lese tegneserier midt på lyse dagen.

For å spille Puzzle Agent med suksess i jula, vil jeg anbefale min metode, som er iPad. Jeg tenker på dette spillet på samme måte som faren min tenker på ‘Vangsgutane’ – det er et kvarter i sofaen som alle kan forstå, så lenge det ikke drar ut. Du kan nemlig spille Puzzle Agent på både PC, Playstation og Mac, men DA SER DET UT SOM DU SPILLER.
 
 
Poenget er at det skal se ut som du koser deg med en tegneserie på iPaden – i jula er det nemlig helt greit å ligge på sofaen og lese tegneserier midt på lyse dagen. Takk, Jesus.

En perle av et spill: Puzzle Agent Episode 1 HD

En bobler i akkurat denne spillkategorien er det fantastiske spillet Superbrothers: Swords & Sworcery EP.

Topplista fortsetter under bildet av Nelson Tethers, agenten og snøskuteren.

Vanlig hverdag i Scoggins. (Foto: Telltale Games).
Vanlig hverdag i Scoggins. (Foto: Telltale Games).

2:Little Big Planet 1 & 2

Jeg vil nesten gå så langt som å si at søsknene mine og jeg fant sammen på ny i voksen alder mye på grunn av Little Big Planet – et fantastisk artig og kreativt spill som kan spilles av opptil fire personer på samme skjerm (ingen deling).

Skryt av de du spiller med, ikke kjeft hvis de detter ned i lavaen for tjuesjuende gang.

Little Big Planet bryter ned spilling til enkel knappetrykking og kan dessuten også nytes fra tilskuerbenken.

Musikken, figurene og brettene det spilles på, er så sjarmerende og underholdende at det med fordel kan erstattes med ’Hurtigruta – minutt for minutt’ en av dagene.

Om noen føler seg klønete med Playstationkontrolleren, si at de skal være glade for at Little Big Planet ikke er til Xbox. Skryt av de du spiller med, ikke kjeft hvis de detter ned i lavaen for tjuesjuende gang.

Og husk på at Little Big Planet også må varsles i god tid i forveien – vær pedagogisk og spør på samme måten som du ville spurt om en runde Monopol. I jula er det nemlig også helt greit å sitte inne hele dagen og spille brettspill. Kudos, Jesus.

Kreativ spillgalskap – Little Big Planet 2

Topplista fortsetter under bildet av en typisk målgang hvor en gal professor tar imot.

LittleBigPlanet 2. (Foto: Media Molecule / SCEE)
LittleBigPlanet 2. (Foto: Media Molecule / SCEE)

1:Captain Forever

Jeg er en enorm fan av små spillutviklere som med enkle og elegante virkemidler skyter meg midt i hjertet. Si derfor hei til Farbs: en australsk fyr som ble kjent når han sa opp jobben ved hjelp av et dataspill.

Grunnen til at jeg er slik en enorm fan av Farbs, er hans serie med Captain-spill, og da først og fremst Captain Forever.

Jeg er kanskje en medioker far, men jeg er en fryktløs taktiker.

Captain Forever er et romeventyr – en reise som eneste kaptein på et stakkarslig romskip i et mørkt og endeløst kosmos. Spillet frir til både sci-fi-fansen (meg) og byggespill-fansen (meg), og spilles ved at jeg kjører rundt mot en svart bakgrunn, skyter andre romskip og bygger på mitt eget skip med vrakrestene av deres – alt dette i sanntid; ingen menygreier hvor jeg kan kjøpe nytt karosseri mot X antall kosmospenger.
Slik får jeg etter hvert et stadig større og mer fryktinngytende skip som kan ta opp kampen mot de stadig større romskipene jeg møter.

Lyden, fargene og spillfølelsen er helt fantastisk. Captain Forever er et nettleserbasert spill, og bare nettstedet www.captainforever.com i seg selv gir meg følelsen av å være ute i verdensrommet med DOS som eneste kjente selskap.

Jeg har spilt Captain Forever et lite timinutt her og et timinutt der i begynnelsen av karrieren min. Etter hvert som jeg blir flinkere til å bygge romskipet mitt går det med stadig mer tid, før jeg tar meg selv i å gli sakte gjennom galaksen med et gigantisk moderskip mens alle, mine egne unger inkludert, roper frustrert og oppgitt fra middagsbordet. Jeg har greid det igjen. Gratulerer, Kaptein Borkhus. Jeg er kanskje en medioker far, men jeg er en fryktløs taktiker takket være Farbs.

Støtt derfor Farbs ved å betale de 9 amerikanske dollarene det koster på salg om dagen og få tilgang til alle Captain-spillene, både nåværende og fremtidige utgivelser.

Nå tror jeg du er godt nok rustet til å gå inn i høytiden. Har du kommentarer til min liste, legg dem for all del igjen under skjermdumpen fra Captain Forever.

Lykke til, og god jul! -Torfinn.

Captain Forever (Foto: Farbs)
Captain Forever (Foto: Farbs)