Fire år etter premieren på Avatar kan regissør James Cameron være godt fornøyd. Inntektene etter filmen om livet på den fremmede planeten Pandora nærmer seg hele 3 milliarder dollar – en solid førsteplass på listen over tidenes mest innbringende filmer. At arbeidet med oppfølgerne har pågått i flere år burde ikke komme som en overraskelse.

De tre annonserte oppfølgerne, med planlagt premieredato fra desember 2016, skal i all hovedsak spilles inn på New Zealand.

En glad James Cameron stilte opp på pressekonferanse med både statsminister John Key og finansminister Steven Joyce for å annonsere samarbeidet med den New Zealandske-regjeringen om innspillingen av de nye «Avatar»-filmene. (AP Photo/Nick Perry)
En glad James Cameron stilte opp på pressekonferanse med både statsminister John Key og finansminister Steven Joyce for å annonsere samarbeidet med den New Zealandske-regjeringen om innspillingen av de nye «Avatar»-filmene. (AP Photo/Nick Perry)

Det annonserte regissøren sammen med den nyzealandske statsministeren John Key på en pressekonferanse i hovedstaden Wellington natt til mandag norsk tid.

LES OGSÅ: Cameron bekrefter tre «Avatar»-oppfølgere

Mot at all kamerainnspilling med skuespillere og effektarbeid foregår i landet, sponser New Zealand hele 25 % av alt forbruk i forbindelse med filmproduksjonen. Avtalen er ifølge nettstedet The Hollywood Reporter verdt i overkant av 2,5 milliarder norske kroner.

Lignende insentivordninger for utenlandsk filmproduksjon i Norge finnes enda ikke, men Kulturdepartementet opplyser til NRK at dette er noe som vil bli behandlet i den kommende stortingsmeldingen om film.

For å legge bedre til rette for utenlandsk filmproduksjon i Norge ønsker departementet å gjennomføre en kartlegging og vurdering av insentivordninger på filmområdet i andre land.

Worthington og Saldana vender tilbake

De nye Avatar-filmene vil bli spilt inn i en bolk fra høsten 2014 og avtalen innebærer betydelige subsidier til produksjonsbudsjettet. Begge hovedrolleinnehaverne, Sam Worthington og Zoe Saldana, signerte begge kontrakter for tre filmer da de startet arbeidet med den første i 2009.

Få detaljer er kjent om manuset til de nye filmene, men da Cameron først bekreftet at han arbeidet med dem fortalte han til nettstedet The Hollywood Reporter at de vil fortelle selvstendige historier som utfyller fortelleruniverset.

– I den andre og tredje filmen, som vil kunne stå på egne ben og samtidig fortsette den store fortellingen om Pandora, så vil vi ikke slippe gasspedalen med tanke på de visuelle og emosjonelle hestekreftene. Og vi vil fortsette å utforske figurer og historier, som rørte hjertene til publikum over hele verden i den første filmen. Jeg ser frem til å vende tilbake til Pandora, et sted hvor fantasien kan løpe fritt.

ANMELDELSE: Avatar – en triumf for både fortellergleden og teknologien brukt til å formidle den

Kan «Avatar 2», «3» og «4» bli bra? Del dine meninger under anmeldelsen av den første filmen.