Matthew McConaughey gikk ned nesten 20 kilo før rollen i Dallas Buyers Club. (Foto: SF Norge AS).
Matthew McConaughey gikk ned nesten 20 kilo før rollen i Dallas Buyers Club. (Foto: SF Norge AS).

Er det én ting filminteresserte er opptatt av om dagen er det Matthew McConaugheys ferd fra solbrun lettvekter til en av de mest interessante karakterskuespillerne i Hollywood.

Skuespilleren som har vært mest kjent for sine gyldne lokker og stramme vaskebrett, som han har vist frem ved hver minste anledning i romantiske komedier, har de siste åra seilet opp på listen over seriøse skuespillere det er verdt å følge med på.

I 2011 tok McConaugheys karriere en ny vending da han gjorde rollen som advokaten Mick Haller i krimfilmen The Lincoln Lawyer.

Siden da har skuespilleren gjort strålende prestasjoner i filmer som, Mud, Magic Mike, Dallas Buyers Club, som har kinopremiere denne uka, og ikke minst i HBO-serien True Detective.

Anmeldelse: Dallas Buyers Club – McConaughey har aldri spilt bedre

McConaugheys portrettering av den HIV-smittede homofoben Ron Woodroof i Dallas Buyers Club har ført til hans første Oscar-nominasjon. Om han ikke stikker av med en Emmy-pris for rollen som detektiven Rust Cohle i True Detective til høsten også, er det noen som må gå.

Anmeldelse: True Detective S01 E01-03 – Et strålende og stemningsfullt karakterdrama

Gikk ned nesten 20 kilo

Det er ikke til å unngå å legge merke til den fysiske forandringen Matthew McConaughey har gjennomgått når man ser ham i Dallas Buyers Club. Det er ikke så rart, for vaskebrettkongen gikk ned nesten 20 kilo for rollen.

I et intervju med Variety forteller McConaughey at det ikke var så vanskelig å miste kiloene, men at han tok tiden til hjelp.

– Hemmeligheten er at jeg ga meg selv fire måneder. Jeg spiste bra, bare i små mengder: 140 gram fisk, to ganger om dagen, en kopp med grønsaker to ganger om dagen, forklarer han til Variety.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Matthew McConaughey som alkoholisert, avdanka politi i True Detective. (Foto: HBO Nordic).
Matthew McConaughey som alkoholisert, avdanka politi i True Detective. (Foto: HBO Nordic).

Tok pause fra rampelyset

Etter en nesten ti år lang karriere som «hunk» i romantiske komedier var ikke McConaugheys karriereskifte gjort på et blunk. Skuespilleren forteller at det var et par års pause fra rampelyset som måtte til før de seriøse rollene begynte å dukke opp.

Ghosts of girlfriends past. (Foto: New Line Cinema)
Matthew McConaughey tok en pause etter Ghosts of Girlfriends Past. (Foto: New Line Cinema)

McConaughey ønsket å bruke mer tid sammen med sin kone og deres tre barn, og at han derfor takket nei til en rekke jobbtilbud etter den romantiske komedien Ghosts of Girlfriends Past i 2009.

Anmeldelse: Ghosts of Girlfriends Past – Nok en middelmådig romantisk komedie

– Jeg fikk en del jobbtilbud med bra lønn, men takket nei til alt. Etterhvert sluttet tilbudene å strømme inn, så de tok nok hintet, forteller han.

Fraværet av kjekkasens solbrune kropp på kinolerretet i et par år var nok et sjakktrekk, for etter en stund begynte tilbud fra filmskapere, som aldri hadde hatt noen interesse for McConaughey tidligere, å tikke inn.

– Plutselig var jeg interessant for folk som William Friedkin og Steven Soderburgh. Folk som aldri hadde ringt før, og som kanskje ikke hadde sett på meg som en god idé tre år tidligere.

Lot seg overtale av «Exorcisten»-regissør

Da regissør William Friedkin, som blant annet er kjent for Exorcisten og Brennpunkt i New York, ville ha McConaughey som tittelrollen i filmen Killer Joe, var skuespilleren i utgangspunktet skeptisk. Filmen, som kun kom på DVD og Blu-ray i Norge, er en svart komedie/thriller om politimannen og leiemorderen Joe Cooper.

– Etter at jeg leste manuset fikk jeg lyst til å ta meg en dusj og vaske meg med stålbørste. Så var det en dame jeg jobbet sammen med som fortalte meg hvor morsom hun syntes den var, og da jeg leste det på nytt så jeg hvilket potensial filmen hadde, forteller McConaughey.

Dermed takket han ja til filmen som, med noen unntak, ble hyllet av kritikerne da den kom på kino i 2011. Samme år kom også The Lincoln Lawyer, som var filmen som gjorde Filmpolitiets redaksjon oppmerksomme på at noe var i ferd med å skje med McConaughey.

Krimthrilleren The Lincoln Lawyer er et steg vekk fra McConaughey sine tidligere filmer. Etter en sterk start på karrieren på begynnelsen av 90-tallet, har han tatt mange roller som nesten utelukkende spilte på hans kjekkas-image.

Det hele gikk faktisk så langt at hans roller ble tema for stand-up komikere og humorshow. Derfor er det uventet å se McConaughey i en hardslående krimfilm som The Lincoln Lawyer.

Les hele anmeldelsen til Rune av The Lincoln Lawyer her!

– Romantiske komedier er også utfordrende

Etter The Lincoln Lawyer satset McConaughey på indiefilmer som tidligere nevnte Mud og Magic Mike, og nå er altså forvandlingen komplett, med en Oscar innen rekkevidde.

Selv om det er først nå, i en alder av 44 at McConaughey virkelig har blitt en anerkjent skuespiller, ser han imidlertid ikke ned på sin karriere som «eye candy» i romantiske komedier.

– Det er utfordrende å få en historie som du har sett hundre ganger før til å fungere, når du vet hvordan den kommer til å ende. Du må holde det lett og holde det i bevegelse. Hvis du kaster ut ett anker i en av de filmene der, synker hele greia.

Matthew McConaughey sjarmerte mange da han spilte i Hvordan bli dumpet på 10 dager.  (Foto: United International Pictures).
Matthew McConaughey sjarmerte mange da han spilte i Hvordan bli dumpet på 10 dager. (Foto: United International Pictures).

Hva mener du er Matthew McConaugheys beste rolle? Si din mening i kommentarfeltet!