Den tre ganger Oscar-nominerte manusforfatteren Nora Ephron døde tirsdag kveld. Hollywoodforfatteren tapte kampen mot leukemi, 71 år gammel.

Ephron har gitt oss uforglemmelige øyeblikk i filmhistorien, som for eksempel møtet mellom Meg Ryan og Tom Hanks på toppen av The Empire State Building i den romantiske dramakomedien Sleepless In Seattle (1993), som hun hadde både regi og manus på.

Hun hadde også stor suksess som manusforfatter i 1989 da hun testet om menn og kvinner «bare kan være venner» i When Harry Met Sally (Da han møtt henne), der Billy Crystal spilte Harry og Meg Ryan spilte Sally.

Min personlige Ephron-favoritt er You’ve Got Mail fra 1998, som handler om to fremmede som forelsker deg i hverandre på internett. Også her hadde Ephron både regi og manus og Meg Ryan og Tom Hanks spilte hovedrollene i filmen.

Nora Ephron ble Oscar-nominert til beste manus for Sleepless In Seattle, When Harry Met Sally og Silkwood. Hennes siste film ble Julie & Julia fra 2009 med Meryl Streep og Amy Adams i hovedrollene.

Fine filmøyeblikk

For å hedre Nora Ephron har vi funnet frem noen fine videoklipp fra filmene hennes.

Sleepless In Seattle vil nok komme høyt opp på listene når folk skal kåre tidenes beste romantiske filmer. Scenen på toppen av The Empire State Building er en av de fineste romantiske scenene som fins.

When Harry Met Sally

I When Harry met Sally tar Ephron opp temaet om at menn og kvinner ikke kan være venner fordi sex alltid kommer i veien.

Filmens mest kjente scene er nok når Harry og Sally diskuterer den kvinnelige orgasmen mens de spiser lunsj på en café. Sally påstår at menn ikke kan vite forskjell på om en kvinne har en ekte eller ikke.

You’ve Got Mail

I You’ve Got Mail spiller Meg Ryan og Tom Hanks to personer som er bitre fiender, men som uvitende forelsker seg i hverandre på nettet.

En av de artigste scenene fra filmen er når Tom Hanks erter Meg Ryan for den hemmelighetsfulle internettvennen hennes, etter at det har gått opp for ham at det er henne han mailer og chatter med.

Bewitched

Bewitched er en utrolig søt og artig romantisk eventyrfilm basert på den amerikanske TV-serien fra 60-70-tallet med samme navn.

Nicole Kidman spiller en sjarmerende heks som forelsker seg i en ufordragelige og egosentriske skuespiller, spilt av Will Ferrel.

Hva er din favorittfilm av Nora Ephron? Fortell i kommentarfeltet!