I dagens VG skriver Guri Idsø Viken en kommentar til HBO-suksessen Girls, hvor hun kritiserer serien for å være urealistisk.
– Det største problemet med Girls er mangelen på budskap. I seg selv er serien grei underholdning, og jeg synes ikke det er en kjedelig serie, utdyper Viken.
Skribenten er ikke fornøyd med det serieskaper Lena Dunham har gått hardt ut med som et alternativ til Sex og Singelliv, og etterlyser budskapet.
– Jeg mener at kritikken er på sin plass. Det er sikkert vanskelig å fange gjennomsnittet av unge kvinners seksualliv, og Dunham er flink til det hun gjør, men hun må ha et budskap, sier Viken.
Større spekter
Sosiolog Hannah Helseth har sett den første sesongen av den prisvinnende serien, og ønsker debatten velkommen.
– Det kan hende klein sex er ferdigsnakka for Viken og vennene hennes, og det er fint, men jeg tror hvordan jenter skal ta i bruk den nyvunnede seksuelle friheten ikke er ferdigsnakka.
– Så kan man godt si; burde ikke sex bare være moro fra nå av? Det er jeg enig i, men hvis vi ser på mainstream media i dag, blir vi møtt av en kvinne som helst er dataretusjert. Girls gir rom for noe annet, mener Helseth.
Helseth peker på en typisk måte å presentere de kvinnelige rollene, som også går igjen i Girls.
Mer om Girls: Kan dette bli den ultimate jenteserien?
– Mye av dramaturgien i Girls baserer seg på om man er forelska, hva den man er forelska i føler og vil, i stedet for å handle om hva jentene selv vil med sine liv. Dramaturgien handler i for stor grad om relasjonen de har eller ikke har til menn, sier Helseth.
Sosiologen mener at Girls klarer å vise et større spekter, hvor de fleste av oss lever livene våre et sted mellom det å være seksuell gudinne, og de gangene det ikke går så greit.
– Likevel får jenter sjeldent være begge deler og alt på en gang i populærkulturen, så jeg går ikke med på at det ikke kommer frem noe nytt i Girls, understreker Helseth.
Girls går ikke videre fra Sex and the City, den tar et langt steg tilbake. Guri Idsø Viken
Les også: HBO-modellen
Maria Dalland Larsen studerer film og tv-produksjon, og er styremedlem i Bergen Filmklubb. I fjor skrev hun selv en kommentar om Girls, og etter å ha lest kommentaren til Guri Idsø Vik, reagerer hun på premissene om hva serien skal være.
– Girls handler om Lena Dunham og i stor grad om opplevelser og erfaringer hun har gjort selv. Alle kan være usikre, og i Girls er det scener som er både morsomme og teite, jeg tror mange av seerne kan møte seg selv i døra her.
Hvis Dunham hadde ment alvor, hadde hun vist oss jenter som er fornøyde med kiloene sine, ikke jenter som hater dem. Guri Idsø Viken
Larsen opplever at sexen er en del av det, men at serien ikke handler ikke om sex.
– Jentene går gjennom noe mer emosjonelt enn å bli tatt bakfra i Girls. Etter min mening er serien verken gammeldags visuelt eller narrativt. Den tillater jenter å ha en sunnere figur, og går dypere enn presentasjonen av én helt satt personlighet, sier hun.
– Tanken om å dekke livet til alle 20-åringer er helt umulig. Denne serien handler om Lena, og hennes erfaringer.
Ps! Om du er oppdatert på Girls sesong 2, bør denne kommentaren også være av interesse (OBS, spoiler).