TARDIS - tidsmaskinen doktoren bruker til å reise med ser ut som en ordinær telefonkiosk, men er i virkeligheten et transdimensjonalt romskip. (Foto: BBC)
TARDIS – tidsmaskinen doktoren bruker til å reise med ser ut som en ordinær telefonkiosk, men er i virkeligheten et transdimensjonalt romskip. (Foto: BBC)

Doctor Who har vært en utrolig opplevelse for meg som skuespiller og menneske, og det er på grunn av kollegaene og programmets tilhengere.

Etter årets julespesial i Doctor Who slutter hovedrolleinnehaver Matt Smith for å jobbe med andre prosjekter, det forteller skuespilleren selv i en pressemelding BBC har sendt ut. Smith har hatt rollen som «tidsherre» i tre sesonger i den britiske kultserien.

For et par måneder siden avviste BBC at Smith var på vei ut av den populære serien som i Norge kun har hatt begrenset sendetid på NRK.

Siden serien startet på BBC i 1963 har hele elleve skuespillere vært innom hovedrollen. I serien kan doktoren rekonstruere kroppen sin når han er nær døden, dermed har de mange skuespillerbyttene foregått uten større problemer for tilhengerne.

Doctor Who forteller historien om doktoren, en mystisk reisende fra en fremmed planet, som ved hjelp av tidsmaskinen Tardis (et akronym for «Time And Relative Dimension(s) In Space») reiser på besøk til ulike planeter og tidsaldere på jakt etter eventyr, eller på svar på store mysterium.

ALT OM: Her er alle våre artikler om science fiction

Ble raskt en publikumsfavoritt

Smith er den første doktoren som har blitt nominert til en BAFTA-pris for sin innsats, og får mye av æren for å ha utvidet tilhengerskaren spesielt utenfor England. I pressemeldingen som annonserte at han slutter hyller serien produsent Stephen Moffat (som også står bak kritikerroste Sherlock) skuespilleren.

– Hver dag, i hver episode, har Matt Smith overrasket meg: Måten han sier replikkene sine, eller hvordan han bevegelser, hvordan han gjør noe morsomt, eller hvordan han uten videre kan få meg til å gråte, jeg har aldri visst hva som skjer rundt neste hjørne.

– Doktoren kan være en klovn og en helt, gjerne samtidig, og Matt har taklet den utfordringen på en utmerket måte.

Hvilken Matt Smith-episode av Doctor Who er din favoritt?

Hopp til kommentarfeltet for å si din mening eller les videre om mulige arvtagere under videoen.

Benedict Cumberbatch kjent fra Sherlock Holmes skal også spille i Crimson Peak (Foto: BBC)
Bettingselskaper gir odds på 1/25 på at Benedict Cumberbatch, kjent fra «Sherlock», skal ta over som doktoren. (Foto: BBC)

Jakten på en ny doktor er i gang

Sekundet det ble klart at Smith ikke vil fortsette med en fjerde sesong av Doctor Who startet spekulasjonene om hvem som skal ta over.

Når en hovedperson forsvinner fra serien, gjerne ved årets slutt i en spesialepisode, markeres overgangen ved at doktoren nesten dør, men så rekonstruerer kroppen sin med et nytt utseende (og en ny skuespiller).

Denne løsningen ble innført allerede i 1966 da den originale doktoren, William Hartnell, gav seg.

Interessant nok betyr ikke dette at den neste doktoren behøver å ligne overhodet på den forrige. BBC News melder at skuespillere som Idris Elba, John Hurt, og Dame Helen Mirren, kan være «aktuelle» kandidater. Flere har pekt på at det er på tide med en kvinnelig hovedrolleinnehaver.

Oddsselskapet William Hill har i skrivende øyeblikk Ben Whishaw på toppen av sin liste med odds 1/8. Whishaw er mest kjent for å ha tatt over rollen som Q i Bond-filmen Skyfall.

På samme liste finnes navn som Harry Potter-stjerne Rupert Grint (1/10), Sherlock-skuespilleren Martin Freeman (1/16), og den noe usannsynlige Tom Cruise (1/250).

Hvem mener du bør ta over rollen som doktoren? Sleng inn dine tanker i kommentarfeltet.