Ta meg med! er en musikal basert på sanger av Jan Eggum og Halvdan Sivertsen. Låtene tolkes av flinke sangere/skuespillere som gir flere av dem en ny emosjonell dimensjon.

Regissør Per-Olav Sørensen sto selv bak sceneforestillingen som filmen er basert på, og har nå skapt en versjon som lever sitt eget gode liv på kinolerretet.

Frank Kjosås får bruk for sin uttrykksfullhet og stemmeprakt i Ta meg med! (Foto: Monster Scripted/ SF Norge).
Frank Kjosås får bruk for sin uttrykksfullhet og stemmeprakt i Ta meg med! (Foto: Monster Scripted/ SF Norge).

Historien kunne vært sterkere, men låtene hever den opp til et tålelig nivå.

LES: Anmeldelsen av musikalen Hairspray

Fem ensomme naboer

Filmen handler om fem ensomme naboer i en bakgård i Oslo, som i løpet av historien vil oppdage kjærlighetens evne til å løfte opp og bryte ned.

Taxisjåføren (Frank Kjosås) får et godt øye til forretningskvinnen (Haddy Njie), noe som skaper fortvilelse for bensinstasjondama (Marion Ravn).

Samtidig får en lærer (Kjersti Elvik) uventet oppmerksomhet fra gitaristen (Magnus Grønneberg).

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Marion Ravn synger med innlevelse i Ta meg med! (Foto: Monster Scripted/ SF Norge).
Marion Ravn synger med innlevelse i Ta meg med! (Foto: Monster Scripted/ SF Norge).

Dette kunne blitt en enkel hitsamling, men heldigvis har man gått dypere inn i Eggum og Sivertsens sangunivers. Her finnes flere albumkutt som du kanskje ikke har hørt på radio, og som er nye for meg.

Utvalget avdekker de to ringrevenes spennvidde, og filmens handling utdyper tekstenes poetiske kvaliteter. Her er det mye fint, som takket være filmens bruk gir sangene et friskt pust.

Haddy Njie på tur gjennom Oslo i Ta meg med! (Foto: Monster Scripted/ SF Norge).
Haddy Njie på tur gjennom Oslo i Ta meg med! (Foto: Monster Scripted/ SF Norge).

Skulle jeg sette fingeren på noe, er det at musikken ofte visualiseres for enkelt. Det blir litt for mye hverdag foran kamera, og litt for lite musikalsk fantasi. Filmen heller mot realisme, der den kanskje heller burde lekt seg mot Baz Luhrmanns filmatiske univers.

Gir låtene ny friskhet

Historien som spinnes rundt sangene er tynn, men duger akkurat til å binde låtene sammen. Kjersti Elviks fremføring av Telefon er rørende. Marion Ravn synger Ryktet forteller med stor innlevelse, mens Frank Kjosås tolker Mor, jeg vil tilbake i en dramatisk sammenheng.

Du kjenner ikkje meg og Hver gang vi møtes blir også fremført i sammenhenger som gir dem en ny friskhet, nesten som om vi hører dem for første gang.

Kjersti Elvik spiller ensom lærer i Ta meg med! (Foto: Monster Scripted/ SF Norge).
Kjersti Elvik spiller ensom lærer i Ta meg med! (Foto: Monster Scripted/ SF Norge).

En sjelden gang glipper det, som når forretningskvinnen synger Kjærlighetsvisa til taxisjåføren den første morgenen, ei låt som åpenbart er skrevet om et forhold med mye lengre historikk.

LES: Blu-ray-anmeldelsen av Moulin Rouge!

Skuespillerne i filmens fem hovedroller gjør en imponerende jobb med å levendegjøre Eggum og Sivertsens tekster. Spesielt Marion Ravn og Haddy Njie viser nye sider av seg selv, mens Kjersti Elvik har noen rørende scener som viser hvilken dyktig skuespiller hun er.

Det Magnus Grønneberg kanskje ikke har av kvaliteter som skuespiller, tar han igjen som fremragende rockevokalist. Frank Kjosås sin uttrykksfullhet og stemmeprakt kommer også til gode.

Som musikal kunne Ta meg med! vært rikere, men den oppleves som en ektefølt feiring av to folkekjære artisters musikalske bidrag.

Om FILMEN

Ta meg med!
  • Ta meg med!
  • Slippdato: 07.03.2014
  • Regi: Per-Olav Sørensen
  • Utgiver: SF Norge AS
  • Sjanger: Drama, Musikal, Romantikk