Jula er tiden der nostalgien slår inn for fullt. Nå skal alle tradisjoner følges, enten de er gode eller dårlige, for ellers blir det liksom ikke helt jul.

For meg, og sikkert mange andre, er minner fra barndommen spesielt viktige i jula. Hva er vel da mer koselig enn å hente den gamle Nintendoen fra loftet, eller fiske frem Sega Mega Drive-en fra kjelleren?

De spillene som er koseligst å spille når jula har satt inn for fullt er de gode gamle retrospillene. Og hva er et retrospill? Jeg mener det er et spill fra før 2000. Og dette er min høyst personlige liste over de beste spillene fra barndommen.

Denne lista var ekstremt vanskelig å lage, for å si det mildt. Derfor nevner jeg disse boblerne, som akkurat ikke nådde toppen: Duke Nukem 3DSonic the Hedgehog, The Lion King, Super Mario Bros 3, The Legend of Zelda: Ocarina of Time.

Du er kanskje uenig i min liste? Gi oss dine favoritter i kommentarfeltet!

Les også: Dette er de beste spillene fra 2011!

5:

Wario Land: Super Mario Land 3 (1994)

Dagen da jeg fikk en Game Boy Pocket i bursdagsgave var en stor dag. Jeg og den skimrende, sølvgrå håndholdte konsollen ble straks gode venner, og den var med meg overalt.

Favorittspillet mitt til Game Boy-en var Wario Land: Super Mario Land 3. Dette var et spill som manglet den tradisjonelle spillhelten. Isteden møtte man en grisk, pengehungrig fyr som bare tenkte på seg selv.

Wario er en skikkelig antihelt som gjør alt han kan for å få så mye penger som overhode mulig. Wario Land: Super Mario Land 3 er det første spillet der han opptrer som spillbar hovedfigur, og i dette spillet er det ingen prinsesser eller kongeriker som må reddes.

Målet med spillet er rett og slett å tilfredsstille Warios intense trang til å få så mye penger som overhodet mulig. Denne antihelten er alt annet enn heltemodig!

Wario med sitt velkjente glis i Warioland: Super Mario Land 3 til Game Boy. (Foto: Nintendo).

4:

Rayman (1995)

Da jeg var liten var det ikke skikkelig helg før jeg og mine brødre samlet oss foran PC-skjermen for å spille det spillet som opptok oss til enhver tid. Et spill vi virkelig hadde dilla på i en lang periode var Rayman.

Dette er et herlig plattformeventyr som tar oss med til et fargerikt univers med mange underlige figurer og vesener.

Rayman selv, er en artig liten fyr som ser ut som en blanding av et menneske og en squash. Lemmene på kroppen hans henger ikke sammen, noe som gjør ham svært fleksibel.

Spillet er et 2D-spill, med varierte brett som hadde høy underholdningsfaktor. Det er ikke hver dag jeg kommer over et spill som gjør meg så hekta som Rayman, og spillet er like bra den dag i dag.

Anmeldt: Rayman: Origins – Et fargesprakende plattformeventyr!

Rayman er et fargerikt og artig spill! (Foto: Ubisoft)

3:

Disney’s Magical Quest starring Mickey Mouse (1993)

Et av mine favorittspill til Super Nintendo da jeg var liten, var Disney’s Magical Quest starring Mickey Mouse.

Her blir vi tatt med til et magisk kongerike der den slemme Svarte-Petter hersker med hard hånd. Når Pluto en dag blir kidnappet er det opp til Mikke å redde både ham og kongerike fra Svarte-Petters onde klør.

Som barn lot jeg meg bli fullstendig oppslukt av dette spillet. Den flotte tegneseriegrafikken og musikken satt en flott ramme rundt en spennende og gøyal spillopplevelse.

Jeg husker spesielt godt at det ikke gikk an å lagre spillet underveis. Dermed måtte man spille hele spillet i ett strekk om man ville runde det.

Det var selvfølgelig helt krise om noen da skrudde av konsollen ved et uhell. Seiersfølelsen og lykken var desto større når man endelig klarte å takle siste boss.

Anmeldt: Epic Mickey – Problemer bryter magien i Mikkes eventyr.

Disney's Magical Quest: Starring Mickey Mouse var en av mine favoritter til SNES. (Foto: Capcom/Nintendo).

2:

Mega Man (1987)

«Spill var mye vanskeligere før», er en frase man ofte hører når det er snakk om retrospill. Dette er noe Mega Man-serien er et skikkelig bevis på.

Jeg oppdaget det første spillet i serien litt utpå 90-tallet en gang. Da en venninne av meg fikk en gammel Nintendo med kun ett spill, nemlig Mega Man, gjorde vi ikke stort annet enn å sitte klistret til TV-skjermen den sommeren.

Når den onde Dr. Wiley slipper seks farlige roboter løs for å ta kontroll verden, må den gode roboten Mega Man å redde dagen.

Spillet har ett brett for hver robot, og når du bekjemper dem får du tilgang til spesialvåpnene deres. Du kan velge i hvilken rekkefølge du vil ta brettene, og da er utfordringen å finne ut hva som lønner seg. Hvilke spesialvåpen er best mot de forskjellige bossene?

Mega Man er vanskelig og underholdende. Dette spillet kommer fra en æra da det fortsatt var utfordrende å runde et spill. Dette er noe mange av dagens spill kunne tatt lærdom av!

Mega Man fra 1987 er en skikkelig retro-klassiker! (Foto: Capcom).

1:

Donkey Kong Country (1994)

Når Donkey Kong og Diddy Kong legger ut på eventyr er du sikra en god spillopplevelse. Jeg mener Donkey Kong Country er et av de beste spillene som kom til Super Nintendo.

For dette var spillet som viste hva Super Nintendoen var god for grafikkmessig. Spillet er en fargerik fest for øyet, med svært detaljrik figuranimasjon.

Spillopplevelsen var variert og gøyal, men det er spesielt musikken som sitter igjen som det beste med dette spillet. Lydsporet er et av de beste innen spillmusikk og setter en flott stemning for hvert brett.

Les også: Topp 5: Spillmusikk!

Donkey Kong Country er et solid plattformspill som er like bra den dag i dag, snart 20 år etter. Dette er et spill jeg kan spille igjen og igjen uten å bli lei!