Spillåret 2011 har vært fylt til randen med moro for spillinteresserte. Titalls store spilltitler innfridde i hopetall, mens hundrevis av mindre spill har kjempet om oppmerksomheten.

Årets toppliste har vært ekstremt vanskelig å komme frem til, men både Marte og jeg klarte å bli enige til slutt.

Nesten tjue spill var aktuelle for årets toppliste, og derfor syns vi det er viktig å få med noen av boblerne også (trykk på navnet for å lese anmeldelse):

LittleBigPlanet 2, Portal 2, Dark Souls, Rayman: Origins, Super Mario 3D Land, NHL12, Call of Duty: Modern Warfare 3, Driver: San Francisco og til slutt; Uncharted 3: Drake’s Deception: Forgjengeren var årets spill i 2009. Mens tredje spill i rekken fortsatt leverer et heidundrende eventyr, var det litt trøbbel med kampsystem og kunst intelligens.

VIDEO: Se Filmpolitiets Årskavalkade her

Lanseringen av et annet av årets store spilltitler, Battlefield 3, skapte bruduljer da distributøren EA kun ønsket at tre norske medier skulle få anmelde spillet på forhånd. Det resulterte i at NRK valgte å ikke anmelde spillet, og derfor er heller ikke Battlefield 3 blitt vurdert av Filmpolitiet sin redaksjon.

Hva mener du er årets beste spill? Sett opp din toppliste i kommentarfeltet helt nederst!

EKSTRA: Slik ble Filmpolitiet Årskavalkade til – bli med behind-the-scenes

10. Portal 2

Utgitt i Norge: 21.04.2011 Utviklet av: Valve Corporation

Portal 2. (Foto: Valve Corporation)
Portal 2. (Foto: Valve Corporation)

Det som startet som et overskuddsprosjekt i 2007, har nå vokst til å bli en av de mest populære spillene fra Valve. Med  Gabe Newell i spissen har selskapet et stramt grep om PC-spillmarkedet – blant annet takket være Half Life-spillene.

Portal 2 er et knallgodt førstepersons fiklespill (puslespill), med en spennende science fiction-historie.

Hvem hadde trodd at en maskin kunne ha så sterke menneskelig følelser?

Les anmeldelsen av Portal 2 her

9. Deus Ex: Human Revolution

Utgitt i Norge: 26.08.2011 Utviklet av: Eidos Montreal

Deus Ex: Human Revolution. (Foto: Eidos Interactive).

Deus Ex: Human Revolution er et førstepersons actionrollespill med en historie som fenger. Dette er et heftig science fiction-spill!

Siden spillet har fire forskjellige måter å tilnærme seg utfordringer, der du selv bestemmer hvilken spillestil du ønsker å ha, blir dette en variert spillopplevelse.

Deus Ex: Human Revolution er et solid spill som tåler flere gjennomspillinger!

Les anmeldelsen av Deus Ex: Human Revolution her

8. Xenoblade Chronicles

Utgitt i Norge: 19.08.2011 Utviklet av: Monolith Soft

Xenoblade Chronicles. (Foto: Monolith Soft)
Xenoblade Chronicles. (Foto: Monolith Soft)

Hvis du er ute etter et eventyrlig japansk rollespill er Xenoblade Chronicles spillet for deg. Dette er et spennende og engasjerende eventyr som tar oss med til et flott spillunivers. Det tar om lag 50 timer å spille gjennom den gode historien, som ikke er så lineær som handlingen ofte er i japanske rollespill.

Spillet gir deg en rekke sideoppdrag og en stor verden å utforske. Hvis du bruker tid på alt spillet har å by på kan du bruke nærmere 100 timer på dette episke eventyret!

Handlingen i spillet er sentrert rundt det magiske sverdet Monado. Dette sverdet er også flott integrert i det solide kampsystemet, og gir spillopplevelsen det lille ekstra.

Les anmeldelsen av Xenoblade Chronicles her

2011: Årets beste filmer – sjekk lista her

7. The Witcher 2: Assassins of Kings

Utgitt i Norge: 17.05.2011 Utviklet av: CD Projekt RED

The Witcher 2. (Foto: CD Projekt RED)
The Witcher 2. (Foto: CD Projekt RED)

Flere av årets beste spill er store rollespill, men ingen i samme grad rettet mot et voksent publikum som The Witcher 2. Det polske spillstudioet CD Projekt RED har gått sin egen vei, skapt skrevet en ny spillmotor helt fra bunnen.

Episke kamper, blodige oppgjør og en skikkelig fantasyhistorie gjør den åpne historien i The Witcher 2 til en av årets beste.

Du har stor frihet til å styre skjebnen til din helt, og alle valg har alvorlige konsekvenser.

Les anmeldelsen av The Witcher 2: Assassins of Kings her

6. Superbrothers: Swords and Sworcery EP

Utgitt i Norge: 24.03.2011 Utviklet av: Superbrothers og Capybara Games

S:S&S EP (Bilde: Capybara Games Inc, Superbrothers Inc 2011)
S: S&S EP (Bilde: Capybara Games Inc, Superbrothers Inc 2011)

2011 er året hvor Apple viste at iOS (iPod, iPhone og iPad) er en konkurransedyktig spillplattform. Selv om det er mange småspill som ligner på hverandre, har vi også fått servert helt unike spill.

Opplevelsen av Superbrothers: Swords and Sworcery EP tok meg på senga, jeg ventet virkelig ikke en slik fortelling eller en slik opplevelse med et nettbrett.

Blandingen av retrografikk, fabelaktig musikk og en spennende spillverden, gjør dette til en av årets store overraskelser.

Les anmeldelsen av Superbrothers: Swords and Sworcery EP her

5. FIFA12

Utgitt i Norge: 29.09.2011 Utviklet av: EA Canada

FIFA 12. (Foto: EA)
FIFA 12. (Foto: EA)

Hvert år kommer det nye sportsspill fra en rekke utviklere. De siste par årene er det gigantselskapet EA som har tatt på seg ledertrøya – og med FIFA12 viser de hva som gir den beste sportsopplevelsen i spillverdenen.

En av årets boblere var NHL12, men det er FIFA12 som er den skarpeste kniven i skuffen.

Sportsspillekspert Ali Reza Sofi Pour sier det best selv: «Spillet er rett og slett blitt laget med masse kjærlighet og respekt for fotballens estetikk.»

Les anmeldelsen av FIFA12 her.

4. The Elder Scrolls V: Skyrim

Utgitt i Norge: 11.11.2011 Utviklet av: Bethesda Game Studios

The Elder Scrolls V: Skyrim (Foto: Bethesda Softworks)
The Elder Scrolls V: Skyrim (Foto: Bethesda Softworks)

Hva ville du gjort om du plutselig var helten som skulle redde et kongerike? Ville du gått ut på eventyr med friskt mot, eller bare gått din egen vei?

Nå har du muligheten! I Skyrim tar utvikleren Bethesda deg med til Tamriel – et mytisk kontinent hvor alle spillene i The Elder Scrolls-serien har funnet sted.

Spillverdenen ser og føles levende, og det er lenge siden jeg (Rune) har levd meg inn i en spillfortelling på samme måte. Jeg er en høyreist alv, magiker er min vei livet og Skyrims skjebne er i mine hender.

Les anmeldelsen av The Elder Scrolls V: Skyrim her

3. Minecraft

Utgitt i Norge: 18.11.2011 Utviklet av: Mojang

Minecraft-blokk. (Foto: Mojang / Lynchmob10-09 på Deviantart)
Minecraft-blokk. (Foto: Mojang / Lynchmob10-09 på Deviantart)

Filmpolitiets topplister går ikke kun etter terningkast når vi setter opp årets topplister. Minecraft fikk terningkast fem av meg (Rune), men er likevel et så viktig spill at det fortjener pallplassering i kåringen av 2011s beste spill.

Det som startet på gutterommet til Markus ‘Notch’ Persson, har spredd seg til å bli et verdensomspennende fenomen. Ikke bare er spillet hypnotiserende enkelt på en side, det er endeløst komplisert på en annen side.

2011: Årets beste serier – sjekk lista her

Som med LEGO kan du flytte på små blokker, og bygge egne bygninger. Dette gir spillere stor frihet, og du må selv ta ansvar for ditt eget eventyr – en spillopplevelse i en av sine reneste former.

Fankulturen rundt spillet har strukket seg langt uten for de digitale rammene, og nettsider strømmer over med bilder av ivrige tilhengere som har tatt med seg eventyret ut i den virkelige verdenen.

(PS. I 2009 kåret jeg Heavy Rain til årets spill, til tross for at det også fikk terningkast 5).

Les anmeldelsen av Minecraft her

2. The Legend of Zelda: Skyward Sword

Utgitt i Norge: 18.11.2011 Utviklet av: Nintendo EAD

Legend of Zelda: Skyward Sword. (Foto: Nintendo).
Legend of Zelda: Skyward Sword. (Foto: Nintendo).

The Legend of Zelda: Skyward Sword er Zelda-spillet som tar Zelda-serien til nye høyder. Dette er det beste spillet i serien siden Ocarina of Time, som har stått som en bauta i spillhistorien siden det kom i 1998.

Dette er Wii-spillet vi har ventet på. Skyward Sword er et spill der bevegelseskontrolleren fungerer optimalt. Wii MotionPlus-teknologien gjør at du kan svinge Links sverd svært presist.

Spillet har også inkorporert rollespillelementer som hever spillopplevelsen betraktelig. Nå kan du faktisk bruke alt rælet du plukker opp underveis til å forbedre utstyret ditt og oppgradere våpnene dine.

Og den strålende fortellingen drar deg inn i et fargerikt og flott spillunivers du ikke ønsker å forlate. Spillet har en velskreven historie som engasjerer, rører og underholder.

Dette er kanskje det beste Zelda-spillet som er laget!

Les anmeldelsen av The Legend of Zelda: Skyward Sword her

1. Batman: Arkham City

Utgitt i Norge: 21.10.2011 Utviklet av: Rocksteady Studios

Batman: Arkham City. (Foto: Warner Bros. Computer Entertainment).
Batman: Arkham City. (Foto: Warner Bros. Computer Entertainment).

Den kappekledde superhelten (som egentlig ikke har egne superkrefter) står for årets spillopplevelse i 2011.

Lenge har spill basert på film og tegneserier blitt uglesett, og det med god grunn. Ofte har produksjonene vært preget av hastverksarbeid og uoriginale fortellinger.

Warner Bros. Interactive har sett at spill er en helt egen greie, som ikke kan basere seg på eksisterende filmer eller historier.

Med Batman: Arkham Asylum fikk vi en unik reise inn i en mørk og voksen Gotham City – og i Arkham City smelter den rike forhistorien sammen med en usedvanlig velpolert og spennende spillopplevelse.

Les anmeldelsen av Batman: Arkham City her

AVSTEMNING: Hva gleder du deg til i 2012? Stem her og legg inn dine forslag!

TOPP 5: Dette gleder Filmpolitiet seg til – sjekk lista her

Hva mener du er årets beste spill? Sett opp din liste i kommentarfeltet!