Regissør Izer Aliu instruerer hovedrolleinnehaver Bessim utenfor den albanske byen Radusha. (Foto: Gjorgji Klincarov / http://toguardamountain.tumblr.com).
Regissør Izer Aliu instruerer hovedrolleinnehaver Bessim utenfor den albanske byen Radusha. (Foto: Gjorgji Klincarov / http://toguardamountain.tumblr.com).

Kortfilmen til Izer Aliu fra 2012 har blitt vist på en lang rekke norske og internasjonale festivaler. Å vokte fjellet mottok prisen for beste kortfilm under Amandautdelingen i 2012, og den er vist i store deler av Europa.

Med en hovedpris til Å vokte fjellet fra den amerikanske barnefilmfestivalen Chicago International Children Film Festival (CICFF) åpnes også døren for en Oscar-nominasjon.

Festivalens vinnere får ikke bare heder og ære, en pris åpner en viktig dør og kvalifiserer filmen til en nominasjon.

– Temaet i filmen er grunnleggende for alle som har vært barn, og vi ønsker å treffe kjernen i forholdet mellom far og sønn med utgangspunkt i forventningene til mannsrollen.

Slik beskrev Aliu sitt eget filmprosjekt før produksjonen kom i gang da han samlet inn støtte via folkefinansieringsnettstedet Indiegogo.

(artikkelen fortsetter under traileren til filmen)

– Helt utrolig!

Filmen er også nominert til en student-Oscar, samme pris som den norske filmen Tuba Atlantic vant i 2011. Sistnevnte ble også nominert til en Oscar for beste kortfilm, mens Torill Kove vant prisen for beste animerte kortfilm under den 79. Oscar-utdelingen i 2007.

Alius eksamensfilm fra Den norske filmskolen forteller om 12 år gamle Isa som blir beordret opp på fjellet av sin bryske far for å hente tilbake et fortapt lam. Men når lillebror Hamid blir skadet, må Isa selv avgjøre det vanskelige dilemmaet om han skal fortsette oppdraget hans far gav ham, eller følge sin egen forståelse av rett og galt.

– Vi lager ikke eksamensfilm for å vinne Oscar, men dette er jo helt utroligt! forteller dekan ved Den norske filmskolen Thomas Stenderup til filmmagasinet Rushprint.

Benjamin Ree – regissøren bak «Jakten på kongeørnen». (Foto: Privat)
Benjamin Ree – regissøren bak «Jakten på kongeørnen». (Foto: Privat)

– Dette er fantastisk gøy!

Jakten på kongeørnen vant også andreplass for beste kortdokumentar under CICFF. Filmen er vist på NRK Super og skapt av Benjamin Ree som berømmer brødrenes entusiasme i dokumentaren.

– Som dokumentarfilmskaper er det fantastisk å jobbe med noen som er så lidenskapelig opptatt av det de gjør, at de glemmer at jeg står der med kamera.

Naturfascinasjonen til de to brødrene førte til at Ree kunne filme dem uten at guttene brydde seg om dokumentarskaperen.

– Det kan være en av grunnene til at filmen klarte å fange noen små, ekte hverdagsøyeblikk.

VIDEO: Se den prisbelønte dokumentaren «Jakten på kongeørnen» her