Hvis du skulle utviklet et nytt og spennende talentshow for å stoppe sjangerens nedadgående popularitet, hvordan ville du gjort det?

LES OGSÅ: Mindre Idol i Kina

Ville du hatt fokus på gripende liveopptredener? Ville du hyrt inn kjente fjes for å være dommere? Ville du prøvd å engasjere seerne på en måte? Mobil og apper er i vinden, ville du prøvd å bruke det?

Hvis du svarte ja på spørsmålene over, har du kanskje en fremtid som programutvikler.

Stemmer i sanntid via app

Slik ser appen ut, som man bruker på å stemme. (Foto: www.facebook.com/RisingStarABC)
Slik ser appen ut, som man bruker på å stemme. (Foto: www.facebook.com/RisingStarABC)

Det aller nyeste og heteste av sangkonkurranse-show nå er Rising Star, som hadde premiere på den amerikanske TV-stasjonen ABC på søndag. Det er et talentshow som er basert på et israelsk konsept, og kan minne veldig om andre talentshow.

Det som skiller dette programmet fra kjente konsepter som Idol, The Voice og X Factor er derimot at stemmegivningen er umiddelbar.

De som sitter hjemme i sofaen og ser på programmet laster ned en app på telefonene deres, hvor de kan logge seg inn og gi deltakerne enten et «ja» eller «nei» under de 90 sekundene de står på scenen.

Under TV-sendingen vises en stor søyle, hvor man kan se hvor mange prosent som vil sende deltakeren som synger videre. Mellom deltakeren og publikum er det en enorm videovegg. Når sangeren klarer å overbevise 70 prosent av seerne, går veggen opp til øredøvende jubel.

Se hvordan det så ut da Jesse Kinch trollbandt både dommerne og seerne med sin versjon av «I Put a Spell On You»:

– Generisk, tåpelig og tidvis støtende

Selv om det er et storslått, grandiost show som helt sikkert er ment til å gi gåsehud til millioner av amerikanere, ble ikke Variety overbevist. Anmelder Geoff Berkshire synes programmet var direkte dårlig, og skriver blant annet:

– Generisk, tåpelig og tidvis støtende, ABCs Rising Star er selve definisjonen av «på tryne»-TV. Et sangkonkurranse-show lansert akkurat når sjangeren er på vei ned, hvor den eneste innovasjonen er den teite sanntidsstemmingen.

Ekspertene, som hver er gode for 7 prosent av stemmene, består av popartisten Ke$ha, rapperen Ludacris og countrystjernen Brad Paisley. Både ekspertene og programleder Josh Groban får hard medfart. Variety skriver også i anmeldelsen at i god talentshow-stil får deltakerens historie veldig stor plass.

– Det er alltid en grad av utnytting på måten deltakerer prater om deres personlige tragedier for å påvirke stemmegivningen på disse showene, men Rising Star er spesielt grove når det kommer til dette. Hulkehistorier om død og fattigdom blir fortalt i et enormt stort volum i klippene før deltakerne går på scenen.

Er det Rising Star som kommer til å lokke seerne tilbake sangkonkurransene? Si din mening i kommentarfeltet!