29. november 1972 er en merkedag i spillhistorien. Pong, en av de mest ikoniske og kjente spillene kom ut for første gang.

I helga gikk Atari sammen med den amerikanske byen Kansas City for å feire 40-årsjubileet ved å forsøke å sette en verdensrekord – ved å spille Pong på et 22 etasjer høyt hotell (se video i toppen av denne artikkelen).

Historien bak et av spillhistoriens mest kjente titler er i dag mer interessant enn selve spillet. Siden de første spillene dukket opp på forskningslaboratorier på 50-tallet var den teknologiske utviklinga ikke kommet veldig langt.

TOPP 5: Retrospill – hvilke er dine favoritter?

Tidlige spillgründere

Firkantede prikker, blippe-lyder og få farger var tilgjengelig for den oppadstormende ingeniøren Allan Alcorn da han fikk i oppdrag av Atari-grunnleggeren Nolan Bushnell om å lage et enkelt spill med en bevegelig prikk, to flate planker og et system for å vise poeng.

Pong. (Foto: Atari)
Slik ser det originale «Pong»-spillet (1972) ut. Blipp og blopp, anyone? (Foto: Atari)

Bushnell var inspirert av andre tennislignende spill, blant annet på den legendariske PDP-1-datamaskinen (1960) og Magnavox Odyssey sin hjemmekonsoll fra 1972.

Likheten til tennisspillet på Magnavox Odyssey-konsollen var så stor at selskapet bak saksøkte Atari i 1974, i en av de første store rettssakene om programvarepatenter.

STEM: Hva er tidenes beste spillkonsoll?

Tjente for mye penger

Høsten 1972 var Alcorn klar til å prøve ut en tidlig versjon av Pong, og bygde en arkademaskin som ble plassert i den lokale baren Andy Capp’s Tavern i Sunnyvale – nær berømte Silicon Vally i California.

I løpet av den første kvelden ble spillet en stor suksess, og etter halvannen uke fikk Alcorn en telefon om at maskinen var blitt ødelagt. Han måtte komme å reparere den.

Til sin store overraskelse oppdaget Alcorn at maskinen ikke var ødelagt, men den hadde stoppet å virke fordi publikum hadde puttet for mange penger på arkademaskinen.

En av de første virale videoene på Youtube var denne Pong-hyllesten.

29. november 1972 annonserte Atari at de startet samlebåndsproduksjon av Pong-maskiner og en ny æra i spillhistorien var i gang.

Ett par år senere, i 1975, lanserte Atari spillet i en hjemmeversjon som kunne kobles til vanlige TV-er.

Popkulturelt ikon

I dag er Pong et viktig spillikon. Tron-filmen fra 1982 er bare ett eksempel på hvordan spillet har påvirket popkulturen.

Kinosommeren 1982: Tron – da dataanimasjon var juks!

Med den enorme fremveksten av Youtube har en helt ny generasjon fått muligheten til å hylle det berømte spillet. Parodier, kreative løsninger og artige ideer står på rekke og rad. Guillaume Reymond har skapt seg en hel karriere på å lage smårare hyllester fra pikselspillens gullalder på 70- og 80-tallet.

Min personlige favoritt er likevel de walisiske gjeterne som sammen med noen nerder har gjenskapt Pong med sauer!

Har du andre morsomme Pong-videoer? Del dem i kommentarfeltet eller fortell om første gang du spilte Pong under videoen!