Nicole Kidman er den største stjerna når filmfestivalen i Cannes sparkes i gang onsdag. Hun skal vandre gjennom blitzregnet på den røde løperen utenfor det store festivalpalasset på den franske rivieraen før gallapremieren på åpningsfilmen Grace of Monaco.

Nicole Kidman som Grace Kelly i Grace of Monaco. (Foto: Scanbox).
Nicole Kidman som Grace Kelly i Grace of Monaco. (Foto: Scanbox).

Denne filmen er som skapt for Cannes. Filmstjerna Grace Kelly (Rear Window, Dial M for Murder, To Catch a Thief), ledet den amerikanske delegasjonen til Cannes i 1955, da hun ble invitert til en fotosesjon hos prins Rainier i palasset i Monaco, en liten times kjøretur unna.

I desember samme år fridde prinsen under et besøk i USA, og århundrets bryllup var et faktum i 1956. Filmen skal skildre deres møte, bryllup og senere komplikasjoner.

Det finnes nok skuespillere som ligner mer på fyrstinne Grace enn Nicole Kidman, men hun har i det minste ingen problemer med å fremstå som en filmstjerne. Hun er en selv.

I filmen spiller hun mot blant andre Tim Roth og Frank Langella, som begge er ventet til den røde løperen i Cannes sammen med regissør Olivier Dahan (La vie en rose).

LES: Anmeldelsen av La vie en rose

Ønsket mer kommersiell film

Kontroversen rundt filmen har for lengst startet. Den mektige Hollywood-produsenten Harvey Weinstein skal vurdere å droppe filmen fra distribusjon i USA på grunn av uenigheter mellom ham og regissør Dahan omkring filmens innhold. Weinstein skal ha ønsket en mer kommersielt formet film enn Dahan vil levere.

Regissør Olivier Dahan (Foto: AP Photo/Michael Sohn).
Regissør Olivier Dahan (Foto: AP Photo/Michael Sohn).

– Nå til dags er det en tendens til å lage en trailer før klippingen er ferdig. I dette tilfellet lagde de en trailer som ikke passer til filmen, og så forsøkte de å få filmen til å passe traileren, klagde Dahan til den franske avisen La Liberation i oktober i fjor.

Prins Albert, prinsesse Caroline og prinsesse Stephanie har også distansert seg fra filmen i en uttalelse som sier at de ikke har hatt noe med den å gjøre.

– For oss er ikke dette en biografisk film, men skildrer kun en del av hennes liv, har blitt poengløst glamorisert og inneholder historiske unøyaktigheter så vel som scener med pur fiksjon, heter det i uttalelsen som ble offentliggjort i januar 2013.

Verdenspressens øyne er uansett rettet mot Grace of Monaco når den åpner Cannes-festivalen. Den får Norgespremiere allerede fredag 23. mai.

(Artikkelen fortsetter under traileren)

Stjernetung uke på rivieraen

Nicole Kidman er selvsagt kun den første av en hel rekke filmstjerner som vil prege Cannes de neste 12 dagene. Ryan Reynolds spiller hovedrolle i Atom Egoyans The Captive, som handler om en far som forsøker å finne sin kidnappede datter.

Mads Mikkelsen i The Salvation (Foto: Jens Schlosser).
Mads Mikkelsen i The Salvation (Foto: Jens Schlosser).

Mads Mikkelsen spiller nybygger på hevntokt i den danske regissøren Kristian Levrings westernfilm The Salvation. Mikkelsen vant fullt fortjent Gullpalmen for beste skuespiller i Thomas Vinterbergs Jakten i 2012.

LES: Anmeldelsen av Jakten

Lèa Seydoux (som vant Gullpalmen i fjor for Blå er den varmeste fargen) spiller mot Gaspar Ulliel i Saint Laurent, en film om den berømte moteskaperen Yves Saint Laurent, som døde i 2008.

I Bennett Millers Foxcatcher spiller Channing Tatum, Steve Carell og Mark Ruffalo hovedrollene i den sanne historien om hvordan en amerikansk OL-mesters bror blir drept av en paranoid schizofren mann. Her blir det spesielt interessant å se Carells innsats. Han er mest kjent som komiker, men har vist svært lovende takter i dramafilmer som Dan In Real Life og Little Miss Sunshine.

LES: Anmeldelsen av Little Miss Sunshine

Cronenberg og Pattinson igjen

Den kanadiske ringreven David Cronenberg kommer med Maps To The Stars, en satirisk historie om gamle barnestjerner i Hollywood. Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack og Robert Pattinson er blant skuespillerne i filmen. Cronenberg deltok sist gang i Cannes med Cosmopolis i 2012, også den med Robert Pattinson. Den fikk riktignok en middels lunken velkomst, men det er alltid spennende å vente på noe nytt fra Cronenberg.

Marion Cotillard i Deux jours une nuit (Foto: Wild Bunch Distribution).
Marion Cotillard i Deux jours une nuit (Foto: Wild Bunch Distribution).

Marion Cotillard topper rollelista i brødrene Jean-Pierre og Luc Dardennes To dager, en natt. Den handler om en kvinne som forsøker å overtale kollegaene til å droppe sine årlige bonuser, slik at hun kan beholde jobben.

Dardenne-brødrene er gjengangere i Cannes, der de har vunnet to Gullpalmer, for Rosetta (1999) og Barnet (2005). De har vanligvis ikke store stjerner i sine filmer, men Marion Cotillard må kunne kalles nettopp det. Mange er spente på resultatet, og det er nok stor sannsynlighet for at filmen rasker med seg en pris.

LES: Anmeldelsen av Dardenne-filmen Gutten med sykkelen

Regissør Michel Hazanavicius vant Gullpalmen i Cannes i 2011 for The Artist, som senere også vant Oscar for beste utenlandske film. Nå er han tilbake i hovedprogrammet med The Search, som er basert på Fred Zinnemans film fra 1948.

Originalen handlet om en kvinne på leting etter sin sønn etter å ha overlevd en konsentrasjonsleir. I den nye versjonen er handlingen lagt til Tsjetsjenia i moderne tid, der Berenice Bejo spiller en kvinne som jobber for en veldedig organisasjon og utvikler et spesielt forhold til en liten gutt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Snøskredet kommer i Turist (Foto: Arthaus).
Snøskredet kommer i Turist (Foto: Arthaus).

Noen få norske innslag

Det er ingen norske spillefilmer på årets Cannes-program, men regissør Hallvar Witzøe er med i kortfilmkonkurransen med Ja, vi elsker.

LES: Denne skal forsvare Norges ære i Cannes

Kristofer Hivju spiller skiboms i Turist (Foto: Arthaus).
Kristofer Hivju spiller skiboms i Turist (Foto: Arthaus).

Dessuten er to norske skuespillere med i svenske Ruben Östlunds Turist, nemlig Lisa Loven Kongsli (Kompani Orheim) og Kristofer Hivju (The Thing, Game Of Thrones).

Filmen handler om konsekvensene av et snøskred i alpene, der Kongslis figur blir forlatt av mannen i et kritisk øyeblikk. Hivju spiller denne mannens skiboms-kompis.

Östlund sa på filmfestivalen i Gøteborg i januar at han ville filme det mest imponerende snøskredet noen sinne. I Cannes får vi endelig svaret på om han har greid det.