Noomi Rapace i Prometheus (Foto: 20th Century Fox).

– Det kommer mye bra saker ut av Skandinavia for tiden. Noomi er definitivt en av de, sier Ridley Scott til Filmpolitiet.

I natt var det kinopremiere på hans siste sci-fi-epos Prometheus, som har svenske Noomi Rapace i hovedrollen.

Prometheus er en forløper til Scotts klassiker Alien fra 1979, der Sogourney Weaver fikk en pangstart på karrieren med hovedrollen som Ellen Ripley.

Nå er det altså Noomi Rapace som har tatt over og da Birger Vestmo møtte skuespillerne og regissøren i London for å snakke om filmen, fortalte Scott at han har stor sans for det nye svenske stjerneskuddet.

Se hele intervjuet i toppen av artikkelen!

Han forteller at Rapace er en veldig fornuftig person, og at det er en lettelse for ham som regissør når han får jobbe med så profesjonelle mennesker som henne.

– Bortsett fra at hun er vakker og alt det der fysiske, så er hun utrolig fornuftig og det elsker jeg. For med den fornuften kommer intelligens, og inni der igjen er det en veldig talentfull skuespiller, så det er en ganske bra pakke, sier han.

Les anmeldelsen av Prometheus! – Ingen Alien, men er likevel stilig science-fiction

Trodde hun var plukket opp fra gata

Ridley Scott fikk øynene opp for Noomi Rapace da han så Menn som hater kvinner for et par år siden, der Rapace spiller den røffe hackeren Lisbeth Salander.

– Under utviklingen av manuset for Prometheus så jeg en del skandinaviske filmer av ren nysgjerrighet. Da så jeg Menn som hater kvinner, som jeg synes er en utmerket, veldig god, velregissert film. Og i filmen var det en punker, og jeg tenkte, hvem i helvete er dette?

– Så, for å gjøre en lang historie kort, så ville jeg møte henne, og da hun kom inn i rommet ser jeg denne vakre kvinnen og forsto at hun var en ekte skuespiller. Jeg trodde at han (regissør Niels Arden Oplev, journ.anm.) hadde funnet henne på gata et sted.

Anmeldelse: Menn som hater kvinner – Glitrende spilt av Noomi Rapace

Se Birger Vestmos intervju med Noomi Rapace og medskuespiller Michael Fassbender:
(Artikkelen fortsetter under videoen).

– Hun er min nye Noomi

Det er klare paralleller mellom Ellen Ripley i Alien, og Rapace sin rollefigur Elizabeth Shaw i Prometheus. Ridley Scott vil likevel ikke kalle Rapace for den nye Ripley.

– Nei, hun er min nye Noomi, konstaterer han.

Anmeldelse: Alien – Directors Cut – Avhengighetsskapende skrekk-rus!

Noomi Rapace selv sier til Filmpolitiet at det er en stor ære å få spille en rolle som Elizabeth Shaw. Det er et økende antall kvinnelige helter på film for tiden, som for eksempel Katniss i Hunger Games og Bella i Twilight. Rapace mener at det er viktig at også jenter får sine helter på film.

– Jenter har lenge hatt et desperat behov for helter. Jeg hadde jo Ripley i Alien da jeg var yngre, og Thelma og Louise, og Linda Hamilton i Terminator. Man holder jo hardt om heltene som slåss, som hadde et slags overlevelsesinstinkt og som ikke var et offer.

– Det er like mange jenter og gutter som går på kino. Derfor tror jeg ikke det vil funke å ha mannlige helter og sexy, unge tupper i evighet. I dette moderne samfunnet må det bli mer likt, ellers får ikke filmene publikum. Det er en ny tid der kvinner og menn, og gutter og jenter blir mer og mer jevnlike, mener Rapace.

Hva synes du om Noomi Rapace og Prometheus? Si din mening og diskuter i kommentarfeltet!