Etter den kritikerroste filmen The Queen, om den britiske monarken, kom i 2006 og gav hovedrolleinnehaver Helen Mirren en Oscar-statuett, ble det fart i arbeidet med å skildre det tragiske livet til Diana, prinsessen av Wales.

Bilulykken i 1997 er fortsatt et sårt punkt for mange briter som så opp til prinsessen og hennes humanitære arbeid. Også etter ekteskapet med prins Charles ble avsluttet økte populariteten hennes.

At en film om hennes liv møtes med en var skepsis er med andre ord ikke unaturlig, men samtidig kan man vente respekt fra alle involverte. At de første anmeldelse av filmen i britiske aviser dømmer den nord og ned, i ekstremt krasse formuleringer, er derfor litt sjokkerende.

TOPP 5: Monarker – sjekk hele lista her

Totalslaktes

Velrenommerte Peter Bradshaw i avisa The Guardian gir filmen en stjerne av totalt fem mulige og skriver:

– Poor Princess Diana. I hesitate to use the term «car crash cinema». But the awful truth is that, 16 years after that terrible day in 1997, she has died another awful death.

En slik sjokkerende formulering er noe man heller forbinder med tabloidavisa The Mirror. Anmelderen David Edwards formulerer seg i litt mildere ordelag, men er like misfornøyd med måten Watts tolker den folkekjære prinsessen på.

 

– Despite a peroxide hair-job, she looks, sounds and acts nothing like the Princess of Wales. Wesley Snipes in a blonde wig would be more convincing.

Nettstedet Digitalspy.co.uk er litt snillere i sin dom, knapt. Filmanmelder Emma Dibdin gir Diana to av fem stjerner, men peker på skuespillerne og den flate dialogen som filmens hovedproblem: – Diana er for inkompetent som film til en gang å karakterisert som en unyansert hyllest, blottet for innsikt og – utilgivelig nok – nysgjerrighet ovenfor hovedpersonen.

Filmen har norsk premiere 11. oktober i år, se traileren under og legg inn din mening i kommentarfeltet under.