Jar Jar Binks har for mange blitt selve symbolet på Star Wars-seriens moderne forfall, og denne uka hadde 3D-versjonen av hans filmdebut premiere.

ANMELDELSE: Star Wars: Episode 1 – Den skjulte trussel 3D

I denne ukas liste har Filmpolitiets redaksjon passende nok tatt for seg Jar Jars venner og allierte, nemlig irriterende sidekicks.

Sidekicks kommer i alle slags former og farger, men fellesnevneren for dem er at de er følgesvenner med egenskaper og evner som på godt og vondt støtter opp om hovedpersonen.

Kalde og seriøse actionhelter blir gitt rappkjefta moromenn som Chris Tucker, og folkelige humorister som Will Smith blir komplementert av nerdete frimerkesamlere.

Gode sidekicks fyller tomrom og gir publikum en mer medmenneskelig kobling til det som skjer på skjermen. Mens de irriterende ødelegger gode scener og overskygger hovedpersonen med tørre vitser og overflødige kommentarer.

Bevisst eller ubevisst er de med på å gjøre filmopplevelsen mindre tolerabel for oss seere.

Blant kandidatene som knivet om en hederlig plassering på denne listen finner vi minneverdige irritasjonsmoment som Fergie (Judge Dredd), Steve Stiffler (American Pie), Rool og Franjean (Willow) og Bat Girl (Batman & Robin).

Her er filmverdenens mest irriterende sidekicks!

5:

Malak – Conan The Destroyer

Når man hører navnet Conan tenker man i all hovedsak på vold, vold og enda mere vold. I oppfølgeren til Conan The Barbarian (1982) erstattet man mye av den karakteristiske volden med tørre one-liners og enkel humor.

Gode gamle Schwarzenegger reiser rundt med en ny gjeng krigere og banditter, og av disse er alle nyttige foruten den udugelige tyven Malak.

Malak, som er spilt av Tracey Walter, er en simpel og generisk krysning mellom Shaggy og Scooby-Doo. 

Hver gang en farlig situasjon oppstår prøver han desperat å finne en utvei, helst på «komisk» vis. Ellers kaster han bort både publikums og Arnolds tid på å spytte ut «vittige» kommentarer, som gjør at man sitter med et konstant dødsønske for ham gjennom hele filmen.

(Listen fortsetter under bildet).

Malak og Bent Leikvold fra Nissene på låven har mye til felles. (Foto: Universal Pictures)
Malak og Bent Leikvold fra Nissene på låven har mye til felles. (Foto: Universal Pictures)

4:

Robin – Batman & Robin

Absolutt ingen liker drittunger, og det er nettopp dette Chris O’donnel er i rollen som Robin.

Gjennom hele filmen motvirker han Batmans rasjonelle og profesjonelle fremgangsmåte, og prøver å bli en genuin helt ved å syte og mase seg opp og frem i verden.

Marte: I Batman Forever og Batman & Robin fremstår han som en irriterende drittunge som sutrer hvis han ikke får lov til å være med å leke helt. Hvorfor Batman holder ut med denne fyren er et stort mysterium.

All masinga hadde vært berettiget hvis han egentlig var en slags uoppdaget superheltutgave av Susan Boyle, men det hjelper lite når helten fra før av er på relativt tynn is.

ANMELDELSE: Pus med støvler – Katta fra Shrek får en egen film!

Marte: Robin må være den kjipeste superhelten i verdenshistorien. Utover at han er en god akrobat, hva er han egentlig flink til? Ingenting!

(Listen fortsetter under bildet).

Litt av et forbilde du er Robin! Regner med at du også masa deg til gode karakterer på sirkusskolen. (Foto: Warner Bros.)
Litt av et forbilde du er, Robin! Regner med at du også masa deg til gode karakterer på sirkusskolen. (Foto: Warner Bros.)

3:

Willie Scott – Indiana Jones og de fordømtes tempel

Denne filmen har ikke bare en, men to sinnsykt irriterende sidekicks. Den lille gutten Short Round (Jonathan Ke Quan) kan tilgis på grunn av sin unge alder, men det samme kan ikke sies om Kate Capshaw som Willie Scott.

I motsetning til den første filmens machodame Marion Ravenwood (Karen Allen), er frøken Scott en generisk jomfru i nød som roper og skriker i omtrent hver eneste scene.

Hun er sannsynligvis ment som en en øm og raffinert kontrast til Indys røffe og utemmede natur, men for seeren fremstår hun bare som en hysterisk og ubrukelig gnålkjerring.

Katie Capshaw har siden 1991 vært gift med Spielberg, noe som kan lede en til å tro at rollebesetningen kanskje var et ekstremt saktevirkende sjekketriks fra regissørens side.

(Listen fortsetter under bildet).

Willie Scott til høyre i sin naturlige tilstand. Fra Indiana Jones og de fordømtes tempel (1984). (Foto: Lucasfilm)
Willie Scott til høyre i sin naturlige tilstand. Fra Indiana Jones og de fordømtes tempel (1984). (Foto: Lucasfilm)

2:

Ruby Rhod – Det femte element

Luc Bessons helsprøe pop sci-fi er en fargerik, minneverdig og ikke minst humoristisk opplevelse.

Chris Tucker spiller den hyperpopulære og ekstremt overfladiske radioverten Ruby Rhod. Han er arrogant, feig og patetisk, men hvorfor han kom så høyt på listen vår har Birger Vestmo svaret på.

Birger: Det er stemmen. Jeg klarer ikke stemmen til Chris Tucker! ”Do yoooou understaaaaand the woooords that are coming out of myyyy mouth?” Jeg får lyst til å stikke skarpe gjenstander inn i ørene mine hver gang han åpner munnen. Hjelp, hvor er mute-knappen?

– Heldigvis for meg, og alle andre, går det lang tid mellom hver gang Chris Tucker har filmroller. Kanskje tåler heller ikke regissører stemmen hans? Dessverre har han en ny på gang. ”The Silver Linings Playbook” kommer i løpet av året. Plugg ørene!

(Førsteplassen får du under klippet!).

1:

Jar Jar Binks – Star Wars: Episode 1 – Den skjulte trussel

Denne patetiske figurens største tabbe var å opptre i en av tidenes mest kjente og kjære filmserie.

Da George Lucas ikke klarte å levere varene med den nye trilogien, var syndebukker enkle å finne, og Jar Jar var førstemann ut.

Herr Binks er selve ordbokdefinisjonen av en «comic relief» (en som letter på stemningen med humor), og er de balanserte jedienes rake motsetning.

ANMELDELSE: Final Fantasy XIII-2 – Japansk eventyr i toppklasse

Han ble kastet ut av sin egen klan på grunn av sin klumsete natur, og brukes av regissøren som en kilde til billige slapstick-humor rettet mot barn.

Hans tåpelige ablegøyer er stort sett relativt uskyldige, men det ble for mye for de fleste da han under filmens store slag påvirka resultatet gjennom sin klumsethet, à la Inspektør Gadget.

Hatet mot denne figuren har gått så langt at en fan har laget en egen Jar Jar-fri versjon av filmen, kjent som The Phantom Edit.

Er du uenig med listen, eller har du kanskje en egen du vil dele? Legg igjen en kommentar under bildet.

Hvorfor alle hate mesa? (Foto: Lucasarts)
Hvorfor alle hate mesa? (Foto: Lucasarts)