Spillavdelingen til elektronikkselskapet Sony holder kortene tett til brystet, men har invitert journalister fra hele verden til en mystisk pressekonferanse i New York ved midnatt norsk tid.

I løpet av 2012 har det kommet flere rapporter og rykter om at Sony har jobbet hardt med å ferdigstille designet til sin nye spillkonsoll – som har gått under kodenavnet Playstation Orbis.

Her har jeg samlet de mest populære ryktene om hva som blir vist frem, og hvilke funksjoner den nye konsollen (om det er den som blir vist frem) vil ha, og vurdert hvor sannsynlige jeg mener de er.

Hva tror du Sony vil presentere i natt? Og hvilke rykter er mest troverdige? Legg inn dine meninger i kommentarfeltet nederst i denne saken.

Få de viktigste nyhetene fra nattens pressekonferanse på NRK.no – følg oss på Twitter: @Filmpolitiet

Sony presenterer Playstation 4

Playstation Orbis - maskinarkitektur. (Foto: VGleaks.com)
Slik ser maskinarkitekturen til Playstation 4 (Orbis) ut i følge ryktenettstedet VGleaks.com.

En stadig større strøm av rykter, lekkasjer og bilder har florert på nettet det siste året. Nettstedet VGleaks.com publiserte i januar et bilde som tilsynelatende viser systemarkitekturen til en ny spillkonsoll. Sony har ikke bekreftet eller avkreftet om dette stemmer.

Ved å ikke kommentere hverken ryktene, lekkasjene eller kveldens pressekonferanse har Sony skapt enorm oppmerksomhet, og vil gå på en av spillhistoriens største PR-blundere om de ikke innfrir forventningene.

MENING: Stem frem historiens beste spillkonsoll

Selskapets sjefer har også vært ute og fortalt at Playstation 3-konsollen nærmer seg slutten av den planlagte levetiden, konsollen kom allerede i 2006 og de store tekniske fremskrittene som er gjort siden den gang har gjort tiden overmoden for en ny spillkonsoll.

I tillegg har Sony den siste uka lagt en rekke minidokumentarer som forteller hvordan de tre Playstation-konsollene (1994, 2000 og 2006) har endret spillbransjen.

Sannsynlighet: 90%


Ny Playstation-kontroller med berøringsfunksjonalitet

Er dette Playstation 4-kontrolleren? (Foto: Kotaku.com)
Er dette Playstation 4-kontrolleren? (Foto: Kotaku.com)

Den 15. februar 2013 dukket det opp ett bilde på internett av en spillkontroller som ligner den Sony bruker til Playstation 3 i dag, med et par viktige endringer.

LES: Dette er den nye Playstation 4-kontrolleren

En berøringsflate midt på, og en lysende indikator foran på, tyder på at Sony har tatt med seg erfaringene fra både Playstation Vita-konsollen og Move-kontrolleren inn i arbeidet med denne kontrolleren. Hodetelefonutgave og mikrofon er også sett på de uautoriserte bildene.

Til nettstedet IGN bekreftet Sony at dette er en tidlig prototype, men ville ikke si noe om den er designet for en ny konsoll eller den eksisterende Playstation 3-maskinen.

Sannsynlighet: 95%


The Last Guardian er ikke kansellert og kommer til den nye konsollen

Skjermbilde fra «The Last Guardian». (Foto: SCEE)
«The Last Guardian» skal handle om en gutt og hans enorme kjæledyr – spillet har vært under utvikling i mange år. (Foto: SCEE)

Fumito Ueda er en av de mest anerkjente spillregissørene i verden. Hans Ico og Shadow of the Colossus har gått inn i spillkanonen som essensielle verk i spillhistorien.

The Last Guardian har blitt utsatt en rekke ganger, før det ble helt stille rundt utviklingen i 2012. Sony nektet å kommentere ryktene, mens Ueda selv sluttet i selskapet og fortalte at han ønsket å jobbe videre med Sony som en ekstern konsulent.

ANMELDELSE: Shadow of the Colossus – tidløs spillklassiker nå i HD

I begynnelsen av februar 2013 la Ueda ut en melding på sin egen nettside, hvor han skrev at spillet fortsatt er under utvikling, og at det er Sony som bestemmer når spillet eventuelt kommer.

Playstation 3 var den konsollen spillet opprinnelig ble utviklet til, men etter hvert som tiden har gått er det stor sannsynlighet for at Sony ønsker å gi ut spillet med en ny og kraftigere spillmaskin.

Sannsynlighet: 80%


Battlefield 4 blir annonsert

At det kommer en oppfølger til en av de mest populære krigsspillene i moderne tid er ingen overraskelse, i fjor sommer førte en pinlig tabbe til at en planlagt betatest av Battlefield 4 ble avslørt. Spillutgiveren EA og den svenske utvikleren DICE har likevel ikke bekreftet noe og avvist alle forespørsler om en kommentar fra pressen.

I natt la spillbutikkjeden GameStop ut en melding på sin Twitter-konto om at de har fått teste en tidlig versjon av spillet, noe som dermed bekrefter at spillet faktisk er på vei. Hvorvidt det vil bli vist frem på kveldens pressekonferanse gjenstår å se.

Sannsynlighet: 60%


Oppdatert Playstation Vita-konsoll

Ny Playstation Vita-pantent registrert hos amerikanske patentmyndigheter i januar. (Foto: VGleaks.com)
Ny Playstation Vita-pantent registrert hos amerikanske patentmyndigheter i januar. (Foto: VGleaks.com)

Nye patenter registreres hele tiden og gir et interessant innblikk i hvilken retning teknologiselskaper ønsker å gå med sine produkter. Tidligere i januar rapporterte flere spillnettsteder om et Playstation Vita-patent som inkluderer HDMI-utgang og nestegenerasjons mobilteknologi (4G).

ANMELDELSE: PS Vita – en god konkurrent til mobiltelefonen

Salget av den bærbare konsollen har gått tregere enn Sony siktet mot. En ny modell med ny funksjonalitet, sammen med et kraftig kutt i utsalgsprisen, vil mest sannsynlig komme i løpet av 2013 – om Sony bruker tid på dette under nattens pressekonferanse er likevel usikkert.

Andre rykter forteller også om muligheten til å konkurrere uavhengig av spillplattform, at spillere med en Playstation 4 kan spille over internett med Playstation Vita-brukere. En bærbar konsoll med siste teknologi for mobilt bredbånd vil være en fordel om fokuset skal ligge på flerspilleropplevelser.

Sannsynlighet: 40%

 

Hvilke rykter mener du er troverdige? Legg inn dine synspunkter i kommentarfeltet.