Johnny Depp har underholdt og fascinert oss som skuespiller i nesten tre tiår. Neste år feirer han sitt 30-årsjubileum for sin skuespillerdebut i A Nightmare on Elm Street – men på søndag, 9. juni 2013, feiret han sin 50-årsdag!

Du skulle ikke tro det, men det er sant. Kjekkasen som er kjent for sine eksentriske rollefigurer er halvveis til 100, og Filmpolitiet feirer med et tilbakeblikk på den talentfulle karakterskuespillerens mangfoldige karrière.

80-tallet
A Nightmare on Elm Street, Platoon, 21 Jump Street

depp80

Da Johnny Depp flyttet til Los Angeles tidlig i tjueårene var det for å starte en karrière som rockemusiker, og det skal visstnok ha vært et møte med Nicolas Cage som fikk ham til å prøve seg som skuespiller isteden.

Og takk og lov for det, for like etter fikk Depp sin første filmrolle, og i 1984 kom A Nightmare on Elm Street, der Depp spilte kjæresten til heltinnen Nancy. Dette skulle bli starten på en lang og suksessfull karrière i filmbransjen.

I tillegg til A Nightmare on Elm Street hadde Depp blant annet en mindre rolle i Oliver Stones krigsskildring Platoon på 80-tallet, men det var først da han ble med i TV-serien 21 Jump Street i 1987 at folk begynte å få øynene opp for den lovende skuespilleren.

Anmeldelse: 21 Jump Street – Den nye filmen scorer ganske høyt på latterskalaen!

Avslutningen på 80-tallet betydde også slutten på TV-serien og i 1990 landet Johnny Depp sin første hovedrolle i en spillefilm, i musikalfilmen Cry-Baby:

Anmeldelse: Cry-Baby – Johnny Depps første hovedrolle på Blu-ray!

90-tallet
Edward Saksehånd, Ed Wood, Frykt og avsky i Las Vegas

depp90

90-tallet var ikke bare tiåret Johnny Depp landet sin første hovedrolle, det var også tiåret som ble starten på et samarbeid som har vært det viktigste i Depp sin skuespillerkarrière.

I 1990 spilte Depp hovedrollen i Tim Burtons film Edward Saksehånd, som handler om Edward, mesterverket til vitenskapsmannen som skapte ham, men som dessverre er uferdig og derfor har sakser som hender.

Rollen som den utstøtte og misforståtte Edward var perfekt for den spirende karakterskuespilleren Depp, og filmens suksess ble skuespillerens virkelig store gjennombrudd på kinolerretet.

Suksessen førte til et nytt samarbeid med Tim Burton bare noen få år senere i den merkverdige svarthvitt-filmen Ed Wood, der Depp portretterte den legendariske og eksentriske regissøren Ed Wood, som på 50-, 60- og 70-tallet lagde en rekke exploitation- og sexploitation-filmer, som senere førte til at han fikk den tvilsomme tittelen som den verste regissøren gjennom tidene.

Filmen ble ingen hit på det amerikanske kinomarkedet, med ble likevel hyllet av kritikerne da den kom på kino i 1994.

En kultklassiker ble skapt

90-tallet ble altså det viktigste tiåret i Johnny Depp sin karrière og han var med i en rekke strålende produksjoner, blant annet Hva er det med Gilbert Grape, Donnie Brasco og Sleepy Hollow (nok et Tim Burton-samarbeid), men rollen som er en av de beste skuespillerprestasjonene Depp noensinne har gjort kom i 1998 med filmen Frykt og avsky i Las Vegas.

Adapsjonen av Hunter S. Thompsons roman med samme navn, der Thompsons selvbiografiske figur Raoul Duke eksperimenterer med alt som finnes av narkotiske stoffer i 70-tallets Las Vegas, er en milepæl i Depps skuespillerkarrière.

Filmen gjorde det dårlig på kino, men Depps portrett av Raoul Duke, og dermed Hunter S. Thompson, er blitt en ikonisk. Etter at filmen kom på DVD har den blitt en kultklassiker som ofte dukker opp på lister over tidenes beste filmer.

2000-tallet
Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Charlie og sjokoladefabrikken, Sweeney Todd

depp00

Johnny Depp var med i en rekke gode filmer på 2000-tallet, blant annet den nydelige og romantiske filmen Chocolat, narkodramaet Blow, den viktorianske krimthrilleren From Hell og eventyrdramaet Finding Neverland, for å nevne noen.

Det er likevel Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl fra 2003 og Depps rollefigur Jack Sparrow, som folk kommer til å huske best fra dette tiåret – kanskje til og med fra hele hans skuespillerkarrière.

Jack Sparrow er en herlig frittalende og komisk drukkenbolt av en pirat, som kanskje er Johnny Depps mest karakteristiske rolle noensinne, noe som har bidratt til den enorme suksessen Pirates of the Caribbean-filmene har hatt.

Flere suksesser med Tim Burton

2000-tallet var også et godt tiår for duoen Tim Burton og Johnny Depp. I 2005 ga Depp stemmen sin til Victor Van Dort i Burtons stop-motion-film Corpse Bride og samme år spilte han rollen som den eksentriske godterimakeren Willy Wonka i Burtons versjon av Charlie og sjokoladefabrikken.

Den mest interessante filmen fra duoen dette tiåret var nok imidlertid musikalen Sweeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet Street, der Depp spiller en morderisk barberer i London, som er ute etter hevn på mannen som ødela livet hans og kastet ham i fengsel i 15 år.

Dette ender opp i en barbersjappe der kundene får kuttet bort mer enn skjegget, og en pairestaurant der kjøttet som blir servert er av den svært tvilsomme sorten.

I Filmpolitiets anmeldelse fra 2008 skriver Birger Vestmo at filmen er «simpelthen fantastisk» og at Depp er perfekt i hovedrollen i horrormusikalen.

Anmeldelse: Sweeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet Street – En herlig mørk sangfugl av en film.

2010-tallet
Alice i Eventyrland, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, The Rum Diary

depp10

Kun tre år ute i det nye tiåret, og Johnny Depp har allerede produsert flere filmer det er verdt å se, som for eksempel animasjonsfilmen Rango, der Depp gir stemme til en liten øgle som uheldigvis blir utnevnt til sheriff i en støvete westernby befolket av krypdyr.

Vi fikk også et gjensyn med en Hunter S. Thompson-roman i filmatiseringen av The Rum Diary der Depp igjen spiller hovedrollen i en film som bruker alkohol og narkotika som sentrale elementer. Filmen ble ingen klassiker slik broderfilmen Frykt og avsky i Las Vegas, men var likevel en film der Depp fikk vist frem sine skuespillerferdigheter.

Depp fikk også mye oppmerksomhet da han igjen samarbeidet med Tim Burton i hans vri på Alice i Eventyrland, der Burton skreddersydde rollefiguren Mad Hatter for sin mannlige muse. Figuren var helt klart høydepunktet i en Tim Burton-film som kanskje var litt i tryggeste laget for den ellers så skrudde regissøren.

Anmeldelse: Alice i Eventyrland – Et eventyr verdt å bli fortalt, selv om filmen har sine svakheter.

Med Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides fra 2011 og den kommende Pirates of the Caribbean 5 blir nok dette tiåret også et Jack Sparrow-tiår for Johnny Depp. I det siste har skuespilleren fått en del kritikk for at han fortsetter å være med i det store pengemaskineriet som filmserien har blitt, og spørsmålet om Depp har blitt en såkalt «sell-out» har dukket opp.

Når man ser tilbake på skuespillerkarrièren er det imidlertid ingen tvil om at dette er en dyktig og ekstraordinær skuespiller – og forhåpentligvis vil vi få mange gode filmopplevelser fra Depp også i årene som kommer.

Hvilke filmer mener du er Johnny Depps beste? Si din mening i kommentarfeltet!