Liv Ullmann skal regissere Miss Julie. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix).
Liv Ullmann skal regissere Miss Julie. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix).

Når Liv Ullmann skal tilbake i registolen med filmatiseringen av svenske August Strindbergs teaterstykke Fröken Julie, blir det med Oscar-nominerte Jessica Chastain i hovedrollen, det melder Variety.

Tidligere i januar vant Chastain en Golden Globe for beste kvinnelige skuespiller i en dramafilm, for sin prestasjon i terrorthrilleren Zero Dark Thirty, rollen hun også er nominert til en Oscar for.

Oscar 2013: Stem på din Oscar-favoritt her!

Chastains motspiller i filmen Miss Julie blir Colin Farrell, og Samantha Morton skal også spille i dramaet, som finner sted på slutten av 1800-tallet i Sverige.

For dem som har fulgt med på nyheter om Ullmanns film, kommer det ikke som noe sjokk at Jessica Chastain skal spille hovedrollen.

en pressekonferanse for Guillermo Del Toros skrekkfilm Mama i starten av januar, plumpet Chastain ut med at hun kanskje skulle gjøre en «Strindberg-ting», da hun ble spurt om hvilke planer hun hadde videre. Chastain ville ikke svare på flere spørsmål, eller røpe detaljer om hvilket prosjekt det dreide seg om da, men nå er altså katta ute av sekken.

Seksualitet og klasseskille

August Strindberg produserte et stort antall stykker, romaner og noveller. Han er ansett som Sveriges mest betydningsfulle forfatter og var også svært beryktet på grunn av mye dramatikk i sitt personlige følelsesliv, noe som også gjenspeiles i litteraturen hans.

August Strindberg er Sveriges mest kjente forfatter. (Foto: Hentet fra Nationalencyklopedin, www.ne.se).
August Strindberg er Sveriges mest kjente forfatter. (Foto: Hentet fra Nationalencyklopedin, www.ne.se).

Hans prosalitteratur var banebrytende i Sverige fordi han gikk bort fra det retoriske språket som var vanlig i litteratur på 1800-tallet, og erstattet det med et mer muntlig og naturlig språk og hverdagslige observasjoner.

Det er først og fremst for teaterstykkene sine Strindberg er kjent internasjonalt, og sammen med Fadren var Fröken Julie banebrytende for det naturalistiske dramaet, i likhet med Ibsens Et dukkehjem.

Handlingen i stykket, som ble skrevet i 1888, foregår i løpet av én natt i 1874 i Sverige. Historien følger datteren til en greve, som deltar på en fest for tjenerne i et forsøk på å unnslippe de sosiale normene. På festen blir hun tiltrukket av en lakei ved navn Jean, som er bereist, belest og som har spesielt gode manerer.

Stykket, som tematiserer seksualitet, klasseskille, maktfordeling og kjønn, har blitt oppført en rekke ganger over hele verden. Det har også blitt laget filmatiseringer av stykket tidligere, senest i 1999, og nå er det altså Liv Ullmann sin tur til å tolke dramaet på filmlerretet.

Miss Julie blir den femte filmen Liv Ullmann regisserer, og hun skriver selv manuset. Maipo Film AS er tildelt 7.685.000 kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt til filmen, som skal produseres av Synnøve Hørsdal (Sykt lykkelig, Den siste revejakta, Elling).

Produksjonen av Miss Julie starter 2. april 2013, og filmen antas å få premiere høsten 2014.