Woody Allen er kjent for å ha interessante kvinnelige figurer i filmene sine. (Foto: Andrew H. Walker/NTB Scanpix).
Woody Allen er kjent for å ha interessante kvinnelige figurer i filmene sine. (Foto: Andrew H. Walker/NTB Scanpix).

En nevrotisk, men velartikulert og intelligent fyr – mange av Woody Allens rollefigurer er et bilde av ham selv, men hva hadde vel Allens filmer vært uten hans kvinner?

Regissøren er kjent for de vakre, unike og fascinerende kvinnene i filmene sine. Mia Farrow, Diane Keaton, Dianne Wiest og Scarlett Johansen er noen av kvinnene som har blitt ansett for å ha vært Woody Allens muser opp gjennom åra, nå har rødtoppen Emma Stone lyst til å bli en også.

Denne uka meldte The Wrap at Stone er på jakt etter en rolle i Allens nye film som skal spilles inn til sommeren.

Ingen detaljer om filmen er avslørt enda, men ifølge kildene til The Wrap er den Oscar-vinnende regissøren på jakt etter en britisk skuespiller til den mannlige hovedrollen.

En lovende skuespiller

Emma Stones gjennombrudd kom da hun fikk hovedrollen i komedien Easy A.

Hun hadde allerede hatt flere sjarmerende biroller i blant annet Superbad, The House Bunny og Zombieland, men det var med denne smarte ungdomsfilmen at vi virkelig fikk øynene opp for henne, og hun ble også nominert til en Golden Globe i kategorien beste kvinnelige skuespiller i en komedie.

Anmeldelse: Crazy, Stupid, Love – Emma Stone. Wow!

Gjennom Crazy, Stupid, Love, Barnepiken og ikke minst The Amazing Spider-Man har hun etter hvert satt navnet sitt i fet skrift på listen over unge, lovende skuespillere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Emma Stone i Easy-A. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway)
Emma Stone i Easy-A. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway)

– Jeg har ingen muser

Kvinnene som inspirerer Woody Allen er nesten et like kjent tema som Alfred Hitchcocks blondiner, men selv mener regissøren at han ikke har noen muser. Allen har tidligere uttalt at han synes det er frustrerende når folk spør om hvem som er hans nye muse akkurat nå.

– Hvis jeg lager en film med noen, så antar folk at jeg har en ny muse, at jeg vil ha en muse og at den personen har lyst til å bli min muse, sa Allen under en pressekonferanse for To Rome With Love i 2012.

Og det er jo akkurat det vi nå spekulerer i, men uavhengig om Emma Stone ønsker å bli Allens neste inspirasjonskilde eller ikke, så er det ingen tvil om at en rolle i en Allen-film ville vært et godt valg for henne.

Kvinnene i Allens filmer overrasker som regel, enten det er snakk om en husmor, bestevenninne, eller en forførerisk femme fatale, så er de alt annet enn endimensjonale figurer, og en slik rolle vil kanskje kunne ta Stones karrière til et nytt nivå.

Anmeldelse: To Rome With Love – Et vakkert postkort fra en gammel mester.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Diane Keaton som Annie Hall, en av Woody Allens mest kjente rollefigurer. (Foto: United Artists).
Diane Keaton som Annie Hall, en av Woody Allens mest kjente rollefigurer. (Foto: United Artists).

Den berømte Annie Hall

Mye av grunnen til at Woody Allens kvinner gjerne blir omtalt som hans muser, er at han i forskjellige perioder har brukt de samme skuespillerinnene i flere filmer.

Woody Allens mest kjente muse er nok Mia Farrow, som han også var sammen med i omlag tolv år. Farrow spilte i hele 13 Allen-filmer fra 1982-1992 mens deres forhold vedvarte, da det fikk en brå og dramatisk slutt i 1992 var det imidlertid også slutt på deres profesjonelle samarbeid.

Før Farrow kom inn i bildet var Allen romantisk involvert med Diane Keaton og det er hun som har Woody Allens mest kjente kvinnelige rollefigur på CV-en. Diane Keaton vant en Oscar-pris for sin prestasjon som Annie Hall i filmen med samme navn fra 1977. Filmen tok også den gjeve prisen for beste film og Allen selv fikk Oscar for beste regi og beste originale manus.

Hva synes du om Woody Allens kvinner? Si din mening i kommentarfeltet!