Spillprodusenter vet å bruke en merkevare for det den er verdt. LEGO er populært som aldri før og er allerede godt etablert i spillverdenen med franchiser som Harry Potter, Star Wars, Indiana Jones, Batman, Marvel Super Heroes og mye mer.

I Funcoms nye MMO-spill LEGO Minifigures Online er det barns samlerglede som skal utnyttes for å få penger i kassa. For som alle vet elsker barn å samle på ting, enten det er fotballkort, Pokémon-kort, Pogg, eller klinkekuler.

Nå er det altså LEGOs velkjente minifigurer det skal brukes penger på. Kynisk? Ja, selvfølgelig, men Funcom har også laget et spill som kommer til å underholde barna, ikke bare robbe dem for penger.

Les også: Funcom siktet for brudd på verdipapirloven

Samle på minifigurer

I Funcoms lokaler er det forskjellige minifigurer overalt. Han her ser jo nesten litt Conan-aktig ut! (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
I Funcoms lokaler er det forskjellige minifigurer overalt. Han her ser jo nesten litt Conan-aktig ut! (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).

Spillet, som ble annonsert på sensommeren i fjor, er et typisk MMO-spill der du kan boltre deg i en spillverden med hundrevis av andre spillere, med dungeons du kan prøve deg på i en gruppe på fire.

Spillverdenen er satt i et LEGO-univers med forskjellige temaer, og du kan utforske alt fra en piratverden, en middelalderverden og en romverden, for å nevne noen.

LEGO Minifigures Online handler om å samle på minifigurene, ta dem med på episke eventyr der du sloss mot monstre, og gjøre dette sammen med vennene dine, sier Lawrence Poe, produsent for LEGO Minifigures Online, når Filmpolitiet møter ham i Funcoms lokaler i Oslo.

Et spill bygd med legoklosser

Mens han viser meg og et knippe andre spilljournalister rundt i de nye lokalene, forteller han engasjert om hvordan Funcoms designere bruker et verktøy kalt LEGO Digital Designer for å bygge elementer laget av LEGO i spillet.

– Dette er et verktøy som inneholder alle klossene og alle konstruksjonslovene for bygging med LEGO. Våre designere bruker dette verktøyet til å faktisk bygge alle modellene som plasseres i spillet, før vi kjører dem gjennom en optimaliseringsprosess og setter dem rett inn i spillverdenen. Det betyr at hvis du har klossene, så kan du bygge det du ser i spillet selv hjemme, utdyper Poe når jeg snakker med ham senere.

Jeg hadde da nettopp brukt en liten halvtime i spillet selv, og likte godt hvordan jeg kunne knuse forskjellige gjenstander til en haug av herlige LEGO-klosser.

Lawrence Poe, produsent for LEGO Minifigures Online, viser stolt frem at venner kan spille sammen over forskjellige plattformer. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
Lawrence Poe, produsent for LEGO Minifigures Online, viser stolt frem at venner kan spille sammen over forskjellige plattformer. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).

Bekjemp fienden med selfies og rosa stjerner

Og over til hva jeg faktisk fikk teste. Ledet av Tor Egil Andersen fra Funcom, fikk jeg og to andre spilljournalister prøve oss på en dungeon i piratverdenen av LEGO Minifigures Online.

Vi begynte med å åpne tre digitale pakker med minifigurer, og jeg endte opp med en glitrende fe med rosa tryllestav som angrep fienden med rosa stjerneskudd, en «Cali Girl» som kastet om seg med helbredende hjerter når hun tok selfies, og en maler som dynket fienden i maling.

Oppsettet er enkelt, et klikk med venstre museknapp beveger figuren, eller sender et angrep mot fienden du klikket på (shift+klikk for å angripe uten å gå), med høyre museknapp utløser du et spesialangrep, eller en annen spesiell evne, som for eksempel Cali Girls selfiehjerter.

Med feen kunne jeg bruke høyreknappen til å lade opp stjerneangrepet hennes, slik at det kom tre stjerner istedenfor én fra tryllestaven, noe som igjen gjorde mer skade.

Ønsker også å nå eldre spillere

Utstyrt med mine tre figur kunne jeg når som helst bytte mellom disse med et enkelt tastetrykk. Forskjellige figurer kan også ha angrep som fungere godt sammen, og ved å bytte rask mellom disse kan man utføre angrepskomboer som utgjør mye skade. Slike kombinasjoner kan du også få til med angrepene til de andre spillerne i gruppa.

Produsent Poe fortalte at Funcom har lagt inn disse mulighetene for å treffe de mer erfarne spillerne som ønsker mer dybde i spillet. Dette er i utgangspunktet godt tenkt, men siden man i realiteten ikke trenger angrepskombinasjonene for å bekjempe fienden, så er jeg redd spillet kan bli for lett for eldre spillere.

Når det er sagt tipper jeg imidlertid at mange foreldre vil ha større glede av dette når de spiller sammen med barna sine. Det er nettopp det Funcom ønsker med LEGO Minifigures Online, og dette er en gylden mulighet for foreldre som ønsker å ta større del i barnas spillhverdag.

LEGO Minifigures Online. (Foto: Funcom).
LEGO Minifigures Online. (Foto: Funcom).

– Dette er ikke et byggespill

Jeg synes det var gøy å teste ut forskjellige kombinasjoner med de forskjellige figurene, men med fire voksne på laget i en dungeon uten de store utfordringene, knuste vi enkelt all motstand vi møtte på vår vei.

Sjefsmonsteret vi skulle måle styrke mot til slutt var den gigantiske blekkspruten Crikey the Kraken. Her måtte vi bygge feller for å fange de lange blekksprutarmene. All bygging i spillet utføres ved å holde venstre museknapp inne, så gjør figurene resten av jobben. Hvis flere spillere bygger sammen, går prosessen fortere.

Rundt omkring i spillverdenen ligger det ting man kan bygge, men med en så enkel mekanikk er det nok en del LEGO-ingeniører der ute som vil bli skuffa. Under GamesCom-messa i Köln i fjor konfronterte jeg produsent Lawrence Poe med nettopp dette. Han svarte da at «Dette er ikke et spill om bygging, dette er et action-eventyr-spill». Enkelt og greit.

Vil ikke snakke om «Free 2 Play»-modellen

LEGO Minifigures Online er et «Free 2 Play»-spill, og med et konsept som går ut på å samle figurer, så er det ingen tvil om at Funcom håper å tjene gode penger på dette. Du kan få kjøpt minifigurene fysisk og laste dem opp i spillet, eller kjøpe dem digitalt.

For at spillet skal fungere er det viktig at Free 2 Play-modellen er god, og at ikke spillet baserer seg på at man må betale for å kunne hevde seg i spillet. Funcom ville ikke snakke om hvordan forretningsmodellen deres kommer til å bli, men understreker at det skal være mulig å få tak i alle figurene i spillet uten å kjøpe dem.

– Vi liker å tro at vår forretningsmodell vil bli ansett som rettferdig når folk får testet spillet. Free 2 Play har fått et dårlig rykte på seg, for det er noen dårlige aktører i industrien, men vi er Funcom, vi har et godt rykte, og vi samarbeider med LEGO som også har et godt rykte. Dette er viktig for oss og vi ønsker derfor å ha en forretningsmodell som er vennlig og rettferdig, sier produsent Lawrence Poe.

Det er mange forskjellige verdener i Lego Minifigures Online. Her har vi en verden der det ytre rom er tema. (Foto: Funcom).
Det er mange forskjellige verdener i Lego Minifigures Online. Her har vi en verden der det ytre rom er tema. (Foto: Funcom).

Spill sammen på tvers av plattformer

LEGO-spill og diverse onlinerollespill finnes det mange av. Funcom er likevel ikke engstelig for at LEGO Minifigures Online ikke skal klare å skille seg ut, skal vi tro Lawrence Poe.

— Det som skiller LEGO Minifigures fra resten er de kule figurene. Med omtrent hundre minifigurer ved lansering, og vi kommer til å legge til flere også, så er det et spill som handler om å samle. Det er i seg selv ganske unikt i denne sjangeren, for du utvikler ikke én figur, du samler en hærskare av interessante figurer, som du oppgraderer mens du spiller.

Med deres egenutviklede grafikkmotor DreamWorld, som skaleres på tvers av plattformer, har Funcom utviklet spillet til PC og iOS- og Android-tablets der man kan spille sammen, uavhengig av hvilken plattform man sitter på. Dette er selvfølgelig en stor fordel i kampen om brukermassene.

Under besøket skrøt Funcom også mye av tilbakemeldingene de har fått på fokustestingen de har gjort i målgruppen. Ifølge selskapet virker det som om barna elsker LEGO Minifigures Online. Etter hva jeg har sett av spillet selv er jeg ikke overrasket.

Jeg har tro på at Funcom og LEGO kommer til å treffe rett i målgruppen her, men det skal bli spennende å følge med på utviklingen når spillet går i åpen betatesting til sommeren. Først da vil vi begynne å få svar på om Funcom endelig har skutt gullfuglen, eller om dette vil bli nok en smell for selskapet.