– Norge var en stor inspirasjon for filmens utseende. Vi dro til Svalbard for å gjøre research og brukte litt tid der. Alt av Valkas landskap i filmen er basert på det fantastiske lyset og den arktiske villmarka som vi oppdaget på Svalbard.

Landskapet i Dragetreneren 2 er inspirert av Svalbard (Foto: Fox Film).
Landskapet i Dragetreneren 2 er inspirert av Svalbard (Foto: Fox Film).

Dette sier Dean DeBlois, som har regissert Dragetreneren 2. Nå er han på filmfestivalen i Cannes, der filmen har fått sin gallapremiere.

Filmen handler om Hikken og hans trofaste drage Tannløs, på eventyr i en vikinginspirert verden. Stemmen i originalversjonen tilhører skuespilleren Jay Baruchel (Million Dollar Baby, Tropic Thunder, This Is The End), som kjente godt til filmens historiske bakteppe på forhånd.

ANMELDELSE: Dragetreneren 2 – tar eventyret på alvor!

– Jeg er historienerd

– Mange år før jeg skulle bli Hikken, bestemte jeg meg for å lese så mange vikingsagaer som mulig, fordi jeg er historie-nerd. Jeg startet med Njåls saga og fortsatte med annen norrøn litteratur.

Jay Baruchel er vikingnerd (Foto: NRK).
Jay Baruchel er vikingnerd (Foto: NRK).

– Vinlandssagaene er spesielt viktige for meg, siden jeg er kanadier, og mange er overbevist om at Vinland er Newfoundland. Så det er en kultur jeg har stor interesse for og har studert lenge, men jeg har til gode å komme til Skandinavia, sier Jay Baruchel.

– Vikinger var modige og fryktløse, og var ikke redd for å seile utenfor verdens ende. Så mange kulturer ble berørt av vikingene, både på godt og vondt. De er de originale oppdagelsesreisene, sier Dean DeBlois.

– Hikken er riktignok en annen type viking, men han har også denne trangen til å fly på dragen sin langt av gårde utenfor kartet for å finne ut hva som ligger bak. Det er et uttrykk for den rastløsheten som han føler. Han er 20 år, faren hans vil at han skal bli høvding av Berk, men han føler selv at det er mer for ham der ute, sier regissøren, som også har skrevet manuset til både denne filmen og forgjengeren, samt den planlagte tredjefilmen, som skal komme i 2016.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jeffrey Katzenberg, Kit Harington, Jay Baruchel, Dean DeBlois, America Ferrera, Bonnie Arnold, Cate Blanchett og Djimon Hounsou i Cannes (Foto: REUTERS/Eric Gaillard).
Jeffrey Katzenberg, Kit Harington, Jay Baruchel, Dean DeBlois, America Ferrera, Bonnie Arnold, Cate Blanchett og Djimon Hounsou i Cannes (Foto: REUTERS/Eric Gaillard).

Liker «voice acting» bedre enn skuespill

Jay Baruchel har gitt den originale stemmen til Hikken i to filmer og flere tv-episoder, og føler stor kjærlighet for rollefiguren, selv om arbeidet «bare» består i å snakke inn i en mikrofon.

Tannløs og Hikken i Dragetreneren 2 (Foto: Fox Film).
Tannløs og Hikken i Dragetreneren 2 (Foto: Fox Film).

– For å være ærlig, og jeg får stadig følelsen av at jeg ikke burde si dette, men jeg liker det bedre enn å spille foran kamera! Jeg trenger ikke ta på et kostyme, jeg trenger ikke ta på makeup,  det er ikke fjortentimersdag, det er 2 timer en gang i måneden over tre år. Man kan bare fokusere på dialogen. Dette er det sjuende året jeg spiller denne figuren, og han er en stor del av min sjel, hjerte og sinn, sier Baruchel.

I den norske versjonen av Dragetreneren 2, er det Alexander Rybak som spiller Hikken. Jay Baruchel har følgende hilsen til ham:

– Du trenger ikke høre på hva jeg har å si, du vet hva du gjør. Jeg er beæret over å dele denne figuren med deg, og jeg gleder meg til å høre hva du tilfører ham!

Dragetreneren 2 vises utenfor konkurransen i Cannes. Norgespremiere: 4. juli.