I år feirer Amandusfestivalen 25 år. Unge, talentfulle filmskapere har jobbet hardt mot kveldens prisutdeling, og som programledere står P3s Aishath Afeef og Rune Håkonsen på scenen i Lillehammer.

Les alt om Amandusfestivalen her

Rune og Aishath i sine vanlige P3-roller. (Foto: Tom Øverlie og NRK P3)

Verdifullt

Rune ser på Amandus som den beste, og eneste, arenaen hvor unge filminteresserte kan møtes og lage film sammen. I løpet av festivalen jobber ungdommen med oppgaver og tilegner seg verdifull erfaring som legger fundamentet for videre suksess i den norske filmbransjen.

Det har vært mulig å stemme frem de nominerte til publikumsprisen på filmpolitiets sider. Avstemningen er nå stengt, og det er Birger Vestmo som står for utdelingen av prisen i kveld.

Se Amandus 2012 live på NRK 3 kl. 20.45 i kveld.

Rune og Aishath gleder seg til kvelden. (Foto: Thea Thorstensen, Amandus)

Amandus er en konkurranse og en filmfestival for ungdom under 23 år. Filmpolitiets Rune Håkonsen ser frem til en festaften med en sal full av spente og forventningsfulle ungdommer. Lillehammer har for anledningen kledd seg i galla og er forberedt på en kveld med prisutdelinger, musikalske innslag og kjente fjes og personligheter.

– Amandusfestivalen legger for ungdommen fundamentet for videre suksess i norsk filmbransje. Det har vært en ekstrem utvikling de siste årene, og det er veldig høy kvalitet på filmene i år. De nominerte blir nok kjente filmnavn med årene, rett og slett, sier Håkonsen.

Aishath Afeef holder vanligvis til i Popsalongen, men fra sminkestolen i Lillehammer forteller hun om glamorøse tilstander som kan minne om en mini-Oscar. Hun er spent på vegne av både de nominerte og seg selv, for det er første gang hun selv er med på noe liknende.

– Det er kult at de som er nominerte her er fremtidens film-Norge. Det er stort for dem. Plutselig stikker en av kidsa av med en Oscar, sier Aishath.

Se årets finalister her!