– Jeg håper verden forstår at spesialeffektindustrien ønsker forandring, (…) at [vi] ikke lenger vil være stille og akseptere arbeidsforholdene, fortalte fagforeningsrepresentanten Steven Kaplan til bransjenettstedet Variety.

Protester er ikke uvanlig under den glamourpregede Oscar-utdelingen, men det er som regel politiske saker som blir frontet av demonstrantene. I år valgte Hollywood egne effektmakere å gå ut i gatene for å markere sin misnøye med arbeidsforholdene.

Flere hundre demonstrerte

Store Hollywood-produksjoner har omfattende spesialeffekter, i superheltfilmen The Avengers er flere av scenene fra storbyen New York helt digitale. Dette krever utallige timer med arbeid for flere hundre spesialeffektspesialister.

Det betyr også lange arbeidsdager, dårlig lønn og dårlige arbeidsforhold, hevder fagforeningen IATSE (International Alliance of Theatrical Stage Employees) som representerer effektspesialister, teknikere og andre fagarbeidere innen både teater og film.

Nettstedet Deadline.com melder at nærmere 400 demonstranter samlet seg et par kvartaler unna Dolby-teateret hvor stjernene viste seg frem på den røde løperen.

ANMELDELSE: Historien om Pi – gir meg troen på 3D

Flere av de tidligere ansatte i det konkursrammede effektselskapet Rhythm & Hues, som står bak de omfattende spesialeffektene i den nominerte filmen Life of Pi, stod bak protesten.

– Vi er lei av å betale for filmstudioenes storfilmer, fortalte en av demonstrantene til Deadline.com.

(kommentarfeltet finner du under denne skrytevideoen fra effektstudioet Industrial Light & Magic)