I sterk konkurranse med syv andre kortfilmer har NRKs nettbrukere stemt frem Aaslaug Vaa og Anders Øvergaard sin film om folkemusikktradisjoner fra Telemark som vinneren av Filmpolitiets Kortfilmpris for 2014.

Se filmen øverst på denne siden!

Aaslaug Vaa (t.v.) og Anders Øvergaard (t.h.) mottok Filmpolitiets Kortfilmpris 2014 av Birger Vestmo (i midten) (Foto: Privat).
Aaslaug Vaa (t.v.) og Anders Øvergaard (t.h.) mottok Filmpolitiets Kortfilmpris 2014 av Birger Vestmo (i midten) (Foto: Privat).

– Hvorfor vant Sing Lingeling? Jeg aner ikke, har ikke peiling. Vi var bare så glade for å bli nominert. At den skulle vinne, er helt sinnsykt, sa en overlykkelig Anders Øvergaard da han mottok prisen til stor jubel på kortfilmfestivalen i Grimstad sitt prisutdelingsarrangement mandag kveld.

– Det norske folk synes tydeligvis det er interessant med kveding. Det er en gammel kultur som vi håper blir bevart videre, sa Øvergaard fra scenen. Etterpå utdypet han hvordan filmen ble til.

– Aaslaug Vaa er både produsent og regissør. Hun spurte meg om jeg ville klippe den, og også være etterarbeidsregissør. Det var en veldig morsom prosess. Kveding er noe jeg ikke har vært borti i det hele tatt.

Et steg på veien

I Sing Lingeling ser vi hvordan fem små jenter har skoletime om kveding sammen med den kjente folkemusikeren og sangpedagogen Agnes Buen Garnås.

Agnes Buen Garnås lærer barna å synge stev i Sing Lingeling. ((Foto: Virginie Surdej).
Agnes Buen Garnås lærer barna å synge stev i Sing Lingeling. ((Foto: Virginie Surdej).

– Aaslaug gjorde en lang prosess før innspilling slik at Agnes og barna ikke skulle henge seg opp i kamera. De snakket mye på forhånd og gjorde opptak over to dager, sier Øvergaard.

– Nei, er det sant? Vant vi? Er det sant? Det er jo helt utrolig, utbrøt Aaslaug Vaa, da hun ankom Grimstad kulturhus litt senere.

–  Nå må vi ringe Paris og Brussel, ler hun, og sikter til noen av filmens stab, som holder til der.

Kortfilmen Sing Lingeling er likevel bare et steg på veien mot et større prosjekt for Vaa og Øvergaard, som ønsker å lage en helaftens dokumentar om den tradisjonsrike folkemusikken øverst i Telemark.

Filmpolitiet Gratulerer Aaslaug Vaa og Anders Øvergaard med Filmpolitiets kortfilmpris for 2014.

Se alle de nominerte kortfilmene en gang til her: