Searching for Sugar Man slo ut konkurrentene i kategorien beste dokumentar under nattens Oscar-utdeling.

Se listen over alle Oscar-vinnerne her!

Regissør Malik Bendjelloul og produsent Simon Chinn takket distributører og investorer i takketalen sin. Og Sugar Man, selvfølgelig.
Regissør Malik Bendjelloul og produsent Simon Chinn takket distributører og investorer i takketalen sin. Og Sugar Man, selvfølgelig.

– Oh boy, tusen takk! Takk til Akademiet og takk til en av verdens beste sanger noen gang: Rodriguez, sa Malik Bendjelloul (35), den svenske regissøren og journalisten.

Bendjelloul sendte også en takk til Sveriges Television og det svenske filminstituttet.

Til nyhetsbyrået TT Spektra sier regissøren at han ble kjempeglad da han hørte navnet sitt ropt opp av Ben Affleck.

– Jeg tenkte også på at jeg måtte plassere føttene rett, så jeg ikke snublet eller falt, sier Bendjelloul ifølge Expressen.

Camilla Skagerstrøm, som er fotograf for Searching for Sugar Man, er på Oscar-gallaen med regissøren og resten av crewet. I en SMS til den svenske avisen Expressen skriver hun følgende:

– Det kjennes helt uvirkelig, fantastisk, morsomt! Hjertet mitt hoppet nesten ut av kroppen. Vi skal drikke champagne i natt! skriver hun til Expressen.

Brakte Rodríguez tilbake

Dokumentarfilmen til Malik Bendjelloul handler altså om den amerikansk-meksikanske artisten Sixto Díaz Rodríguez, best kjent som bare Rodríguez.

I løpet av 1970-årene ga artisten ut to plater på plateselskapet A&M Records fra sin base i hjembyen Detroit. Utgivelsene ble aldri noen hit i USA, men uten at han selv var klar over det hadde musikken hans fått kultstatus i et helt annet land.

Musikken og tekstene hans ble omfavnet av Sør-Afrikas hvite middelklasse, og Rodriguez endte opp som en inspirator for anti-apartheidbevegelsen i landet.

Uten at Rodríguez var klar over det selv ble musikken hans lydsporet til en generasjon – og en revolusjon.

Musikeren ble også hyllet da regissør Bendjelloul og produsenten Simon Chinn tok imot prisen fra skuespiller og regissør Ben Affleck.

– Rodriguez er ikke her i kveld for han vil ikke ta æren selv. Det sier noe om hvilken mann han er, sa Chinn fra Oscar-podiet.

Produsent Simon Chinn har tidligere vunnet en oscar for filmen «Man on Wire» (2008).

Anmeldelse: Searching for Sugar Man – En eventyrlig og effektiv musikkdokumentar.

 

Sveriges første dokumentar-Oscar

Malik Bendjelloul (35), regissør av  dokumentarfilmen «Searching for Sugar Man».
Malik Bendjelloul (35), regissør av dokumentarfilmen «Searching for Sugar Man».

De som husker 90-tallsserien Ebba och Didrik vil kanskje dra kjensel på Malik Bendjelloul. Han spilte nemlig Philip i den svenske ungdomsserien da han var 13 år. 23 år senere vant han nå altså Oscar for sin regi-, manus- og produsentdebut.

Det er Sveriges første Oscar i kategorien «beste dokumentar», med mindre man regner med Oscar-prisen Olle Nordemar fikk i egenskap av produsent for den norske Kon-Tiki-dokumentaren i 1951.

Tidligere svenske Oscar-vinnere er blant annet Ingmar Bergman, som fikk fem Oscar-priser for Fanny och Alexander (1983).

– Det er surrealistisk, nesten litt uvirkelig. Alt har gått i 190, sa Malik Bendjelloul til svenske Nøjesbladet før Oscar-utdelingen.

Den 35 år gamle regissøren hadde på forhånd planlagt en kort takketale.

– Den er forferdelig kort, bare 45 sekunder. 15 av de går med på å komme seg på scenen. Da er det 30 sekunder igjen. Så skal Simon Chinn, produsenten, ha halva tiden. Så jeg får 15 sekunder. Det blir nok bare til at jeg sier «takk, takk, takk».

Prisvinnende

For 13 måneder var det ingen i den internasjonale filmbransjen som visste hvem Malik Bendjelloul var. De siste månedene har dokumentaren vunnet en rekke priser, blant annet fikk den prisen for beste dokumentarfilm under BAFTA-utdelingen, britenes svar på Oscar.

De siste månedene har han fått personlige hilsener fra Bob Dylan, som ble sterkt berørt etter å ha sett filmen på sin turnébuss. Han ble også nylig invitert til å besøke David Lynch i hans hjem. Simon Cowell og John Cusack har også rost filmen.

Searching for Sugar Man var en soleklar forhåndsfavoritt, både hos oddsbyråene og anmelderne.

Se bildegalleriet med de festkledde stjernene på Oscar-utdelingen!

Du har garantert hørt hans mest kjente låt «Sugar Man», hør den her!

Hva synes du om Searching for Sugar Man? Si din mening i kommentarfeltet!