Matthew Weiner er skaperen av Mad Men. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File)
Matthew Weiner er skaperen av Mad Men. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File)

– Mad Men var noe nytt. Om en periode som i stor grad var glemt, om et Amerika som ikke finnes lenger og bare er en skygge, som fortsatt henger igjen i hele verden.

Serieskaper Matthew Weiner ble kåret til en av verdens mektigste personer av magasinet Time i 2011.

– Mad Men var noe nytt. Matthew Weiner, skaperen av Mad Men.

Mad Men har vokst til å bli en av vår tids viktigste og mest populære serier, men det er ikke bare fordi den sier noe om samfunnet vårt, forteller Weiner til NRKs reporter i California Mona B. Riise.

– Også fordi historien er så liten, personlig og privat.

– I den første episoden røkte jeg 75 sigaretter

Jon Hamm har blitt en av tv-verdenens mest ettertraktede skuespillere, men før Man Men var han en «no body» ifølge ham selv. Rollen som Don Draper har forført millioner over hele verdenen fordi det er noe grunnleggende menneskelig bak den kyniske fasaden.

– Jeg tror vi alle har litt av nettopp det i oss. Han er kjekk, han er kjapp i replikken, han får jentene, og han vinner dagen. Men så har du drikkingen, slåsskampene, og alt det som er mindre beundringsverdig i hans væremåte. For ikke å snakke om utroskapen og de mange livene han lever.

– Det jeg beundrer hos Don er hans utrolige kreative kapasitet, og ikke slå seg til ro med middelmådighet. Vi lever i en verden der så mye kreativt og kunstnerisk som er middelmådig blir regent som bra nok. Middelmådighet er blitt normen.

ALT OM: Mad Men – sjekk alle våre anmeldelser her

(artikkelen fortsetter under bildet)

Castbilde fra sesong 6 av Mad Men. (Foto: AMC)
Bertram Cooper (Robert Morse), Pete Campbell (Vincent Kartheiser), Joan Harris (Christina Hendricks), Don Draper (Jon Hamm) og Roger Sterling (John Slattery) i et promobilde fra sesong 6 av Mad Men. (Foto: AMC)

Sigaretter er viktig for Don Draper, og for mange som ser på serien. Flere tilhengere sender brev til Hamm for å fortelle at alt de vil gjør når showet går på skjermen, er å ta seg en stram drink og en røyk.

– Hvor mange sigaretter har du egentlig røyka?

– Sinnssykt mange. Noen satt seg ned og talte hvor mange sigaretter jeg røyket i den første episoden av Mad Men og det var 75 eller noe, et vilt tall.

Tallet er ikke spesielt høyt om du tar i betraktning hvordan en scene spilles inn, forteller Hamm videre til Mona B. Riise. Hver scene trenger tre til fire vinklinger, hver vinkling blir filmet fire til fem ganger.

– Hver gang jeg tenner på en sigarett har jeg allerede gjort det mellom 7 og 10 ganger under innspillingen. Så du hører det i stemmen min, men folk røyket jo noe helt vanvittig på den tiden.

Sopranos er min største inspirasjonskilde

Matthew Weiner (midten), med skuespillerne Christina Hendricks (høyre) og Elisabeth Moss (venstre) på settet til «Mad Men» i 2010. (AP Photo/Matt Sayles)
Matthew Weiner (midten), med skuespillerne Christina Hendricks (høyre) og Elisabeth Moss (venstre) på settet til «Mad Men» i 2010. (AP Photo/Matt Sayles)

Siden premieren i 2007 har Weiner og resten av laget som produserer serien vunnet mange priser, inkludert Daytime Emmy Award for beste dramaserie fire år på rad. Underholdning er alltid det viktigste for sjefsprodusent og forfatter Matthew Weiner, men ser ofte til Sopranos for inspirasjon til dramatikken mellom de mange figurene.

– [David Chase] var utrolig flink til å fortelle en historie om et par av figurene, for så å gi dem fri et par uker. Du vet aldri hvem showet vil vie tiden til, AMC og Lionsgate var veldig skeptiske når «Pete» Campbell, som var skurken i første episode ikke var med i andre episode. Jeg sa: «Se på Sopranos

Jeg bodde i Sverige som liten. Matthew Weiner, skaperen av Mad Men.

For Weiner handler underholdning også om å fjerne følelsen av ensomhet. Avstanden til andre mennesker er vår ensomhet, forteller han og understreker at han forstår ensomme mennesker.

– Jeg bodde i Sverige som liten, forteller han spøkende til NRKs reporter.

– Temaet for denne sesongen er hva folk gjør for å fjerne angsten. Og i mitt hode er den angsten skapt av avstanden som er mellom oss mennesker. Hvordan blir jeg oppfattet? Hvordan er jeg inne i meg? De tror jeg er sånn, men jeg er sånn? Hvorfor kan ikke jeg være sånn?

Biljakter er med andre ord noe som ikke dukker opp i Mad Men i nærmeste fremtid. Weiner forteller at Don ikke skyter noen eller ødelegger ting når han er sint, men at han kjemper med følelsene sine.

– Jeg er interessert i at man er en offentlige person, og at man er en privat personen. Den personen du er når du stiller spørsmål til andre, den du er når du står og venter på bilen din, eller den du er når du ringer noen du er glad i.

Underholdning for Weiner handler ikke bare om at du får møte forskjellige figurer på skjermen, men at de har de samme problemene du har, og det er noe som får hver enkelt til å føle seg mindre ensom.

– De eneste gangene man ikke føler seg ensom er når man er travel og det er derfor Draper liker å drikke.

2012: Årets beste serier

(artikkelen fortsetter under bildet)

Stillbilde fra «Mad Men» - sesong 6. (Foto: AMC)
Stillbilde fra «Mad Men» – sesong 6. (Foto: AMC)

Don – eksistensialisten

Siste episode i forrige sesong sluttet i en bar, tung av sigarettrøyk og ensomme mennesker. Siste replikk understreket alt hva serien handler om: «Are you alone?».

Men det er ikke utroskapen til Don Draper, understreker manusforfatteren og produsenten Weiner, som er seriens drivende dynamikk. I alle fall ikke i sesong seks av den populære serien.

– Det overbærende temaet for sesongen er hva mennesker vil gjøre for å lette på angsten for å være alene; angsten for ensomheten. Alle figurene i serien er i dette perspektivet engstelige, og det er her konfliktene oppstår. Don er på en måte en eksistensialistisk helt.

Og akkurat spørsmålet – «Er du alene?» – har mange betydninger. «Er du alene om ti minutter?», «Er du alene sammen med andre?», «Er du alene akkurat nå?».

Spørsmålet som avsluttet sesong fem vil bli besvart, lover Weiner.

– Men ærlig talt, det er vel spørsmålet hele serien bygger på? Er det ikke?

Sesong 6 av «Mad Men» går på VOX onsdager kl. 2230.