Terrence Malick (Foto: REUTERS/Fox Searchlight/Handout)
Terrence Malick (Foto: REUTERS/Fox Searchlight/Handout)

Denne uken ble nominasjonene for årets Oscar-prisutdeling avslørt. Vi i Filmpolitiet har naturlig nok brukt en del tid på å diskutere de ulike nominasjonene og hvilke filmer, skuespillere og regissører vi tror kommer til å vinne.

Da nominasjonene ble offentliggjort på onsdag sa Filmpolitiets overkonstabel Birger Vestmo at det kommer til å bli gamlekaras Oscar-kveld. Prisen for beste regi går enten til Woody Allen for Midnight in Paris, Michel Hazanavicius for The Artist, Terrence Malick for The Tree of Life, Alexander Payne for The Descendants, eller Martin Scorsese for Hugo Cabret.

Vinn dine Oscar-favoritter her!

– Nærmest utilgivelig

Birger synes Oscarakademiet seifer altfor mye:

– Det er en ren skandale at Michael Fassbender ikke er nominert for Shame og Ryan Gosling for Drive! Og Drive burde jo i tillegg vært nominert som beste film og Nicolai Winding Refn for beste regi. Dette er nærmest utilgivelig, men ikke akkurat uventet. Oscarakademiet har ikke for vane å premiere sterke filmer med spesielt kontroversielt innhold.

Overkonstabelen finner imidlertid lyspunkter blant nominasjonene:

-Jeg er spesielt glad for at Gary Oldman endelig har fått sin første Oscar-nominasjon! Han har hatt en lang og innholdsrik karriere, der filmer som State Of Grace, Leon og Bram Stoker’s Dracula er blant høydepunktene. Nå synes jeg han gjør en såpass god rolle i Muldvarpen, at han bør ha reelle vinnersjanser!

I år er det dessuten også et filmpar som burde vært nominert, mener Birger:

– Brad Pitt og Jessica Chastain er nominert for henholdsvis Moneyball og Barnepiken. De burde heller ha vært nominert for rollene som ekteparet i The Tree Of Life!

På tampen kommer et sukk fra filmguruen:

– Vi lever nå i en verden der Jonah Hill er en Oscar-nominert skuespiller (for Moneyball). Jeg så virkelig ikke dette komme.

Les mer om hva Birger mener om Oscar-utdelingen her!

Kaptein Haddock og Tintin til vanns i Tintin - Enhjørningens hemmelighet (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Kaptein Haddock og Tintin til vanns i Tintin - Enhjørningens hemmelighet (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Forskjellsbehandling?

Rune Håkonsen trekker frem én skuffelse og en stor forventning:

– Hvordan det i alle dager er mulig at På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet ikke er nominert for beste animasjonsfilm er nesten ikke til å tro. Noen bransjefolk har i amerikanske filmblader pekt på at filmen er laget ved hjelp av såkalt motion-capture-teknologi, som kan ha noe med saken å gjøre. Det betyr at Oscar-gjengen mener at denne typen digital animasjon ikke er like bra som tradisjonell animasjon. Der må jeg si meg uenig.

– Den prisen det for meg knytter seg mest spenning til, er beste mannlige hovedrolle. Gary Oldman har endelig blitt nominert, og han har en reell sjanse til å vinne prisen for sin rolle i filmatiseringen av John Le Carre sin spionroman Muldvarpen. Jeg mener ikke han bør få en sympatipris, men hans innsats i filmen er så god at han skiller seg ut.

Den mest latterlige kategorien

Torfinn ser mye TV, og har ikke fått sett så mye film:

– Den eneste kategorien hvor jeg har sett alle de nominerte, er best original song. Her er det kun to nominerte: «Man or Muppet» fra The Muppets av godgutten Bret McKenzie og «Real in Rio» fra Rio av Sérgio Mendes, Carlinhos Brown og Siedah Garrett. «Real in Rio» er en vanvittig fengende og slitesterk låt, men siden Rio er barnas favorittfilm har den har snart spilt i stykker ørene mine hjemme. Min favoritt blir derfor «Man or Muppet».

– Men nå sies det over redaksjonens PC-skjermer her at dette er den mest latterlige kategorien å bli nominert i, og at den ikke har noen særlig relevans, siden nesten all originalkomponert filmmusikk i dag er gammel musikk i ny innpakning, jamfør Drive. Det stemmer nok, og kategorien er kanskje døende.

Uansett, her er «Man or Muppet»:

En eventyrfilm en kan bli glad i

Det er svært mange av de Oscar-nominerte filmene som ikke har vært vist på kino i Norge enda, og som kommer nå utover senvinteren og våren.

De to filmene som halte inn flest nominasjoner, The Artist med 10 og Hugo Cabret med 11, begge for beste film, kommer ikke på kino her til lands før i slutten av februar og i midten av mars.

Dette er også to av Oscar-filmene jeg gleder meg mest til å se. The Artist er en fransk stumfilm i svart-hvitt, og at noen i det hele tatt tør å lage en slik film i stor skala i dag er så tøft at filmen må sees. All mulig heder og ære til regissør Michel Hazanavicius for det.

Filmen jeg har størst tro på personlig er imidlertid Hugo Cabret. Jeg tror ikke filmen stikker av med prisen for beste film, men jeg har trua på at dette er en film jeg kan bli veldig glad i.

Fortellingen om den foreldreløse Hugo Cabret virker som en spennende, fin og god eventyrfilm. Jeg har skikkelig sansen for Chloë Grace Moretz (Kick-Ass, Let Me In), som spiller jenta Isabelle i filmen, og Asa Butterfield som spiller hovedrollen, har noe eterisk over seg som passer godt inn i eventyrsjangeren.

Hugo Cabret har kinopremiere i Norge 16. mars. Se traileren her:

Savn, kjærlighet og familie

En annen film jeg gleder meg til å se er Extremely Loud & Incredibly Close.

Jeg fikk klump i halsen da jeg så traileren til filmen for første gang. Extremely Loud & Incredibly Close er nominert i kategorien beste film, og Max von Sydow er nominert i kategorien beste mannlige birolle for sin rolle som «The Renter» i filmen.

Jeg har vært fan av Sydow etter at jeg, merkelig nok, forelsket meg i svensken da jeg så ham som Jesus i The Greatest Story Ever Told som barn. Max von Sydow har aldri vunnet Oscar, og har kun vært nominert én gang før.

Jeg er utrolig spent på hans prestasjon i Extremely Loud & Incredibly Close, som virker som en sår, men koselig og utrolig fin fortelling om savn, kjærlighet og familie.

Se traileren for Extremely Loud & Incredibly Close her:

Fasiten får vi natt til mandag 27. februar, fra klokka 00:45. Da sender Filmbonanza absolutt hele Oscar-utdelingen, inkludert den røde løperen, live på NRK1!

Hva mener du om årets nominasjoner? Legg igjen din mening i kommentarfeltet under!

Og ikke glem å stemme på din favoritt i Filmpolitiets Oscar-avstemming 2012!