— Når du kombinerer to av de beste skurkene i filmhistorien, nazister og zombier, da får du dobbelt så onde zombier.

Regissør Tommy Wirkola har sansen for nazizombier. I hans nye film Død Snø 2 slipper han for andre gang levende døde i naziuniformer løs på norsk jord, og det har resultert i blodig galskap og rå moro.

Anmeldelse: Død Snø 2 — Den rene skjære galskapen!

Etter Tommy Wirkolas debut med parodifilmen Kill Buljo i 2007, fikk nordmenn øynene opp for den gale regissøren fra Alta. Da Wirkola skulle starte på sitt neste prosjekt etter suksessen med sin første langfilm, var det åpenbart at det var zombier som måtte stå på plakaten.

— Jeg har bestandig vært fan av zombiefilmer, og etter Kill Buljo hadde vi lyst til å lage noe nytt i Norge. Så vi begynte å riffe på ideer og fant ut at vi skulle lage en nazizombiefilm, forteller Wirkola til reporter Mona B. Riise og Filmbonanza.

Han har også alltid vært fascinert av nazister som filmskurker, noe han tror hans nordnorske bakgrunn kan ha bidratt til.

— Vi har en veldig sterk krigshistorie i Nord-Norge, det var veldig mye soldater der rett og slett, og vi har brukt den historien til å lage en kul zombiefilm. At tyskerne gjemte de største krigsskipene sine i de norske fjordene har vi faktisk brukt i filmen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ørjan Gamst som Oberst Herzog fra Tommy Wirkolas Død Snø 2. (Foto: Tappeluft Pictures).
Ørjan Gamst som Oberst Herzog fra Tommy Wirkolas Død Snø 2. (Foto: Tappeluft Pictures).

Zombier med et mål

I den første Død snø-filmen vekket Martin (Vegar Hoel) og vennegjengen hans uheldigvis et kompani med nazizombier til live på vidda i Finnmark. I oppfølgeren har den über-onde sjefszombien oberst Herzog mobilisert styrkene sine for å utføre et oppdrag de fikk av Hitler før andre verdenskrig ble avsluttet.

— Når de husker oppdraget de fikk rett før de ble drept bestemmer de seg for å fullføre det. De begynner å rulle over Nord-Norge igjen og bygger hæren sin større, samtidig som de utsletter små bebyggelser og nærmer seg det store målet, som jeg ikke vil avsløre hva er, forklarer Wirkola.

I de aller fleste zombiefilmer er de levende døde kun tanketomme monstre som instinktivt leter etter sitt neste måltid. Nettopp evnen til å tenke er noe av det som skiller nazizombier fra den vanlige zombien som kun har hjerne på hjernen, og Wirkola mener dette gjør dem enda verre å hamle opp med.

— Ikke nok med at de er zombier, men de er også organiserte og effektive, med en leder og et mål. De er enda vanskeligere å ha med å gjøre enn en vanlig zombie som bare vil prøve å spise deg opp.

Matt Damon: — Om du først skal ha en «bad guy» på film kan du ikke ta feil med nazister

Ble stoppet av politiet

Synet av en naziuniform fremkaller sterke følelser hos mange, og under innspillingen av Død Snø 2 var det noen ganger Wirkola lurte på om de dro den makabre humoren i filmen litt for langt.

— Det er en nattscene på en kirkegård i filmen der femti nazizombier står og roper Sieg Heil. Det ble en rar stemning på settet da vi filmet scenen for det føltes litt for drøyt — men det passer jo sjangeren da, avslutter regissøren.

Også da oberst Herzog tok seg en rusletur på Croisetten i Cannes under filmfestivalen i fjor, skapte dette reaksjoner. Det hele var et stunt fra produsent Kjetil Omberg for å skape oppmerksomhet og finansiering til filmen, men det var ikke det franske politiet spesielt fornøyde med.

Se opptrinnet og hvordan det gikk her, og få med deg Filmbonanzas nazispesial, torsdag 20.55 på NRK2!

Hva synes du om Død snø-filmene og nazizombiene? Si din mening i kommentarfeltet!