Kristofer Hivju på den røde løperen med sin kone Gry Beate Molvær i Cannes. (Foto: Privat)
Kristofer Hivju på den røde løperen med sin kone Gry Beate Molvær i Cannes. (Foto: Privat)

Filmfestivalen i Cannes, Frankrike (NRK): – Det er første gang jeg er i Cannes. Så når menneskene jublet og klappet i lang tid etter visningen, trodde jeg at det er slik det skal være. Det er det visst ikke, jeg har hørt at folk buer også. Responsen var overveldende, forteller Hivju til Filmpolitiet.

Den norske, rødskjeggete skuespilleren er best kjent for roller i Game Of Thrones, The Thing og Kraftidioten.

Nå spiller han i den svenske regissøren Ruben Östlunds film Turist, som vises i sideprogrammet «Un Certain Regard» under filmfestivalen i Cannes.

Filmen handler om ekteparet Thomas og Ebba, som opplever en krise når han stikker av fra kone og barn i det et snøskred kommer faretruende nær i Alpene.

Kristoffer Hivju spiller Thomas sin skibomskamerat, som får problemer med kompisens valg. Ebba spilles av en annen nordmann, Lisa Loven Kongsli (Fatso, Hvaler, Kompani Orheim).

ANMELDELSE: Play – Østlund er modig og realistisk i film om barneran

Lettet over mottakelsen

– Jeg var helt blåst vekk etter visningen. Det var utrolig hyggelig å stå der og ta imot all applausen. Jeg hadde skikkelig lyst til å trykke alle i hånden og takke dem. Det var så stort, det var så mange mennesker, forteller hovedrolleinnehaver Lisa Loven Kongsli.

Skuespilleren Lisa Loven Kongsli er i Cannes der svenske Ruben Östlunds film 'Turist» vises for kritikere og jury. Lisa Loven Kongsli spiller hovedrollen i filmen som konkurrerer i sideprogrammet «Un Certain Regard».  (Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix)
Skuespilleren Lisa Loven Kongsli er i Cannes der svenske Ruben Östlunds film ‘Turist» vises for kritikere og jury. Lisa Loven Kongsli spiller hovedrollen i filmen som konkurrerer i sideprogrammet «Un Certain Regard». (Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix)

– Og ikke minst å høre den umiddelbare reaksjonen underveis i filmen var også veldig gøy. Jeg må innrømme at jeg tok en ekstra titt på publikum når jeg tar ned underbuksa i filmen og gjør mitt fornødne i skauen. Da fikk jeg lyst til å se hvordan publikum så ut, ler Kongsli.

ANMELDELSE: De ufrivillige – ettertanken tvinger seg på

Den svenske regissøren Ruben Östlund har deltatt i sideprogrammet Kritikeruken med Play for to år siden. Nå har han rykket opp til det viktigere sideprogrammet «Un Certain Regard.» Han er lettet over at filmen har fått god mottagelse.

– Det oppsto bare tomhet! Jeg håper filmen når ut til flere enn hva Play og De ufrivillige har gjort. Jeg håper også den kan vekke en del debatt. Og jeg vet at når man har hatt en god visning i Cannes, så kan den få et godt festivalliv etterpå i ett år fremover minst, sier Ruben Östlund, som likevel ikke er direkte overrasket over den gode responsen.

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger når filmen har blitt vist for distributører i Paris. Og så liker jeg filmen veldig godt selv. Det er tredje gang jeg er her, så jeg har fått en slags rutine på å være her. Jeg kan slappe av og nyte forestillingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Snøskredet kommer i Turist (Foto: Arthaus).
Snøskredet kommer i Turist (Foto: Arthaus).

– Perfekt timing!

– Vi har laget en film med mange skandinaviske referanser, men at humoren skulle slå til så menneskelig unisont blant de mange nasjonaliteter som var i salen, det var overraskende og forferdelig moro, fortsetter Kristofer Hivju.

For Lisa Loven Kongsli, er Cannes-deltagelse med sin første hovedrolle likevel bare det nest beste som har skjedd denne våren. Hun ble nemlig mor for bare tre uker siden.

– Jeg synes det er perfekt timing, jeg! Her fødes man på flere nivåer. Jeg er egentlig nyfødt og har født et lite barn, også. Hun er sporty og har tatt denne turen veldig bra. Jeg har et lite entourage av pappa, stemamma og kjæreste som hjelper til. Filmen skal leve litt nå, og så er jeg klar til å begynne og ta meg opp igjen. For da har jeg kommet inn i min nye rolle som mamma!

Turist vises i sideprogrammet «Un Certain Regard» på filmfestivalen i Cannes under tittelen Force Majeure. Norgespremieren blir i november.

Les mer: Alt fra Filmfestivalen i Cannes 2014!


(klikk under for å se klipp fra filmen)