Et brennende engasjement og utallige frivillige timer imponerer ikke Marvel, et av verdens største tegneserieforlag. Mike Peccis fanfilm om den beinharde antihelten Frank Castle har blitt stengt ned etter et brev fra underholdningsgigantens advokater uttrykte bekymring for at publikum ville bli forvirret om hvem som stod bak The Dead Can’t Be Distracted.

Peccis mål var å lage den filmen Marvel selv aldri klarte – og med en slik respons kan man nesten konkludere med at Pecci klarte det.

Den første Punisher-filmen med Dolph Lundgren i hovedrollen fra 1989 ble slaktet av kritikere, mens nyinnspillingen av The Punisher fra 2004 med Thomas Jane i tittelrollen led samme skjebne. Oppfølgeren Punisher: War Zone fra 2008 ble forbigått i stillhet og kom rett på Blu-ray her i Norge. Et fascinerende eksempel på at Marvel – som med The Avengers, Iron Man-, Thor– og Captain America-filmene har gjort stor suksess – ikke alltid treffer blink.

Fra innspillingen av «The Dead Can't Be Distracted» – Punisher-fanfilm. (Foto: Mike Pecci)
Fra innspillingen av «The Dead Can’t Be Disturbed» – Punisher-fanfilm. (Foto: Mike Pecci)

ANMELDELSE: Punisher: War Zone – heftig action

Stanset av advokatene

I en lang bloggpost på sitt eget nettsted skriver filmskaperen Pecci om sitt arbeid med The Dead Can’t Be Distracted. Pecci beskriver alt fra hvordan han castet skuespillerne og hvordan han jobbet med å visualisere tegneserien, til selve innspillingen og etterarbeidet.

Kortfilmen var ferdig da Marvel kom på banen og ba ham droppe hele prosjektet.

– Mens vi setter pris på ditt engasjement for figuren, må vi be deg umiddelbart stoppe uautorisert bruk … av The Punisher.

At Pecci ikke ba om tillatelse, eller fikk godkjent prosjektet før han startet, ble hans akilleshæl. Opphavsretten er tross alt på Marvel sin side. Om ikke annet har Pecci skapt det som må være tidenes beste arbeidsprøve.

– Jeg vil at de riktige folkene hos Marvel skal se denne filmen, og redde den, og forhåpentligvis bli inspirert av min kjærlighet til denne tegneseriefiguren.

At selv tegneserieskaperne Greg Rucka og Marco Checchetto, som begge har jobbet med tegneserien, har gått ut og støttet prosjektet får være en mager trøst.

– Hvordan du klarte det aner jeg ikke, men du har fanget atmosfæren i tegneseriesidene mine.

Se traileren til «The Dead Can’t Be Distracted» og si din mening i kommentarfeltet.