Kon-Tiki-ekspidisjonen (Foto: Kon-Tiki Museet)
Kon-Tiki-ekspidisjonen (Foto: Kon-Tiki Museet)
Hvordan i all verden fant folk på å bosette seg på bittesmå øyer midt ute i Stillehavet? Og hvordan?

Thor Heyerdahls teori var at den sør-amerikanske urbefolkningen seilte 8000 km vestover i balsaflåtene sine og bosatte seg der.

Dette er bakteppet for den nye norske storfilmen om Heyerdahls 101-dagers-eventyr på en 500-talls-flåte av balsatømmer. (Se den nye traileren øverst i saken.)

Guttetur med amper stemning

Det ser ut som det kan bli mye amper stemning blant gutta om bord, og godt er det, ettersom store deler av filmen nok vil utspille seg på Kon-Tiki-flåta.

Guttetur med hai og høye bølger er vel og bra, men man er avhengig av et sterkt karakterdrama om jeg skal gidde å følge med på en flåte i Stillehavet i 100(?) minutter.

Heldigvis tyder traileren på at det er nettopp dette som kommer til å være tilfellet. Ingen i mannskapet kjente hverandre fra før, og Heyerdahl selv hadde vannskrekk i tillegg til å ikke kunne svømme.

Det er mange effekter i den kommende Kon-Tiki-filmen (Foto: Nordisk Film Distribusjon)

Rekord i visuelle effekter

Med Kon-Tiki settes det ny norsk rekord i bruken av visuelle effekter.

Storm Studios – som blant annet stod bak effektene i Max Manus, Trolljegeren og Thale – er ansvarlig for eventyret som kommer til å ha flere effektbilder enn den første Star Wars-filmen.

— Det er veldig mye komplekse vanneffekter, blant annet bryting av bølger som vi ikke har sett tidligere, heller ikke i store utenlandske filmer. Noen av de shottene vi gjør her på Storm har aldri blitt gjort før, heller ikke internasjonalt, forteller daglig leder i Storm Studios, Kristin Hellebust.

Les også: Gedigent effektbudsjett i Kon-Tiki

En gutteromsdrøm

Regissør-paret Espen Sanberg og Joachim Rønning har tidligere hatt stor suksess med Max Manus (2008); den nest mest sette norske kinofilmen etter Flåklypa Grand Prix (som har kultstatus i Japan journ.anm.).

ANMELDELSE: Max Manus (5)

Da Filmbonanza besøkte de på Kon-Tiki-settet i Malta i fjor fortalte de at de har drømt om å lage en Kon-Tiki-film siden de var små.

Se hele intervjuet her:

Heftig sjøtur

I senere tid har det blitt bevist at Polynesia ble befolka fra Asia og ikke Peru, men Heyerdahl viste i det minste at det hadde vært mulig å gjøre det fra den andre sida også, dersom man hadde ønska det. Og det var i hvert fall en veldig heftig sjøtur.

Kon-Tiki har premiere 24. august og traileren virker jo lovende. Skal du se den?