True Blood, sesong 5. (Foto: HBO).

Natt til mandag, norsk tid, var det premiere på femte sesong av vampyrdramaet True Blood på HBO.

Her til lands er det ikke lenge siden den fjerde sesongen kom på Blu-ray og DVD. I min anmeldelse skriver jeg at serien er full av intriger og drama, men at jeg likevel rakk å kjede meg og bli lei før sesongen var over.

Les anmeldelsen av True Blood S04 her!

Skal vi tro amerikanske anmeldere kan det imidlertid virke som om ting nå begynner å ta seg opp i småbyen Bon Temps.

Det ser ut til at det amerikanske anmelderkorpset jevnt over er fornøyde med de første episodene av den bloddryppende sesongen.

Ingen kjedelige bihistorier

Varietys Brian Lowry mener at True Blood nå endelig har kommet på rett kjøl igjen.

– Etter True Bloods mange lange omveier med alver og hekser finner HBO-dramaets femte sesong tilbake til den rette stien, skriver han.

– Serien synker tennene dypere inn i mystisk vampyrpolitikk, samtidig som den legger inn flere sterke, nye rollefigurer, og kaster bort mindre tid på bihistorier som du helst vil spole over.

Videre skriver Lowry at serieskaper Alan Ball og kompani har satt sammen et solid ensemble og innprentet serien med en morsom, frekk holdning som serien helt klart drar nytte av.

En serie å synke tennene i


Linda Stasi i New York Post har fått kurert sitt hat for serien med den femte sesongen av True Blood.

– I femte sesong har de lagt til et element som gjør dette til noe jeg endelig kan (jeg beklager) synke tennene mine i. De har tilsatt politikk som blodsport, skriver Stasi.

(Artikkelen fortsetter nuder bildet av heite Deborah Ann Woll).

Deborah Ann Woll som Jessica i True Blood, sesong 5. (Foto: HBO).

Sett staken i True Blood

Det er ikke alle som lar seg imponere like lett av de iskalde og forføreriske vampyrene i True Blood.

Ellen Gray fra Philadelphia Daily News mener at «idiotisk» ikke er i nærheten av å beskrive det som foregår i de første episodene av den femte sesongen.

Grey er imidlertid ikke helt motstander av vampyrdramaet.

– Det er unektelig noe fengslende ved rollefigurene i en serie der intrigene vokser seg mer forvridd for hvert år som går.

– Det skader heller ikke at det nye blodet for denne sesongen inkluderer figurer portrettert av Christopher Meloni (Law & Order: SVU) og Tina Majorino (Big Love), skriver hun.

Siden dette er serieskaper Alan Balls siste år på serien, mener hun likevel at True Blood snart bør ta kvelden.

– Det kan hende det er på tide å sette staken i True Blood nå, før serien begynner å virke mer udød enn levende.

Vittig og fascinerende

Foreløpig er det ikke mange anmeldere som er enig med Ellen Gray. Joanne Ostrow i Denver Post mener det ligger gode rollefigurer, fine betraktninger om menneskeheten og smart samfunnskritikk under all volden og galskapen, mens Verne Gay skriver i Newsday at det er ingenting som tilsier at fansen vil bli skuffet over den femte sesongen.

Ifølge Robert Bianco fra USA Today har aldri det satiriske fundamentet i serien, bygget som det er på vampyrer som kommer ut av kista for å kreve sine rettigheter, vært så tydelig som i denne sesongen.

– Alle historiene i serien er ikke like gode, men de bærer helt klart sin egen vekt og er fylt med både humor og manusforfatterens respekt for dramatiske konsekvenser.

– Når du setter dette sammen får du sommer-TV på sitt vittigste, mest fascinerende og beste, skriver Bianco.

Se traileren for femte sesong av True Blood her:

Norgespremiere til høsten

Uansett hva anmelderne mener, så er det opp til oss å gjøre opp vår egen mening. Filmpolitiet kommer selvsagt til å anmelde sesongen når den blir tilgjengelig.

True Blood S05 har Norgespremiere på Canal+ 6. september i år og kommer på NRK3 våren 2013.

Hva synes du om vampyrene i True Blood? Diskuter i kommentarfeltet!