Zero Dark Thirty. (Foto: Universal Pictures)
Amerikansk filmplakat til «Zero Dark Thirty». (Foto: Universal Pictures)

Jakten på Osama bin Laden kostet USA mange menneskeliv og uhorvelig mange penger. Hva er vel mer naturlig enn å lage en fiksjonsfilm om jakten på verdens mest ettersøkte mann?

Med bin Laden død kan ikke denne filmen bli mer relevant, uttalte Amy Pascal hos Sony Pictures Entertainment. Det var i forbindelse med annonseringen av filmen i mai 2011 at det ble klart den Oscar-vinnende regissøren Katheryn Bigelow (The Hurt Locker) skulle formidle den dramatiske fortellingen i Zero Dark Thirty.

Historien om Operasjon Neptune Spear var opprinnelig en egen film om de amerikanske spesialstyrkene, men Bigelow skrev om manuset sammen med Mark Boal for å fokusere på den hemmelig operasjonen som tok livet av terrorlederen.

Politiske kontroverser

De to fikk også eksklusiv tilgang til hemmeligstemplede dokumenter, noe som førte til etterforskning fra Pentagon og C.I.A. Republikanske politikere pekte på at denne typen samarbeid kan være upassende, og at filmen er et propagandaprosjekt fra presidentens side.

Samarbeid mellom den amerikanske hæren og underholdningsindustrien er ikke nytt. Riktig bruk og fremstilling av hæren, marien eller flyvåpnet, kan bety økonomisk støtte eller billig lån av rekvisitter.

Til avisa The New York Times fortalte en talsmann for C.I.A at de ofte jobber med filmskapere for å sikre «en presis fremstilling av de som jobber i C.I.A, deres oppdrag og forpliktelsen til offentligheten».

LES: Obama anklages for sikkerhetsbrist

Hva tror du om filmen Zero Dark Thirty? Del dine tanker i kommentarfeltet under den ferske traileren.