Actionthrilleren Zero Dark Thirty har vært mye omstridt i USA helt siden filmen ble et tema i kjølvannet av drapet på Bin Laden. Filmen er nemlig basert på den eviggående jakta på lederen av al-Qaida, og handler om en gruppe elitesoldater som jobber helhjerta med ett mål for øye: å fange og drepe Osama Bin Laden.

Stressa republikanere

Det har vært mye uenighet rundt filmprosjektet helt fra starten av, da det ble avslørt at filmskaperne skal ha fått tilgang på informasjon fra Det hvite hus, Pentagon og CIA.

Dette hissa spesielt på seg republikanere før presidentvalget, fordi de frykta at filmen ville fremstille president Obama i et flatterende lys, og påvirke velgerne.

Filmen er spådd flere priser under Oscar-utdelingen 2012, og er skrevet av Mark Boal og regissert av Kathryn Bigelow. Dette er det samme teamet som stod bak Oscar-suksessen The Hurt Locker, som vant «Beste film» under utdelingen i 2010.

Pro-tortur?

Akkurat nå er det tortur-scenene i filmen som skaper heftigst debatt. Noen mener at filmen er pro-tortur og flere senatorer i etterretningstjenesten mener at fremstillingen av torturmetodene er oppspinn.

En av metodene som brukes er «waterboarding». Det er rett og slett en forhørsteknikk som foregår ved at man binder en person til et fast underlag, mens man heller vann over et tøystykke lagt over pusteåpningene. I følge leger føles det ut som drukningsdød, og det er i praksis snakk om sakte kvelning som gir store skader på spesielt hjerne og lunger.

– Det er galt. Jeg vet at waterboarding ikke fører til pålitelig informasjon, i alle fall ikke i denne konkrete saken. Jeg mener at Bin Laden ikke er død takket være denne metoden, men på grunn av godt arbeid og kontinuerlig innsats, sier den republikanske senatoren John McCain, som selv overlevde tortur under Vietnamkrigen. 

Motstanderne av tortur sier de frykter at filmen vil overbevise folk om at harde forhør fungerer.

Uheldig, men sant

Kathryn Bigelow mener at waterboarding er en uheldig, men viktig del av historien.

– Jeg skulle virkelig ønske at torturmetoder ikke var en del av denne fortellingen, men det er det. Filmen handler om jakten på Bin Laden, og disse teknikkene ble brukt underveis som research. Hvis jeg ikke hadde tatt det med, ville jeg ikke ha fortalt den fulle historien, sier Bigelow til Entertainment Weekly. 

Det er ikke bare filmskaperne som har dratt paralleller mellom torturmetoder og jakten på Bin Laden. Flere journalister, og også medlemmer av den amerikanske etterretningstjenesten, mener at harde forhørsteknikker ga CIA informasjon, som senere leda dem til terrorlederen.

Nå diskuteres det heftig rundt om det er greit at CIA bruker torturmetoder for å få fram viktig informasjon eller ikke. Samtidig får Zero Dark Thirty mye gratis reklame, og Oscar-utdelingen nærmer seg mer og mer. Hva er vel en Oscar-utdeling uten et lite hint av politikk?

Fellestrekk med Homeland

Tross hete diskusjoner og kritikere som mener at filmen glorifiserer tortur, får actionthrilleren utrolig gode anmeldelser, og blir skrytt opp i skyene av blant annet Time,indieWIRE og The Guardian. For et par dager siden vant Zero Dark Thirty dessuten to priser under New York Film Critics Circle Awards, og stakk av med  «Beste regi» og «Beste film».

Jessica Chastain, som var helt nydelig i The Tree of Life, spiller hovedrollen i Zero Dark Thirty. Rollen hennes; Maya, skal være basert på en anonym CIA-agent som var sentral i den ti år lange kampen med å finne Bin Laden. Den samme agenten skal også ha vært inspirasjon til  Claire Danes sin rolle som Carrie Mathison, i Homeland.

Det tilhører den sanne historia at CIA-spionen, som jakta på terrorlederen i nesten ti år, stod over liket til Bin Laden og gråt da hun endelig innså at han faktisk var død. Denne dama sin identitet er fortsatt en godt bevart hemmelighet, men hun er fortsatt ansatt i CIA, og hun skal i følge sine kolleger være dritdyktig, men vanskelig å jobbe med.

Regissør Kathryn Bigelow er den eneste dama som noensinne har vunnet Oscar-pris for beste regi, og mange drar paralleller mellom henne og karakteren Maya, fordi hun er ei sterk kvinne som gjør det skarpt i en mannsdominert jobb.

Zero Dark Thirty har Norges-premiere i februar 2013.