Husker du eventyret om Gerda som måtte redde sin kjære venn Kai fra den onde Snødronningen, etter at en splint av det onde trollspeilet hadde havnet i hjertet hans?
Selv har jeg gode barndomsminner fra den russiske filmen Snødronningen. Denne gamle tegnefilmen fra 1957 var et spennende eventyr om evig vennskap som kan overkomme selv den sterkeste ondskap.
Som barn trollbandt eventyret mitt lille pikehjerte, og min interesse var derfor stor da det russiske selskapet Wizart Animation annonserte at de kommer med en ny versjon av The Snow Queen, eller Snezhnaya koroleva, som den heter på russisk.
Filmen har russisk kinopremiere 31. desember i år, men det er foreløpig ingen distributører som har kjøpt filmen i Norge enda. Wizart Animation skal presentere filmen ved AFM-messa 1. november, og da kan internasjonale kjøpere se filmen for første gang.
Ikke kjøpt opp i Norge enda
Snødronningen er opprinnelig et eventyr fra 1845 skrevet av Hans Christian Andersen, og har blitt gjenskapt på film og teater en rekke ganger.
Barn av 80-tallet husker for eksempel sikkert den tsjekkiske tegnefilmen som ble vist på NRK i jula på 90-tallet. Dette var en nydelig tegnet film i duse fargetoner, som hadde fått norsk fortellerstemme.
Om norske distributører vil være interessert i den nye filmen, er jeg imidlertid ikke så sikker på. Jeg tviler på at særlig mange barn i dag har et sterkt forhold til H. C. Andersen sitt eventyr.
Det kan jo likevel tenkes at den nye filmen kan være en fin måte for foreldre å introdusere barna sine for eventyret, og da jeg så traileren Wizart Animation la ut i februar i år, synes jeg det virket som om Snødronningen anno 2012 kunne bli en magisk opplevelse.
Nå er jeg likevel ikke så sikker på om den russiske animasjonsfilmen kan måle seg med den gamle tegnefilmen som jeg er så glad i.
Det har nemlig kommet en ny trailer for The Snow Queen, hvor vi får se mer av filmen, og det virker ikke som om Wizart Animation klarer å levere den fortryllende filmopplevelsen jeg hadde håpet på.
Selv om Wizart er det ledende animasjonsselskapet i Russland, har de fortsatt en vei å gå for å nå opp til den standarden vi ser hos for eksempel Pixar og DreamWorks.
Dette kommer tydelig frem i Snødronningen selv, som er langt fra imponerende og knuses av minnet om den vakre og mystiske dronningen fra tegnefilmen fra 1957, eller de sarte bildene fra den tsjekkiske tegnefilmen fra 1987.