Klikk her for å se videoanmeldelse av filmen «Cathedrals of Culture».

I den tyske regissøren Wim Wenders 3D-prosjekt skildrer han, og tre andre regissører, kulturbygg for å undersøke hvordan levende arkitektur snakker til oss. Margreth Olin ble invitert med for å portrettere Norges største turistattraksjon; Operahuset i Oslo.

– Det som er spesielt med Operahuset i Oslo er at innsiden og utsiden er like viktige, forklarer Olin til Filmpolitiet under filmfestivalen i Berlin tidligere i år.

Mennesker gir liv til ett bygg

Hennes del av Cathedrals of Culture åpner med å skildre nettopp denne dualiteten, med mennesker som arbeider i den ikoniske bygningen og turister som går oppå den. Hun understreker at filmen ikke er et nærstudie i arkitektur, men handler om hvordan et kulturbygg forholder seg til menneskene i og rundt Operaen i Oslo.

Margreth Olin, her på Filmbonanza. (Foto: NRK)
Regissøren Margreth Olin, her i et arkivbilde fra tv-programmet «Filmbonanza». (Foto: NRK)

– Snøhetta var opptatt av de sosialdemokratiske verdiene, men på innsiden av den hvite marmoren jobber 600 mennesker i 52 ulike profesjoner med å skape kultur på toppnivå i Europa.

– Å gå inn å se denne ekspertisen er et fantastisk sted å lage en film. For meg ble det en utfordring velge djervt hva jeg skulle fokusere på for å få filmet nok i løpet av de fem korte opptaksdagene som var satt av.

ANMELDELSE: Cathedrals of Culture – utforskende 3D-dokumentar

Vil jobbe mer med 3D

Prosjekteieren Wenders har jobbet med 3D i dokumentarer tidligere som i hyllesten til koreografen Pina Bausch i Pina – en 3D-film Olin setter stor pris på. Barne- og Hollywood-filmer har tidligere vært det naturlige å oppsøke for 3D-opplevelser på kino, noe den norske regissøren ikke har fått mye utbytte av.

– Neue Roadmovies er innovatører innenfor 3D-bruk i motsetning til effektmakeriet vi er vant med. Å sette seg inn i mulighetene, hva kan 3D kan gi, var spennende forteller Olin videre til NRK.

Portrettene av menneskene – danserne, arbeiderne og sangerne i Operahuset – ble i forarbeidet et viktig element i Olins film. Hun åpner også for at hennes neste prosjekter kan filmes med samme teknologi.

– Å jobbe med 3D har gitt meg ett nytt verktøy i kassa. Film er jo et språk som du må lære å fortelle historier med og jeg har fått noe nytt i mitt vokabular. Cathedrals of Culture var så herlig å jobbe med at jeg nå planlegger min neste helaftens dokumentar i 3D.