Etter Trainspotting trakk kinobesøkende verden over i 1996, har filmen etter hvert blitt en kultklassiker. Filmen, som var basert på den skotske forfatteren Irvine Welshs roman med samme navn, får snart lugubert selskap med filmatiseringen av boka Filth.

James McAvoy går inn i rollen som den bipolare, korrupte og manipulerende politimannen Bruce Robertson. Som både kokainavhengig og analfiksert, pleier den skotske politimannen blant annet interessene sine på årlige ferier til Amsterdam.

Det er regissør Jon S. Baird som står bak spakene i filmatiseringen av Filth. På rollelisten står også Jamie Bell som skal spille Ray Lennox og Joanne Froggatt i rollen som Amanda Drummond.

Karakteristisk for Welsh

Med en fortid fra Londons punkscene på 70-tallet, som småkriminell og rusavhengig, fant forfatteren inspirasjon til å skildre noen av samfunnets styggeste sider.

I filmen Filth lever den skotske politimannen Bruce et mildt sagt utsvevende liv  (Foto: Skjermdump fra trailer/ LiongateFilmsUK)
I filmen Filth lever den skotske politimannen Bruce et mildt sagt utsvevende liv (Foto: Skjermdump fra trailer/ LiongateFilmsUK)

Romanen Filth ble utgitt i 1998, fem år etter Trainspotting. Karakteristisk for bøkene til Irvine Welsh er gjengivelsen av den harde skotske dialekten og Edinburghs mørkeste skjebner.

I tillegg til Trainspotting har Welshs romanene The Acid House(1998) og Ecstasy(2011) blitt filmatisert.

Følger opp Trainspotting

For øyeblikket jobbes det med en oppfølger til Trainspotting, basert på romanen Porno. Ettersom historien innholder mange av de samme karakterene, skal filmen få tittelen Trainspotting 2.

Les også: Danny Boyle vil lage «Trainspotting»-oppfølger

Det er planlagt å slippe filmen i 2016, 20 år etter historien om heroinavhengige Mark Renton rullet over kinolerretet for første gang. Også denne filmen skal regisseres av Danny Doyle.

Da Filth følger i Trainspottings fotspor spørs det om den inneholder scener som kan slå den urovekkende hallusinasjonen til Mark Renton (Ewan McGregor) idet den døde datteren til Allison (Susan Vidler) kryper ned fra taket.

Filth har premiere i september i år. Se traileren til Filth her: