På fredag var det kinopremiere på den nye norske storfilmen Gåten Ragnarok, som handler om arkeologen Sigurd, spilt av Pål Sverre Hagen, som er sikker på at Osebergskipet skjuler en hemmelighet.

I sin anmeldelse av filmen skriver Filmpolitiets Birger Vestmo at Gåten Ragnarok i sine best stunder er et spennende eventyr, med spektakulære bilder og fantastiske effekter.

«Gåten Ragnarok er for det meste god underholdning med høy kvalitet på flere fronter. Og viktigst av alt: den gir meg en god eventyrfølelse!»

– Birger Vestmo.

ANMELDELSE: Gåten Ragnarok – Imponerende godt laget!

På film, i spill og i TV-serier er det mange eventyrere som opp gjennom åra har vært med på å gi oss akkurat denne gode eventyrfølelsen – Filmpolitiet har kåret de fem beste!


Don Lope de Aguirre fra «Aguirre – Guds vrede»

Klaus Kinski som Don Lope de Aguirre i Aguirre, Wrath of God. (Foto: StudioCanal).
Klaus Kinski som Don Lope de Aguirre i Aguirre, Wrath of God. (Foto: StudioCanal).

Rune: Forholdet mellom skuespilleren Klaus Kinski og regissøren Werner Herzog – to sterke personligheter og kunstere – har resultert i flere overskridende filmprosjekt.

De stormfylle høydene og konfliktene mellom de to er kanskje mer kjent enn vennskapet, men når de to intellektene stanget hornene oppstod også noe helt unikt.

1972-filmen Aguirre – Guds Vrede følger en gruppe conquistadorer med Inka-slaver på vei gjennom jungelen i Sør-Amerika på 1500-tallet. De jakter på det forgjetede land El Dorado. Det går dårlig, rasjonene tar slutt, og ekspedisjonens leder sender en mindre gruppe frem for å se hva som befinner seg ned elven. Don Lope de Aguirre (Klaus Kinski) er med, men gjør snart mytteri. Og ferden ned elven, inn i jungelen, viser seg å være en reise inn i Aguirres mørke hode.

Samtidig som filmens fortelling utspiller seg, hvor stadig flere ekspedisjonsmedlemmer faller fra før Aguirre er alene igjen i jungelen, så skjer det en parallell historie på filmsettet til Aguirre – Guds Vrede.

I dette klippet har Klaus Kinski et raseriutbrudd mot en av filmarbeiderne på settet til Herzog-filmen «Fitzcarraldo» (1982). Hendelsen ble vist i dokumentaren «My Best Friend» (1999) hvor Herzog utbroderer sitt stormfylte forhold til skuespilleren.

Kinski, kjent for sine raseriutbrudd, fyrte av tre skudd fra en pistol mot et telt med filmarbeidere. De bråket for mye. Skuespilleren skal ha forsøkt å forlate filmsettet, og reise fra hele prosjektet, men Herzog satte en stopper for dette.

Mytene sier at Herzog skal ha truet Kinski med en pistol til å fortsette filmingen, noe regissøren selv har avvist. Om det var verbale trusler eller et skytevåpen som ble rettet mot Kinski i filmens siste avgjørende øyeblikk er ikke viktig.

I de fleste andre filmprosjekter ville en slik konflikt ført til at alt ble ødelagt og filmen aldri vist, men denne filmprestasjonen er et primalt og rått mesterstykke fra Kinski. Han spiller som et dyr, en som har mistet evnen til å se verdenen rundt seg. Denne intensiteten er jeg overbevist om at kommer fra de avgjørende øyeblikkene hvor Herzog truet Kinski til å fortsette arbeidet og filmet ham samtidig.

Filmen ble en viktig inspirasjonskilde for Francis Ford Coppola da han startet arbeidet med Apokapyse nå!. Den samme formen for galskap var målet, men jeg kaster gjerne en brannfakkel og påstår at Kinskis tolkning overgår noe annet jeg har sett.

Se traileren for «Aguirre, Wrath of God» her:
Artikkelen fortsetter under videoen.


Nathan Drake fra «Uncharted»-spillene

Uncharted: Golden Abyss. (Foto: SCEE)
Uncharted: Golden Abyss. (Foto: SCEE)

Marte: «Nathan Drake er vår tids Indiana Jones», skrev Rune Håkonsen i sin anmeldelse av spillet Uncharted 3: Drake’s Deception da det kom i 2011, og spør du meg har han helt rett.

Det er liten tvil om at spillutvikler Naughty Dog hentet inspirasjon fra både Indiana Jones-filmene og Tomb Raider-spillene, da de har utviklet Uncharted, men tilbake står en sjarmerende spillhelt som tar deg med på eventyr fulle av action og spenning.

I Uncharted-spillene blir vi blant annet tatt med på eventyr i Amazonas, skattejakt i Sørøst-Asia og oppdagelsesferd i Tibet. Nathan Drake er en eventyrer med stor E, som ofrer mye for å oppdage det som er uoppdaget.

Siden 2009 har vi ventet på en filmadapsjon av Uncharted. En fullskala Hollywood-blockbuster der Nathan Drake er helten kommer til å bli en heftig kinoopplevelse, men etter at manusforfattere har sluttet på rekke og rad, er manuset for filmen under omskriving for andre gang.

Per dags dato er det Marianne og Cormac Wibberley (National Treasure, Charlie’s Angels: Full Throttle) som jobber med historien. Vi håper de blir ferdige før Nathan Fillion blir for gammel for rollen som Drake, for det er jo ingen tvil om at Firefly-skuespilleren er perfekt for rollen!

Se Rune sin anmeldelse av «Uncharted 3: Drake’s Deception» her:
Artikkelen fortsetter under videoen.


Tintin fra «Tintin»-tegneserien/filmene

Tintin. (Foto: Nordisk Film Distribusjon A/S).
Tintin. (Foto: Nordisk Film Distribusjon A/S).

Andreas: Tintin (uttalast faktisk «tætæ») er eit blankt lerret for oss andre å måle oss inn i. Han har eigentleg inga bakgrunnshistorie, ingen familie, og for så vidt ikkje ein veldig distinkt utsjånad. Han har derimot ein hund, fasjonable kortbukser, ein fancy sveis, og ein kamerat som bringer uttrykket «å banne som ein sjømann» til live.

Det er den animerte TV-serien frå 90-talet som er Tintin for meg, med den unge mannen – han skal vere frå 14-17 år gammal – som ein inspirasjon for reising og farlege vågestykker.

Ein treng dog ikkje vere reisande journalist med verda som arbeidsstad for å få eventyrlyst av temalåta, som må vere noko av det beste eventyrsoundtracket nokosinne – kanskje berre slått av ein viss herremann høgare opp på lista.

I 2011 fekk han ein liten renessanse, ved hjelp av Peter Jackson/Steven Spielberg-filmen Enhjørningens skatt. Den skal etter sigande vere den første av fleire filmar, men grunna andre prosjekt vart oppfølgjaren utsett. Målet er framleis at den skal kome til jul i 2015.

Se et intervju med Spielberg og Jackson om deres forhold til Tintin her!
Artikkelen fortsetter under videoen.


Lara Croft fra «Tomb Raider»-spillene/filmene

Tomb Raider (2013) - Lara Croft. (Foto: Square Enix)
Tomb Raider (2013) – Lara Croft. (Foto: Square Enix)

Marte: Lara Croft er antageligvis det første navnet som popper opp hos de fleste når man tenker på spillheltinner. Den britiske arkeologen, som for første gang dukket opp i spillet Tomb Raider i 1996 er et ikon i spillverdenen.

Denne dama har alt, hun er intelligent, har bein i nesa, er like tøff som Indiana Jones også er hun ikke så verst å se på heller.

Akkurat dette med utseendet til Lara Croft har vært et stort tema for debatt opp gjennom årene, for det er ingen tvil om at spillfiguren i utgangspunktet var designet med unge tenåringsgutter i tankene – her var det «tits and ass» som var i fokus!

I år gjenoppsto Lara i en mindre seksualisert utgave i det første originale Tomb Raider-spillet på 15 år. Her ble vi tatt med til starten av Laras historie, og det vi møtte var et menneske av kjøtt og blod. Det at Lara er kvinne var ikke lenger i fokus, tilbake sto en svært menneskelig og sårbar spillfigur, som virket mer troverdig enn hun noensinne har gjort tidligere.

Se spillanmeldelsen av «Tomb Raider» her:
Artikkelen fortsetter under videoen.


Indiana Jones fra «Indiana Jones»-filmene

Indiana Jones and the Temple of Doom. (Foto: Lucasfilm)
Indiana Jones and the Temple of Doom. (Foto: Lucasfilm)

Marte: Det er vel ingen overraskelse at Dr. Henry Walton «Indiana» Jones, Jr. inntar førsteplassen på lista over tidenes beste eventyrer?

Med eventyrlyst, humor og sjarm har Indiana Jones, i Harrison Ford sin skikkelse, vært selve symbolet på hva en ekte eventyrer skal være, siden den første filmen kom i 1981.

Raiders of the Lost Ark (1981), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Indiana Jones and the Last Crusade (1989) og til slutt Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) – regissør Steven Spielberg og manusforfatter George Lucas har skapt en filmserie som har underholde generasjoner og inspirert oss til å drømme oss bort om oppdagelsesferder og actionspekkede eventyr.

Og med sine eventyr der han er i kappløp mot nazister, redder barn fra mystiske sekter, leter etter religiøse relikvier eller bevis på at romvesener har vært på jorda, så kommer Indiana Jones til å fortsette å underholde et eventyrlystent publikum også i kommende generasjoner, for uansett hvor gammel Harrison Ford er i ferd med å bli, så kommer eventyreren Indiana Jones aldri til å dø.

Se Birger Vestmo sin anmeldelse av «Indiana Jones»-samleboksen her: