– Jeg har masse vikingvenner, sier Jeremy Renner til reporter Mona B. Riise når han hører hun er fra Norge.

Ifølge Renner er vi så gale i Norge at vi sikkert liker å bade i iskaldt vann, noe han selv måtte gjøre under innspillingen av The Bourne Legacy.

Trilogien om den hemmelige agenten Jason Bourne er noen av vår tids mest suksessrike agentfilmer. Når den nyeste filmen nå kommer på kino er det imidlertid uten Matt Damon i rollen som Jason Bourne.

Denne gangen følger vi Renner i rollen som den genmodifiserte agenten Aaron Cross, som prøver å slippe unna når agentene i spionprogrammet han er en del av skal elimineres.

Anmeldelse av The Bourne Legacy – En spennende heisatur.

Bading i ei elv midt på vinterstid var ikke noe Renner var særlig begeistret for. Han er tross alt ikke en «sprø viking».

– Jeg var veldig spent på hvordan det skulle bli å hoppe uti og gjøre masse ting i det iskalde vannet. Det var så kaldt at det ble til is om du kastet en kopp med vann opp i lufta, forteller Renner.

– Det var faktisk ikke så ille, men jeg er ikke interessert i å gjøre det igjen!

(Artikkelen fortsetter under bildet).

The Bourne Legacy. (Foto: Mary Cybulski/SF Norge).

I likhet med de tidligere filmene i serien er The Bourne Legacy full av vågale stunts. Dette var noe Renner syens det var vanskelig å forberede seg til.

– Alt jeg måtte gjøre i filmen var fremmed for meg. Når du ikke vet hvordan noe skal gjøres så blir du litt nervøs for om du får det til.

– Hvordan forbereder man seg på å slåss med ulver for eksempel? Du kan ikke bare gå i dyreparken, hoppe over gjerdet og begynne å slåss med dem.

Anmeldelse: Jason Bournes ultimatum – Strålende spenningsfilm!

Realistisk action

Tony Gilroy har skrevet manuset for alle Bourne-filmene. Nå sitter han omsider også i regissørstolen selv.

Opp gjennom årene har Bourne-serien høstet anerkjennelse for sin realistiske stil. Dette er noe Gilroy har jobbet for å ta vare på.

– Man tenker på at det skal være realistisk i hvert eneste minutt av prosessen. Når man skriver, når man finner skuespillere og når man bygger settene. Du skulle ikke tro det, men det er vanskeligere å lage ting realistisk enn omvendt.

Når ting ser perfekt ut, ser det også falskt ut. Derfor mener Gilroy at det perfekte ikke fungerer når noe skal være realistisk.

– Jeg pleier å si at det ikke ser dumt nok ut. Vi vil at ting skal se litt feil ut, sier regissøren.

Tony Gilroy. (Foto: Mary Cybulski.

Utelukker ikke oppfølger

Den første Bourne-filmen Hvem var Jason Bourne kom ut i 2002. Ti år og tre filmer senere er fortsatt ikke Gilroy lei av serien. Han elsker å skrive spionthrillere.

– Jeg liker å skrive folk som ikke kommer overens, jeg liker å skrive konflikter og jeg vet ikke om jeg noensinne har skrevet en scene der folk er fornøyde med hverandre.

– I tillegg til mindre konflikter mellom folk har man også alltid en større konflikt og folk som har hemmeligheter. Det er en egen energi ved å skrive sånt som er appellerende.