John Carter-poster

  • John Carter
  • Superhelt skapt av forfatter Edgar Rice Burroughs i 1912.
  • Kjent som tegneseriefigur siden 30-tallet.
  • Filmen fra 2012 var planlagt som den første i en ny superhelttrilogi.

– I lys av hvordan filmen John Carter har gjort det på kinoer over hele verden (184 millioner dollar i billettinntekter globalt), venter vi at filmen vil påføre selskapet et tap på omkring 200 millioner dollar i vårt andre regnskapskvartal som avsluttes 31. mars, kunngjorde Disney-selskapet i en pressemelding denne uka.

Det kan bety at eventyrfilmen med Taylor Kitsch i hovedrollen er en av de største filmfloppene gjennom tidene.

– Jeg tror publikum har sviktet fordi de rett og slett ikke vet hva og hvem John Carter er. Det er en klassisk romanfigur, men dagens publikum har ikke lest disse bøkene, sier Filmpolitiets egen filmekspert Birger Vestmo.

– Kanskje har markedsføringen rett og slett sviktet. Traileren var ikke god, og signaliserte en annerledes film enn det den faktisk er. Vi ser det også på filmplakaten, der to monstre tar det meste av plassen, mens hovedfiguren gjøres bitte liten, kanskje fordi Taylor Kitsch rett og slett ikke er et stort nok navn hos publikum.

ANMELDELSE: John Carter – alle superhelters far, terningkast 5!

Milliardbudsjett

Selv om andre filmer har tjent mindre – Sahara (2005) tjente rundt 69 millioner dollar fra et budsjett på over 160 millioner dollar – er John Carter en av tidenes dyreste filmer. På toppen av dette har Disney brukt ekstreme mender penger i forbindelse med markedsføring av filmen.

Selskapet opplyser selv at filmen skal ha kostet 250 millioner dollar å lage som tilsvarer over 1,4 milliarder norske kroner etter dagens kronekurs, og gjør filmen til en av tidenes dyreste.

Den legendariske filmen Cleopatra (1963) med Elizabeth Taylor inntar ofte førsteplassen i slike kåringer, selv om anslagene for hva den faktisk kostet varierer mellom 305 og 340 millioner 2012-dollar.

–  Du vet aldri hva en films budsjett egentlig er, siden Hollywood ikke er særlig åpne om tallene, forteller redaktøren for filmnettstedet IMDb.com Keith Simanton til nyhetsbyrået Reuters.

Derfor er det også vanskelig å nøyaktig fastslå hvor store tap en film faktisk har påført et filmstudio, men Simanton er fortsatt sikker på at John Carter vil komme høyt på lista.

– [Disse tallene] plasserer definitivt filmen i toppen på enhver lister over filmflopper.

Disney trenger nå en real suksess, etter at fjorårets store animasjonssatsing Milo på Mars også gikk på tap i hundre millioner dollars-klassen, i løpet av året skal selskapet forsøke å snu trenden med blant annet animasjonsfilmen Brave og superheltfilmen The Avengers.

Hva syns du om John Carter? Sleng inn dine synspunkter i kommentarfeltet under videoanmeldelsen.