Ethan Coen og Joel Coens nye film bærer på alle måter preg av at de er mestere i sitt fag.

Inside Llewyn Davis er kanskje en liten film i Coen-universet, men inneholder deres vante kjennemerker som særegen humor, skarp dialog og et velskrudd, men skjevt persongalleri. Spesielt Oscar Isaac får sitt definitive gjennombrudd i en fantastisk hovedrolle.

Carey Mulligan og Justin Timberlake i Inside Llewyn Davis (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Carey Mulligan og Justin Timberlake i Inside Llewyn Davis (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

Dette er en veldig søt og hyggelig film, fabelaktig filmet, godt fortalt og tonesatt av nydelig musikk. Ja, dette er en anbefaling!

LES: Topp 5: Coen-filmer

Står ved et veiskille

Historien foregår i New York i 1961. Llewyn Davis (Oscar Isaac) lever fra hånd til munn og sover på venners sofaer.

Samtidig forsøker han å gjenskape seg en karriere som folk-musiker, etter at duoen han utgjorde med sin bror, opphørte å eksistere ved brorens plutselige død.

Men i 1961 er ikke folk music en særlig populær sjanger. Få bryr seg. Llewyn står ved et veiskille, men nøler med å velge. Han legger ut på en reise som han håper kan forandre alt.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Oscar Isaac, Justin Timberlake og Adam Driver i Inside Llewyn Davis (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Oscar Isaac, Justin Timberlake og Adam Driver i Inside Llewyn Davis (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

Helt fra det første bildet av en vibrerende mikrofon er det klart at Coen-brødrene har full kontroll over måten de forteller historien på. Billedutsnittene og klippingen er rolig og stødig, uten unødig prangende grep.

De introduserer hovedpersonen ved å la ham fremføre en lang og rolig folk music sang med stor innlevelse. Fremføringen får all tid den trenger.

Også senere i filmen lar Coens scener få utspille seg i et bedagelig tempo, uten at det overhode blir kjedelig.

LES: Coen-brødrene: – Vi ler hele tiden!

Et minneverdig persongalleri

Oscar Isaac har jeg lagt merke til i biroller i filmer som Drive, Robin Hood og Body of Lies. Men Inside Llewyn Davis er hans gjennombruddsfilm på alle måter.

Oscar Isaac har nydelig katt som motspiller i Inside Llewyn Davis (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Oscar Isaac har nydelig katt som motspiller i Inside Llewyn Davis (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

Llewyn er en umiddelbar antihelt, en slacker med et udiskutabelt talent, men kanskje ikke med evnen til å realisere det. Isaac spiller ham med den rette tilbakelente slepenheten som en Coen-film behøver.

LES: Alt Filmpolitiet har skrevet om Cannes 2013

En Coen-film hadde ikke vært en Coen-film uten et minneverdig galleri av skrudde figurer. Inside Llewyn Davis er full av dem. John Goodman er selvsagt med som djevel i baksetet.

Justin Timberlake og Carey Mulligan har morsomme scener som folk-syngende samboere. F. Murray Abraham er stor i liten rolle som folk music-impresario. En nydelig katt er, utrolig nok, sentral i noen av filmens beste scener.

Og filmen har flere andre scener som veksler lekende lett mellom å være rørende og morsomme på samme tid. Se for eksempel sekvensen der Llewyn spiller en gammel låt til en gammel mann, og hvordan den emosjonelle balansen kastes overende i ekte Coen-stil.

Et troverdig lydbilde

Inside Llewyn Davis er også Coen-brødrenes kjærlighetserklæring til det gamle New York. 1961 er gjenskapt ned til detaljnivå, og alt er filmet i filtrert nostalgi (Bruno Delbonell er solid stand-in-fotograf for Roger Deakins, som var opptatt med å filme Skyfall).

Coen-gjenganger John Goodman er også med i Inside Llewyn Davis (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Coen-gjenganger John Goodman er også med i Inside Llewyn Davis (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

T-Bone Burnett har selvsagt produsert lydsporet, akkurat slik han gjorde på Coen-filmen O Brother, Where Art Thou?, og gir oss et troverdig lydbilde av hvordan folk music-scenen sannsynligvis hørtes ut før den faktisk ble en suksess senere samme tiår.

Her er det bare å klappe i hendene og konstatere at brødrene Coen nok en gang har levert og prestert!

(Inside Llewyn Davis ble anmeldt da den deltok i hovedprogrammet i Cannes i mai 2013)

Om FILMEN

Inside Llewyn Davis
  • Inside Llewyn Davis
  • Slippdato: Ukjent
  • Regi: Ethan Coen, Joel Coen
  • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon AS
  • Sjanger: Drama