- Hvem er Flash Gordon?
- Opprinnelig en figur i en tegneseriestripe tegnet av Alex Raymond, publisert fra 1934.
- Helten Gordon er en polospiller ved Yale University. I filmen fra 1980 er han en amerikansk fotballspiller.
- Når jorda bombarderes med meteoritter reiser Dr. Hans Zarkov ut i verdensrommet for å finne opphavet. Han tar med seg Gordon og kompisen Dale Arden.
- Meteorene er et våpen laget av Keiser Ming den grusomme på planeten Mongo, og Flash Gordon må bekjempe ham.
- Etter tegneserien har Flash Gordon senere blitt laget som TV-serier, animasjonsserier og filmer.
- Filmen fra 1980 har Max von Sydow og Timothy Dalton på rollelista, med Sam J. Jones i hovedrollen.
Det er en kjent sak at George Lucas i starten av sin karriere ønsket seg rettighetene til å lage en nyinnspilling av Flash Gordon-serien fra 1930-tallet. Rettighetene var imidlertid ikke ledige, og som en ukjent filmskaper hadde ikke Lucas makt til å skaffe dem heller.
Filmen, som kom i 1980, ble isteden laget av regissør Mike Hodges, og godt var det, for dermed tok George Lucas saken i egne hender og lagde sitt eget Flash Gordon-aktige eventyr – Star Wars.
Nå som en ny Star Wars-trilogi er på vei, er det dermed ikke så rart at ønsket om å hente frem helten som inspirerte George Lucas sitt univers melder seg. Og nå har Twentieth Century Fox sikret seg rettighetene til å lage film om den blonde college-gutten, som reiste til planeten Mongo og bekjempet den onde keiseren Ming den nådeløse.
«Star Trek»-manusforfattere ombord
Rykter om en Flash Gordon-film har svirret en liten stund, og det er The Hollywood Reporter som nå bekrefter nyheten.
Produsent John Davis (I, Robot, Chronicle, Predator) har jobbet i godt over et år med å spikre rettighetene, og J.D. Payne og Patrick McKay, som akkurat har jobbet med Star Trek 3 er ombord som manusforfattere. De skal nå utarbeide manuset basert på et utkast av George Nolfi (Bourne Ultimatum).
Forsøk på å gjenopplive Flash Gordon-franchisen har blitt gjort tidligere, både Universal, Mandalay og Sony har hatt rettighetene uten å ha klart å få prosjektet på beina.
En kultklassier
Flash Gordon fra 1980 med Sam J. Jones i hovedrollen, gjorde det sterkt i Storbritannia, muligens på grunn av lydsporet av Queen, men filmen ble ingen stor blockbuster i resten av verden.
Jones fikk en Golden Raspberry-pris for verste skuespiller, men Max von Sydow ble hylla for sin skuespillerprestasjon som Ming den nådeløse. Filmen ble senere også en kultklassiker som har inspirert mange filmskapere siden.
Hva synes du om at Flash Gordon skal opp på det store lerretet igjen? Si din mening i kommentarfeltet i bunnen av saken, eller les videre for noen eksempler på hvordan George Lucas lot seg inspirere av den første Flash Gordon-serien!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Slik lot George Lucas seg inspirere
Hadde du forresten ikke hørt om sammenhengen mellom Flash Gordon og Star Wars? Her er noen kjappe eksempler på hvor tydelig George Lucas lot seg inspirere av universet til sin store barndomshelt.
Selve konseptet, med romskip, laserpistoler og en ung helt som kjemper mot en ond keiser, er jo det samme, men det er også en rekke elementer i Star Wars som tydelig er hentet direkte fra Flash Gordon.
Vi kan jo begynn med begynnelsen: Der den første Flash Gordonserien var delt inn i «kapitler», har George Lucas delt inn sine filmer i «episoder», og den velkjente rullende prologen i starten av Star Wars-filmene er hentet fra serien fra 1936.
Scenen i Jediridderen vender tilbake der Jabba the Hutt kaster Luke Skywalker til rancor-monsteret sitt, og Luke kun har en kjepp til å beskytte seg med, ligner også mye på episoden der Keiser Ming tvinger Flash Gordon til å slåss mot «the Great Beast of Mongo», kun utrustet med en liten kniv.
Det største eksempelet på et element i Star Wars som er tydelig inspirert av Flash Gordon får vi i Imperiet slår tilbake. Cloud City, der Han Solo blir forrådt av Lando og ender opp med å bli nedfrosset i karbonitt, minner sterkt om Sky City fra Flash Gordon.
Sky City er nok på sin side igjen inspirert av den flyvende øya Laputa i Jonathan Swifts roman Gullivers Reiser fra 1726.