CANNES: Regissør Thomas Vinterberg slo igjennom med et brak da Festen ble vist i Cannes i 1998. Nå er han tilbake på verdens største filmfestival med en film som vil vekke diskusjon.

Jagten handler om Lucas (Mads Mikkelsen) som jobber i barnehage. En dag sier ett av barna ting til bestyreren som tyder på at hun er blitt utsatt for et seksuelt overgrep av Lucas.

Filmen viser hvordan en liten løgn snart får store og dyptgripende konsekvenser i hele nabolaget.

Inspirert av norsk sak

– Bjugn-saken var en av flere saker som inspirerte filmen. Vi gjorde mye research om den. Leste mange artikler og rapporter. Vi fant ut at det er faktisk finnes mange slike saker. Men historien vi forteller er ren fiksjon og et produkt av vår egen ”syke” fantasi, sier Thomas Vinterberg.

Les mer om Bjugn-saken på Wikipedia.

Hovedrolleinnehaver Mads Mikkelsen er kjent fra filmer som Casino Royale, Valhalla Rising og en rekke danske filmer. Under pressekonferansen i Cannes var han opptatt av å understreke at Jagten ikke tar standpunkt til lignende saker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mads Mikkelsen, Thomas Vinterberg og Thomas Bo Larsen under pressekonferansen i Cannes (Foto: REUTERS/Yves Herman).
Mads Mikkelsen, Thomas Vinterberg og Thomas Bo Larsen under pressekonferansen i Cannes (Foto: REUTERS/Yves Herman).

Barna er uansett ofrene

– Vi vet at mange barn blir misbrukt, vi setter ikke spørsmålstegn ved det. Men når man elsker et barn så mye som man kan, blir kjærligheten til frykt når mistanken vekkes om at noe forferdelig har skjedd, sier Mikkelsen. Det var dette vi ville fortelle om, sier Mikkelsen.

– Det er veldig viktig å si at også i en slik sak, er barna ofrene, sier Thomas Vinterberg.

– De trekker det korte strået. I dette tilfellet lyver barn for å tilfredsstille de voksne. Det er en stor illusjon om at noe feil har skjedd, og det vil bli med dem som et minne videre, kanskje resten av livet.

– Vi har et ordtak som sier at barn og fulle folk sier sannheten. Vi sier at barn av og til lyver. Og at de gjør det for å tilfredsstille de voksne, sier Vinterberg.

– Foreldrene handler troverdig

De voksne figurene, dyktig spilt av blant andre Thomas Bo Larsen, Alexandra Rapaport, Anne Louise Hassing og Susse Wold, er helt vanlige mennesker som plutselig starter en heksejakt mot Lucas.

Men Vinterberg er ikke enig når en journalist i Cannes spør om hvorfor de sviker ham så kjapt.

– Ingen sviker noen i denne filmen. Jeg kan forsvare hver av figurene og deres handlinger. Vi jobbet gjennom hele manuset for å forsvare dem og forklare deres følelser. Foreldrene handler troverdig, de forsøker å forsvare barna. Dette er faren ved slike saker, sier Vinterberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette er hovedaktørene fra Jagten i Cannes (Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier).
Dette er hovedaktørene fra Jagten i Cannes (Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier).

Glad for å være tilbake

Jagten deltar i hovedprogrammet i Cannes, og blir betegnet som et comeback for Vinterberg. Han innfridde ikke forventningene som dansk films nye wonderboy etter Festen. Men han vil ikke ha comeback-stempelet selv.

– Jeg har alltid vært her. Dere har vært borte, men jeg var her. Og er stolt over hva jeg gjorde. Jeg hadde problemer etter Festen fordi jeg følte at jeg hadde laget den ultimate filmen. Jeg måtte forlate den formen for filmskaping og finne nye veier. Jeg skapte mye som jeg var stolt av i den perioden. Etter at røyken la seg, returnerte jeg til filmer slik jeg lagde dem på filmskolen. Jeg er veldig glad for å være tilbake der.

Han er også, naturlig nok, veldig glad for å være tilbake i Cannes.

– Dette er den eneste festivalen i verden som tar vare på de små og personlige filmene samtidig som de har glitter og glamour. Bare ved å være her, er det ”mission completed” for meg, sier Thomas Vinterberg.

Det er foreløpig ikke klart når Jagten får norsk kinopremiere.