Denne uken kom filmen mange science fiction-entusiaster har ventet lenge på, nemlig Ridley Scotts Prometheus. I filmen, som er en forløper til Scotts mesterverk Alien, reiser vi med romskipet Prometheus langt ut i verdensrommet for å finne svaret på menneskets opprinnelse.

I Alien er det skipet Nostromo, som frakter Ripley og mannskapet hennes, og som en hyllest til filmen og Ridley Scott, handler denne ukas toppliste om de tøffeste romskipene på film og TV.

Det sier seg selv at dette er en vanskelig kåring, det er så mange romskip å ta av! Vi startet med en lang liste flotte skip, og stemte på våre favorittkandidater til vi satt igjen med en liste med de fem beste romskipene.

Les anmeldelsen av Prometheus her!

Er du uenig i vår liste? Fortell om dine favoritt-romskip i kommentarfeltet!

[toppliste tall=»5″ tittel=»Serenity fra Firefly«]

Andreas: Skipet Serenity – Firefly class – er litt spesielt i denne lista. Ein kan ane det alt i traileren under, den er så sentral for filmen og TV-serien at den vert omtalt fleire gongar. På meir enn éin måte er romskipet den tiande rollefiguren i filmen. Det er så mykje sjel i den gamle skraphaugen at den får sitt eiget liv.

Ei av forklaringane på dette er nok at skipet eksisterar i større grad enn mange andre filmskip. Interiøret i Serenity vart bygd samla, i full-skala, slik at det skulle kjennest meir ekte. Sjølvsagt, dette var jo óg med på at budsjettet vart kjempestort, og Fox vart endå meir nervøs for at mogeleg inntjening var for langt unna i horisonten.

Eg har difor eit litt ambivalent forhold til Serenity. På den eine sida var det som levande kulisse med på å gjere TV-serien og filmen til det det har blitt. På den andre sida var nok den dyre produksjonsdesignen med på å tvinge TV-serien av lufta.

Av alle på lista er Serenity det romskipet eg meinar er mest til stades, har mest sjel og påverkar sin film mest. Det er så flott! Herlegheit, no må eg sjå serien igjen…

Se trailer fra filmen Serenity her:

[toppliste tall=»4″ tittel=»Nostromo fra Alien«]

Marte: Et livsfarlig romvesen er på frifot og vi aner ikke hvor det er, men det er ett eller annet sted på skipet. Det er få filmsettinger som har gjort meg så nervøs og klaustrofobisk som omgivelsene inne på Nostromo.

Skipet er en science fiction-klassiker, men her er sexy design og rene linjer lagt til side for funksjonalitet, noe som gir skipet et industrielt preg.

For Nostromo er ikke et pent skip, men det er heller ikke poenget. Dette er verdensrommets lastebil, og i Alien frakter skipet med seg flere millioner tonn med malm.

Det var bare så synd at skipet også fikk med seg en passasjer for mye!

Les anmeldelsen av Alien her!

Se en scene fra Nostromo og Alien her:

[toppliste tall=»3″ tittel=»USS Enterprise fra Star Trek«]

Marte: «To explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before», dette er oppdraget til mannskapet ombord på USS Enterprise.

Uss Enterprise, Starship Enterprise, eller bare The Enterprise, er et av de romskipene som har vært med oss lengst. Helt siden 60-tallet har skipet fraktet mennesker rundt i verdensrommet for å utforske universet. På TV altså!

Opp gjennom Star Trek-historien har det vært flere skip som har båret navnet USS Enterprise, men de er alle nydelig designet med en slag tallerkenformet hovedseksjon, som kan kobles fra motorskroget i krisesituasjoner.

Det første skipet, som fraktet kaptein James T. Kirk og mannskapet hans da den originale Star Trek-serien begynte i 1966, har registreringsnummer NCC-1701, mens skipet som kaptein Jean Luc Picard styrte mange år senere heter USS Enterprise NCC-1701-D.

Starship Enterprise har hatt så stor kulturell innflytelse at Nasas første romferge ble oppkalt etter skipet. Det skulle egentlig hete Constitution, men fordi trekkies overveldet Det hvite hus med ville mengder post, endte navnet opp på Enterprise. Ganske så kult!

Filmanmeldelse: Star Trek – Enhver kinogeeks våteste drøm!

Sjekk hvordan Enterprise så ut i 1979 i traileren for Star Trek: The Motion Picture:

[toppliste tall=»2″ tittel=»Millenium Falcon fra Star Wars«]

Marte: «What a piece of junk», er ordene Luke Skywalker utbryter når han ser Han Solos skip Millenium Falcon for første gang, men som Han Solo svarer: «She may not look like much, but she’s got it where it counts».

Millenium Falcon har et distinkt utseende, og er en annerledes vri på en flyvende tallerken. George Lucas har visstnok beskrevet skipet som «a hamburger with an olive on the side», hvor den kuleformede førerkabinen på siden altså er en oliven.

Millenium Falcon kommer med geværtårn, hemmelige smuglerrom og sist, men ikke minst, tredimensjonalt monstersjakk, men det er skipets loppemarkedaktige sjarm som er så appellerende.

Det er ikke alltid hun vil gå inn i hyperfart når du prøver å stikke av, men når det virkelig gjelder leverer hun. Skipet klarer jo tross alt the Kessel Run på mindre enn 12 parsec!

Les også: Topp 5: Star Wars-scener!

Sjekk ut Millenium Falcon i den originale traileren for Star Wars her:

[toppliste tall=»1″ tittel=»Discovery One fra 2001: En romodyssé«]

Rune: Jeg vil komme med en dristig påstand. Romskipet i Stanley Kubricks 2001: En rom odysse er det kjøretøyet i filmhistorien som har påvirket vår samtid mest.

Da filmen kom ut i 1968 var den usedvanlig framsynt, med både videochat, nettbrett og kunstlig intelligens om bord.

Kubrick benyttet seg av en lang rekke tekniske rådgivere for at filmen skulle være mest mulig realistisk, noe de tekniske realitetene om bord i mine øyne er.

Grunnen til at jeg mener dette romskipet er så viktig, er at det har inspirert ikke bare en, men flere generasjoner av vitenskapsmenn, forskere, entreprenører, filmskapere og så videre. Det samme kan vi nok si om Star Trek-skipet, men jeg fastholder at Discovery One tar kaka. Noe vi i Filmpolitiet også understreker med å plassere skipet på førsteplass i denne kåringa.

På toppen av alt dette har skipet en egen personlighet. Hal 9000 løfter Discovery One fra å være et fremkomstmiddel eller et sted hvor handlingen kan utspille seg. Skipet er en person, en aktør. En viktig aktør i filmens fortelling.

Forholdet mellom mannskapet og skipet, og jorden, er essensielt i fremdriften av filmen. Og et viktig verktøy for at Kubrick skulle klare å formidle de kosmiske ideene i 2001: En rom odysse

Et filmmesterverk, ja, men også et mesterlig romskip.

Se traileren for 2001: En romodysé her: