CANNES: Den store Gatsby er årets åpningsfilm under filmfestivalen i Cannes. En opplagt og energisk regissør, Baz Luhrmann, møtte verdenspressen tidligere i dag, sammen med skuespillere som Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan og Joel Edgerton.

Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, regissør Baz Luhrmann and skuespiller Tobey Maguire i Cannes. (Foto: AP Photo Lionel)
Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, regissør Baz Luhrmann and skuespiller Tobey Maguire i Cannes. (Foto: AP Photo Lionel)

De har sammen filmatisert F. Scott Fitzgeralds klassiske roman fra 1925 om unge Nick Carroway, hans kusine Daisy Buchanan og deres forhold til den mystiske rikmannen Jay Gatsby. Romanen regnes som en av de viktigste innen amerikansk litteratur, men Luhrmann oppdaget ikke boka før ti år siden.

– Jeg satt på et tog i Sibir, drakk vin, og hadde med et par bøker. En av dem var Den store Gatsby, og jeg skjønte at jeg ikke visste noe om den. Jeg følte at dersom jeg og Craig (manusforfatter Craig Pearce, red.anm.) kunne finne den indre kjernen av figurene, kunne dette bli en ny film, sier Luhrmann.

Dissekerte hver scene i filmen

Den store Gatsby gjenforener Luhrmann med Leonardo DiCaprio, nesten 20 år etter at de jobbet sammen på Romeo + Julie. Også DiCaprio oppdaget boken på nytt før filmen ble innspilt.

Den store Gatsby er essensiell lesning USA. Jeg leste den da jeg var ung, og ble underholdt og fascinert, men forsto ikke rekkevidden av den eksistensielle kraften Fitzgerald skrev med. Baz sendte meg en kopi for noe år siden, jeg leste den igjen, og den fikk en helt ny mening. En av de beste tingene ved denne romanen er at Fitzgeralds utsagn, sitater, og symbolikk fremdeles blir diskutert. Det ble en lang reise der vi prøvde å dissekere hver scene i filmen for å finne den sanne meningen, sier Leonardo DiCaprio.

Han spiller tittelrollen, en styrtrik mann med hemmelighetsfulle sider, drevet av en sterk kjærlighet til kvinnen han en gang elsket.

Leonardo DiCaprio i Cannes. (Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE)
Leonardo DiCaprio i Cannes. (Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE)

– Jeg ble fascinert av Gatsby som figur. Jeg ble rørt av ham. Det er ikke en kjærlighetshistorie, men en tragedie om denne nye amerikanske mannen i en ny verden der alt er mulig. Han forsøker å bli en ny Rockefeller i de optimistiske 1920-årene, men mister noe av seg selv på veien, sier DiCaprio.

Nå har altså Den store Gatsby fått æren av å åpne filmfestivalen i Cannes, 15 år etter at Luhrmann fikk åpne den med Moulin Rouge, etter sigende en av festivalens mest vellykkede åpningskvelder.

Det finnes de som er litt misfornøyde med at filmen allerede har hatt premiere i USA, og slik at den dermed har mistet litt av sin eksklusivitet i Cannes. Men Luhrman fikk i alle fall satt et uventet og gledelig punktum for arbeidet med filmen under den amerikanske premieren i forrige uke.

– En gammel dame kom bort til meg, tok meg i hånda og sa «Jeg har kommet helt fra Vermont for å se hva du har gjort med min bestefars bok. Jeg tror han ville vært stolt av denne filmen». For meg er det så bra det kan bli, sa en fornøyd Baz Luhrmann.

Inspirerer alle i rommet

For mange er det nye samarbeidet mellom Luhrmann og DiCaprio et slags comeback, mange år etter suksessen med Romeo + Julie. DiCaprio har kun godord å si om sin regissør.

Carey Mulligan og Leonardo DiCaprio i Den store Gatsby (Foto:Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS)
Carey Mulligan og Leonardo DiCaprio i Den store Gatsby (Foto:Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS)

– Jeg har kjent Baz i 20 år. Han inspirerer deg på jobben hver eneste dag til å gjør ditt beste og drømme stort. Du kan ikke være i samme rom med denne karen uten å føle deg inspirert, nostalgisk og føle at du er med på noe spesielt. Han er slik med alle han jobber med, og det smitter.

– Han er heller ikke redd for å ta for seg klassiske historier som er innarbeidet i kulturen vår og er risikable å gjøre. Og uansett hva han gjør med dem, hvilke verdener han forteller historiene i, så er han opptatt av å komme til essensen av disse litterære verkene, om det er Shakespeare eller Fitzgerald, sier Leonardo DiCaprio.

Vil de jobbe sammen igjen?

Baz bruker årevis på å bestemme seg hva han skal gjøre, innskyter DiCaprio.

Folk lurer på om jeg skal ta en ny togtur. Jeg tar definitivt ikke med meg Krig og fred da. Eller kanskje jeg burde, spør Baz Luhrmann.

(Den store Gatsby har Norgespremiere 22. mai)

Om

  • Slippdato:
  • Sjanger: